Nå er pumptracken i Sauda asfaltert og merket. Fredag 2. juli er det formell åpning av anlegget.
Det er Trailhead Nesbyen som har designet og bygget pumptracken i Sauda, og anleggssjefen er godt fornøyd med resultatet.
– Denne pumptracken har veldig mange kreative muligheter mellom hovedlinjene. Det kan hoppes og gæppes, og kjøres transfers overalt. Du kan få megastor fart om du vil det også, siden selve banen er ganske lang, sier Knut Lønnqvist i Trailhead Nesbyen.
Totalt er pumptracken på 650 kvadratmeter, og en middels stor bane i norsk sammenheng.
– Den nye pumptracken er for så vidt allerede klar til bruk, men planen er at området rundt skal pyntes litt før den planlagte åpningen på fredag, sier Lønnqvist.

FARTSFYLT BANE: Med en lang bane, er det også mulig å bygge mye fart i pumptracken i Sauda, for de som ønsker det. Foto: Trailhead Nesbyen
Møteplass for organisert og uorganisert aktivitet
I tillegg til den nye pumptracken, er det planlagt et separat skateanlegg ved siden av pumptracken. Like ved siden av pumptracken er det både fotballbaner og friidrettsanlegg. På den måten blir området der pumptracken ligger et naturlig møtested for både organisert og uorganisert aktivitet for barn og unge så vel som voksne.
– Her kan alle samles for aktivitet, organisert eller ikke, og det skal anlegges litt parkareal rundt pumptracken også, slik at det blir et trivelig hang-out sted, sier Lønnqvist.
I løpet av de siste åra er det blitt bygget en rekke pumptracker over hele landet. Noen er små, lokale grusbaner på et par hundre kvadratmeter og bygget på lokal dugnad. Andre er store anlegg på flere tusen kvadratmeter med elementer og dimensjoner som oppfyller kravene til å holde formelt sanksjonerte internasjonale konkurranser. Her finner du en oversikt over pumptracker i Norge
Usikker på hvordan du kan bruke pumptrack til sykkeltrening? Se hvordan Brage Vestavik bruker pumptracken i sitt treningsarbeid.
Finansiering
Pumptracken i Sauda er bygget på oppdrag av kommunen med UNIQA som totalentreprenør. UNIQA har vært ansvarlig for grunnarbeidet, planleggingen, og ferdigstillelsen av anlegget med grønt og sosiale soner, mens Trailhead Nesbyen har designet og bygget selve pumptracken.
Pumptracken er finansiert med en kombinasjon av tilskudd fra kommunen og fylkeskommunen, bidrag fra sparebankstiftelsen, lokale sponsorer og tippemidler.