Nordmannen fikk hederlig omtale for sin innsats for å sikre terrengsyklistenes rettigheter i saker som handler om ferdselsrettigheter og mulige sykkelforbud i utmark, nasjonalparker og verneområder i Norge. Gundersen var eneste runner-up til prisen i år, og han er glad for at Norge og det arbeidet som gjøres blir trukket fram i internasjonale sammenhenger.
– Det er veldig hyggelig at de der nede på kontinentet ser hva vi jobber med den typen problemstillinger i Norge. I andre land er det helt andre bestemmelser for bruk av naturen, og der er det ikke noen allemannsrett. Det betyr at det bare er lov til å sykle på stier der det eksplisitt er gitt tillatelse til å sykle. Det er en helt annen situasjon og gir helt andre problemstillinger. Derfor er det viktig at de der nede får en forståelse for det vi jobber med her, og dette er en anerkjennelse av det, sier Gundersen.
Prisen Trail Advocate of the Year deles ut av organisasjonen IMBA Europe til en mann og en kvinne hvert år, under den årlige konferansen til IMBA-Europe. Årets konferanse gikk i Silkeborg i Danmark, der Marie Bech fra København og Tom Cole fra Skottland fikk prisen Trail Advocate og the Year 2019.
Se fakta om IMBA og prisen lenger ned i saken
Les også:
IMBA deler ut stipend og premier
IMBA setter søkelys på konsekvensen av at stisykling øker
Det var leder i NOTS, Lars Thomte, som nominerte Gundersen til IMBAs prestisjetunge pris. I sin presentasjon til IMBA skriver Thomte følgende:
"De siste ti årene har Vidar kanskje vært den aller viktigste personen i Norge innenfor området ferdselsrettigheter og det å sikre ferdselsrettigheter for terrengsyklister. Vidar har fulgt opp nesten alle, om ikke alle, offentlige høringer om verning og verneområder i Norge, og sørget for at terrengsyklistenes interesser har blitt ivaretatt. Vidar har mottatt alle offentlige høringer, sortert dem, levert skriftlige innspill og fulgt opp med regionale og nasjonale myndigheter og forvaltningsorganer der det har vært nødvendig. Uten Vidar ville de fleste nye verneområder hatt restriksjoner på stisykling eller vært stengt for sykling. Det er også hans innsats som har bidratt til at myndighetene nå har en lagt større forståelse av hvilken påvirkning terrengsykling har på naturen og derfor ikke forbyr sykling i terrenget med mindre det er svært tungtveiende grunner for å gjøre det."
Les også: Åpner enorme områder for stisykling
IMBA
International Mountain Bike Association (IMBA) er en internasjonal interesseorganisasjon som jobber for å ivareta terrengsyklistenes rettigheter og tilgang til å sykle i skog og mark. IMBA ble etablert i California for over 25 år siden. Nå finnes det også en europeisk gren av organisasjonen, IMBA Europe, der de ulike nasjonale interesseorganisasjonene i Europe er representert. NOTS er en del av IMBA Europe.
Take Care of Your Trails
Hva: IMBA-prosjekt som ble etablert i 2017 basert på et pilotprosjekt fra Skottland.
Formål: Take Care of Your Trails å styrke kunnskap om stibygging og beste praksis, profilere terrengsykling som en bærekraftig og ansvarsbevisst sport.
Hvordan: Sette søkelys på de mange frivillige som jobber med stier og stisykling, oppfordre og legge til rette for nye og eksisterende terrengsykkelorganisasjoner og støtte opp under samarbeid rundt stier i de landene som IMBA-Europe representerer. Take Care of Your Trails deler hvert år ut en pris til den mest innflytelsesrike mann og kvinne på området stisykling, ferdselsrettigheter, stibygging og samfunns i IMBA.
Mer informasjon
Interessert i NOTS og bærekraft? Her har vi samlet saker om friluftspolitikk, ferdselsrettigheter og restriksjoner i nasjonalparker, utmark og bymark, stivett, stivettregler, stibygging, tilrettelegging av sti og reiseliv/destinasjoner, NOTS (norsk organisasjon for terrengsykling) og deres arbeid med høringsuttalelser og rettigheter for syklister.
Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel: