Det er Rekkje Stiutvikling som står for undervisningen på stibyggerkurset, som går i regi av NOTS Oslo og Omegn i samarbeid med SK Rye. Kurset har plass til 14 deltakere og går over to dager. 

– Rekkje skal lære bort å bygge ordentlig sti, i stedet for bare å kjøre på grus. Det der verken bærekraftig eller veldig spennende, sier Esben Johansen i NOTS Oslo og Omegn. 

Annonse

Lørdag er det lagt opp til tre timer teori på formiddagen. På pensum står valg av områder, metoder og innføring i redskapsbruk. Deretter blir det praktisk stibygging hele ettermiddagen, og igjen på søndag fra klokka 10 til 16. 

Langsetløkka
Tidligere stibyggerkurs har i stor vært lagt til Østmarka. Nå ønsker NOTS å flytte fokus til andre områder. Denne gangen kjøres kurset på Langsetløkka, og det er flere grunner til at dette området er valgt. 

– Vi arrangerer stibyggerkurset i samarbeid med SK Rye, og de holder til på Langsetløkka. Poenget med kurset er lære å bygge mer bærekraftige stier som krever mindre vedlikehold til rittene som klubben arrangerer der, sier Johansen.  

Han er spent på hvor mye de greier å få utrettet i løpet av halvannen dag med praktisk arbeid. 

– Hvor mye sti vi klarer å få på plass i løpet av halvannen dag, er jeg faktisk usikker på. Jeg vet ikke om det blir 10 meter eller 100 meter, sier Johansen. 

Se vår test av grove stisykler  

I tillegg til å være hjemmebane for medarrangøren Rye, er Langsetløkka er også et bra område å bygge i, med mye stein i grunnen. Videre er det Oslo kommune som er grunneier, og det gjør det enklere å få lov til å bygge. 

– Det er ikke lett å få bygge noe på Løvenskiolds eiendom, og de eier mye i Oslomarka. Her er det Oslo kommune som er grunneier, og de har gitt oss lov til å gjøre nesten hva vi vil, forklarer Johansen. 

Les også: Nå må skogeier Løvenskiold rydde for syklistene 

Vil øke stibyggeraktiviteten
Selv om juni 2016 var sist gang NOTS kjørte stibyggerkurs, blir det ikke like lenge til neste gang. 

– Ambisjonen er at vi skal ha et kurs i året, sier Johansen, som opplever stor interesse for årets kurs. 

Kurset er i prinsippet fulltegnet, men Johansen har mulighet til gjøre plass til flere dersom flere har lyst til å være med. 

NOTS Oslo og Omegn avholder for øvrig også årsmøte i morgen, 25.april. 
Les mer: Brenner du for terrengsykling?  

Interessert i bærekraft og stipolitikk? Saker om friluftspolitikk, stivett, stivettregler, stibygging, tilrettelegging av sti og reiseliv/destinasjoner. Saker om ferdselsrettigheter og restriksjoner i nasjonalparker, utmark og bymark. NOTS (norsk organisasjon for terrengsykling) og deres arbeid med høringsuttalelser og rettigheter for syklister omtales her.