Specialized

Specialized er et godt likt og hyppig sett merke både på landeveien og ute på stien. Vi har testet en rekke av deres modeller opp igjennom tidene. Her er Specialized terrengsykler testet.

Specialized er et merke med lange tradisjoner i sykling. Det ble startet i 1974, og har siden vært blant de store og toneangivende aktørene i internasjonal sykkelbransje. 

Er du også litt landeveisinteressert, så fungerer Terrengsykkel-abonnementet ditt også på Landevei.no, hvor du kan lese flere tester av grussykler og landeveissykler fra Specialized.

Aller mest kjent er nok Specialized for å være første merke til å masseprodusere en skikkelig terrengsykkel. Stumpjumper så dagens lys i 1981 og kunne ikke akkurat måle seg med dagens terrengsykler.

Den hadde ingen demping og så ut som en bysykkel med ekstra tjukke hjul. Likevel fikk den frem selve idéen om å sykle i terrenget oppi dagen, og resten er historie. Stumpjumper er fremdeles et flaggskip i stallen til Specialized.

Specialized har alltid vært et slags high-end merke, en spesialistbedrift som utformet presisjonsinstrumenter for krevende syklister. Nå er merket langt mer folkelig, mens premiumsyklene deres selges under merket Specialized S-works.

Specialized Epic Evo

Specialized stisykler

Stumpjumper er et ikonisk navn i terrengsykkelsammenheng. Få modellnavn har holdt seg så godt i hevd. Det er en lang vei mellom den første hardtail-utgaven og nåtidens modern fulldempere, men Stumpjumper har alltid vært en populær stisykkel.

TERRENGSYKKEL.NO
skala
8.3/10
Specialized Stumpjumper EVO 2021

Test av Specialized Stumpjumper EVO Expert 2021

Specialized Stumpjumper EVO er den vanlige Stumpjumperens uvørne storebror. Nye Stumpjumper EVO er en allsidig stisykkel med ekstra spisskompetanse i utforkjøringene. Moderne geometri, smarte detaljer og justerbarhet preger Specialized sin aller nyeste stisykkel.
TERRENGSYKKEL.NO
skala
8.1/10
DYP BLÅ: Fargen på Specialized Stumpjumper ST Comp er dyp og lekker. Utstyrsnivået er lavt. Egenskapene i terrenget overbeviser likevel stort.

Test av Specialized Stumpjumper ST Comp carbon

Specialized Stumpjumper ST Comp Carbon har tatt over plassen til Camber i Specialized sin katalog. ST i navnet står for Short Travel.
TERRENGSYKKEL.NO
skala
7.6/10
Specialized Epic EVO Expert

Test av Specialized Epic EVO Expert

Lettsyklet, manøvrerbar og dyr: Specialized Epic er så klassisk fulldempede rittfulldempere kan være. Sykkelen har vært med på mange milepæler opp gjennom terrengsykkelhistorien. Den siste generasjonen har superlett ramme og progressiv geometri.
TERRENGSYKKEL.NO
skala
5.1/10
ROSA OG RASK: Fargen er iøynefallende på rittsykkelen fra Specialized. Foto: Kristoffer Kippernes

Test av SPECIALIZED Epic Comp Carbon

Vi har testa Specialized sin nye rittsykkel Specialized Epic Comp Carbon. Dette er en sykkel som legger opp til at det skal gå fort både opp og ned.
TERRENGSYKKEL.NO
TØFFERE EPIC: Epic EVO byr på økt trygghet og kontroll utfor, men den samme effektiviteten som vanlige Epic oppover. Vinn-vinn.

Test av Specialized Epic Expert EVO

Epic Expert EVO er en sykkel for deg som liker å sykle fort på sti og i ritt, og gjerne begge deler på en gang.

Specialized enduro- og downhillsykler

Specialized var toneangivende da de var blant de aller første til å sette store 29-tommer hjul på en endurosykkel. Datidens Enduro viste at store hjul slett ikke var ensbetydene med dårlige egenskaper i terrenget, og resten er historie. I dag kjører mange av verdens raskeste endurosyklister på 29-tommer hjul.

TERRENGSYKKEL.NO
skala
8.4/10
LANG OG LAV: Specialized pusher grensene med nye Enduro. Den lange sykkelen imponerer med ekstreme utforegenskaper og ganske god allsidighet

Test av Specialized Enduro Elite

Med sin nyeste Enduro-modell Specialized Enduro Elite har Specialized laget en mer progressiv sykkel enn de aller fleste av de mindre merkene.
TERRENGSYKKEL.NO
VERST: Specialized tar tilbake tronen for mest langbeint 29er med sin nye Enduro-modell.

Test av Specialized Enduro 2020 S-Works

Specializeds nye Enduro kommer kun med store 29er-hjul og hele 170 mm vandring i begge ender. Vi fikk låne verstingmodellen S-Works i noen uker.
TERRENGSYKKEL.NO
skala
4.6/10
MERKEVAREN: Specialized kalte sykkelen «Enduro», lenge før enduro ble et begrep i sporten. Foto: Kristoffer Kippernes

Test av SPECIALIZED Enduro Elite Carbon 29/6fattie

Specialized Enduro Elite Carbon 29/6Fattie har i likhet med Trek Slash en sporty følelse. Specialized Enduro er en av de bedre i klatringer.

Specialized elsykler

Specialized har satset enorme ressurser på elsykler i alle kategorier. Turbo Levo Comp var best i test da vi gjorde vår første store gruppetest av elsykler, og i 2020 lanserte Specialized sykkelen Turbo Levo SL.

TERRENGSYKKEL.NO
skala
7.9/10
Specialized Turbo Kenevo test elsykkel

Test av Specialized Turbo Kenevo Expert

Turbo Kenevo er storebroren til fjorårets testvinner, Turbo Levo. Du trenger bare å kaste ett blikk på Turbo Kenevo for å se at dette er et beist som tilhører en litt annen klasse enn de andre syklene.
TERRENGSYKKEL.NO
skala
9/10
Test av specialized turbo levo sl elsykkel elektrisk stisykkel

Test av Specialized Turbo Levo SL

Specializeds nye elsykkel har ekstremt lett motor og et lite batteri. Den byr likevel på kraftig hjelp og lang rekkevidde. Er Turbo Levo SL begynnelsen på slutten for den manuelle stisykkelen?

Specialized gravel/CX og andre sykler

Du finner mer enn nok av utvalg i nisjemarkeder fra Specialized, og vi har tetset både gravel-CX-sykkel og hardtail herfra.

TERRENGSYKKEL.NO
LUKSUSHARDTAIL: Specialized Epic S-Works AXSer satt sammen av markedets aller dyreste komponenter, inkludert wattmålingskrank og elektronisk gir.

Test av Specialized Epic S-Works hardtail

Halvdemperens død har blitt spådd i mange år, men produsentene lanserer likevel stadig nye sykler uten bakdemper. De konkurrerer om å være lettest, men også stivest og mest ettergivende.
TERRENGSYKKEL.NO
skala
8.6/10
NYTENKENDE: Specialized Diverge er eneste sykkel i testen med fjæring i styret. Den unike FutureShock-løsningen gir suveren komfort. Karbonrammen er testens lekreste.

Test av Specialized Diverge Comp carbon

Specialized Diverge Comp Carbon er grussykkelen for deg som prioriterer komfort høyt og er mer opptatt av turglede enn Strava-rekorder i motbakkene.
TERRENGSYKKEL.NO
test specialized fatbike

Test av Specialized Fatboy Expert fatbike

Specialized har også kastet seg på tjukksykkeltrenden, les hva vi mener om deres fatbike, med navnet Fatboy Expert