Solfest på to hjul

Sola har formelt vært tilbake i Tromsø i to uker, men møkkavær har lagt en demper på stemningen. Helt til nå.

Sist oppdatert: 8. februar 2017 kl 07.00
Sola har vært tilbake siden 21. januar i Tromsø, men det er først denne helga det har vært mulig å nyte den i fulle drag. Foto: Pål Jakobsen
Sola har vært tilbake siden 21. januar i Tromsø, men det er først denne helga det har vært mulig å nyte den i fulle drag. Foto: Pål Jakobsen
Lesetid: 3 minutter

Da godværet endelig kom i helga, kastet ikke Pål Jakobsen bort tida.

Den offisielle soldagen i Tromsø er 21. januar men grunnet mildvær, regn, vind og skyer har det vært beskjedent med muligheter til å nye den. I helga ble det endelig bedre.

– Klarvær gjennom hele helga sendte folk ut, til alle kroker og på alt slags utstyr. På slike dager blir tjukkasturen akkurat det: En tur, sier Jakobsen.

Han visste knapt hvor han skulle begynne.

– Når dagene er som de har vært i det siste, kan man sykle nesten hvor man vil, når man vil. Snøen bærer utenfor løypene, en fin måne lyser opp nattemørket - og den som er ute på kveldstid henter fin nordlyshimmel som bonus. På slike dager er det aller vanskeligste å sitte inne.

– Både Tromsøya og fastlandet byr på flotte muligheter. På Tromsøya er det et stort nettverk av løyper, perfekt for å nyte soldager. På fastlandet er turen fra Skittenelv til Tromsdalen en solklassiker. Her lever skiløpere og fatbikesyklister fint side om side, sier Jakobsen.

Bratte belønninger
– Jeg har flere favoritter på slike dager, men prøver alltid å komme meg opp i høyden. Både for å nyte sola, men også for å få med meg morsomme nedkjøringer, sier Jakobsen, og forteller at det er flere fjell i nærområdet som er godt egnet.

– Siden min lekegrind i hovedsak er Kvaløya, er fjell som Rødtinden, Finnlandsfjellet, Lille Blåmann og Trehørningen aktuelle for menyen. For de fleste er dette populære skifjell, men de gir mye også til en på tjukke hjul. Alle krever nokså mye bæring eller slitsom sykkeldytting. Det er et helv...s slit, men verdt hver eneste meter når man er oppe og kan nyte belønningen, sier han.

Saken fortsetter under

Solfeiring Tromsø 2017 fatbike - Foto Pål Jakobsen 1400x661
Belønningene er mange for den som klatrer opp: En får også kjøre ned. Foto: Pål Jakobsen

Belønningene er mange for den som klatrer opp: En får også kjøre ned. Foto: Pål Jakobsen

Se også: Fire fjell på fatbike 

Flatere forslag
For de som ikke er så glad i å bære sykkel, har Jakobsen også flere turforslag som gir muligheter for å nyte sola.

– En langt mer tilgjengelig tur er løypa som tråkkes fra Eidkjosen til Straumsbukta. Den slynger seg i fin høyde i et par mil, og gir sol nesten hele veien. En klar favoritt, sier han, og minner om at skiløyper må håndteres med omhu.

– Min regel for skiløyper er alltid å styre unna når vi ødelegger for skiløperne, slik som når det er nytråkket og/eller bløtt. Men da er det uansett ikke særlig morsomt å sykle der, så egentlig regulerer dette seg selv. Om snøen bærer, slik som den gjorde sist helg, styrer jeg gjerne enda høyere på denne turen, opp til litt høyereliggende kolle- og småfjellpartier.

Det fjærabildet, er fra den tidligere omtalte Håkøya-runden. Alltid en favoritt, uansett vær og forhold. Selvsagt en del av løypa også i helga. Siden Håkøya peker rett mot sør, ligger den perfekt plassert for sola, sier Jakobsen.

Se også: Bli med Håkøya Rundt 

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Solfeiring Tromsø 2017 Aurora - Foto Pål Jakobsen 1400x1136
Nordlyset imponerer, enten sola er tilbake eller ei, og i helga var det ekstra fine forhold. Foto: Pål Jakobsen

Nordlyset imponerer, enten sola er tilbake eller ei, og i helga var det ekstra fine forhold. Foto: Pål Jakobsen

Publisert 8. februar 2017 kl 07.00
Sist oppdatert 8. februar 2017 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen