Stiguide til Tromsømarka

På toppen av Tromsøya ligger Charlottenlund, som er et flott friområde. her kan du bare følge grusveien innover og ta av på en sti som ser interessant ut. Hvis du ikke er i det eventyrlige hjørnet, kan du lese vår turbeskrivelse til Tromsømarka og laste ned GPS-filen som loser deg greit gjennom, uten noe knot.

Sist oppdatert: 3. oktober 2020 kl 13.13
På Tromsøya har Tomas Løkken fine stier praktisk talt utenfor stuedøra. / Stisykling i Norge.
På Tromsøya har Tomas Løkken fine stier praktisk talt utenfor stuedøra. / Stisykling i Norge.

HVOR?

  • Kommune: Tromsø
  • Lengde: 10-20 km
  • Tidsbruk: ikke angitt
  • Vanskelighetsgrad: 3. middels krevende

Rutebeskrivelse

Bymarka i Tromsø ligger omkranset av bebyggelse.

I skogene på «øya» kan du finne gull.

Hvor lang turen blir, kan man i stor grad bestemme selv, da det går etablerte stier og skiløyper gjennom hele marka som knytter det hele sammen. Det finnes flere gode utgangspunkt som fører deg rett på stien uten videre transitt.

  • Vanskelighetsgrad: 1-2 lett - middels

  • Lengde: Ca. 15 kilometer

  • Høydeforskjell: Ca. 300 – 600 meter

  • Startpunkt: Charlottenlund, Skihytta, Folkeparken

Charlottenlund ligger på toppen av Tromsøya, og er et friområde med egnet parkeringsplass. Herfra er det bare å følge grusstiene nordover til du finner en appellerende sti. Disse stiene går nordover, til de krysser Tverrforbindelsen, en asfaltstrekning som går på tvers av Tromsøya. Herfra er det noen hundre meter nordover på vei før du kommer deg innpå en sti til høyre. 

Denne stien splittes opp flere steder, flere av disse alternativene fører deg til Skihytta, som også er et annet egnet startpunkt. Du kan parkere bilen litt nedenfor den bratte bakken opp til Skihytta på markerte parkeringsplasser. Fra Skihytta går det to virkelig smale, pene og morsomme nedoverstier til rideskolen ved Ringveien, samt flere stier øst- og nordover.

Du kan sette sammen flere stiløp, alle er lette å finne, så du til slutt kommer deg opp til varden nord på øya. Herfra har du en storveis 360 graders utsikt over Tromsøya, Kvaløya, fastlandet, Ringvassøya og mot Malangen. Ikke verst for en så bynær og potensielt rask tur. Fra toppen kan du sette kurs sørover igjen, gjerne med øynene åpne for nye stivalg.

Når du kommer tilbake til Charlottenlund og vil sørover blir det vanskeligere å linke stiseksjoner, men du kan allikevel komme deg helt til Folkeparken helt i sør på øya uten å måtte tilbringe for mye tid på asfalt. 

Som de forhatte bymåkene flyr er strekningen fra varden til sydspissen litt under en mil, men på sti blir dette fort en tur på halvannen mil én vei. Og med litt variasjon av stier kan du fint holde det gående en hel dag, med pit-stops på gode kaffebarer, iskremdealere og lokale vannhull.

Oversiktskart over Tromsø med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Oversiktskart over Tromsø med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Publisert 28. mai 2019 kl 09.19
Sist oppdatert 3. oktober 2020 kl 13.13
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen