Rebusløp i den nye stien mellom Bøgasethaugen og Tverrlia i Nesfjellet var en av flere aktiviteter på åpningen lørdag. Foto: Snorre Veggan
- 10/09/17
Klippet snora for stort stiprosjekt
av: Ingeborg Scheve
10.09.17 17.50
Den nye stien er første del av ny storsatsing på sykkel i Nesbyen.

Lørdag ble silkebåndet formelt klippet på den 1.8 kilometer lange stien mellom Bøgasethaugen og Tverrlia i Nesfjellet.

Stien, som ble åpnet av ordfører Tore Haraldset i Nes kommune, er et samarbeid mellom Trailhead Nesbyen, Nes Fjellheim Løypelag og Nesfjellet, og er ett av flere stiprosjekter i Nesfjellet.

– Denne stien binder sammen to hyttefelt på fjellet, og er laget for å kunne sykles begge veier, opp og ned. Planen er å bygge ut flere stier i og rundt Nesbyen Alpinsenter og mot nærliggende hyttefelt. Denne stien vil gi flere tilgang til lengre turer i variert og kupert terreng oppe på fjellet, sier Ove Grøndal i Trailhead Nesbyen.

Det er Trailhead Nesbyen som har stått for byggingen, og initiativtakerne ga en kort presentasjon av prosjektet fra tanke til trasé før ordfører Haraldset klippet snora og slapp folk løs i løypa.

Saken fortsetter under

Ordfører Tore Haraldset klippet snora for den nye stien i Nesfjellet sammen med Lasse Lund, daglig leder i Destinasjon Nesfjellet AS. Foto: Snorre Veggan 

Blant de rundt 100 frammøtte var det syklister av alle slag fra stientusiaster med fulldempere til tursyklister og syklister med kurv og barnesete, så vel som fotturister og gående, med og uten hund. Aktivitetsmenyen for åpningsdagen bør på sykkeldemo, der alle interesserte kunne få teste den nye traséen med stisykkel, og rebusløp med påfølgende premieutdeling i kaféen på Nesbyen golfbane.

Les også: Sju millioner til sykkelsatsing    

Saken fortsetter under

Stor iver for å prøvesykle stien etter at løypa var formelt åpnet. Foto: Snorre Veggan

Skal sette Nesbyen på kartet
Stien mellom Bøgasethaugen og Tverrlia er den første i et større prosjekt som vil utvide stinetteverket i fjellet betraktelig, og skal bidra til å gjøre Nesbyen til en av de ledende sykkeldestinasjonene i Norge.

– Prosjektet på fjellet har ikke et fastsatt mål om antall kilometer, men vi har laget en plan med forslag på nærmere 40 kilometer med sti. Til nå er det bygget rundt to kilometer, sier Grøndal.

Allerede neste uke må Haraldset ut med saksa igjen. Da skal neste sti i prosjektet åpnes. Denne går fra Trytetjern på østsiden av Hallingdal. 

Saken fortsetter under

Ordfører Tore Haraldset flankert av stibyggerne og initiativtakerne i Trailhead Nesbyen Ove Grøndal (til venstre) og Knut Lønnqvist. Foto: Snorre Veggan

Anlegger Nordens lengste sti
I tillegg til stiene i fjellet, er det planlagt en langløype fra fjellet og ned til Nesbyen sentrum. Stien blir 15 kilometer lang, og vil da bli Nordens lengste av sitt slag.

– Den lange løypa er fortsatt på planleggingsstadiet. Det er en del detaljer som må på plass ennå, men det jobbes med saken. Hvis alle brikker faller på plass, så kan byggingen kanskje begynne i løpet av sommeren neste år, sier Grøndal.

Les også: Bygger Nordens lengste stisykkelløype 

Flerbrukssti
Selv om stiene er en del av et prosjekt for å sette Nesbyen på sykkelkartet, understreker Grøndal at løypa er en flerbrukssti og ikke forbeholdt syklister.

– I henhold til stivettreglene som NOTS har utviklet har stisyklister alltid vikeplikt for gående. Vi har også lagt inn noen krappe svinger i løypa, slik at syklistene naturlig må senke farten på uoversiktlige steder, sier han.

Les også: Sykkelsatsing skaper arbeidsplasser 

Flere bilder fra åpningen

Ingen fest uten bobler. Foto: Snorre Veggan

Stor interesse for rebusløp. Foto: Snorre Veggan

Rebusløpet var lagt opp slik at deltakerne skulle få sett mest mulig av stien. Foto: Snorre Veggan

Premieutdelingen gikk i kaféen på golfbanen med utsikt til alpinanlegget. Foto: Snorre Veggan


 
 
VIS KOMMENTARFELT
Eskil Evensen-Lie leverte ett av sine beste ritt noen sinne med 5.plass i finalen på Benelux-cup i Nederland. Foto: Bengt Ove Sannes
Toppet sesongen med karrierens beste prestasjon.
Albin Littorin-Sandbu tok sin første enduroseier i Hakadal Enduro. Foto: Sylvain Cavatz
17-åring med overlegen seier i Hakadal Enduro.
Hakadal Enduro arrangeres for første gang kommende søndag. Her fra en av etappene. Foto: Stian Eilifsen
Se alt av kart og etappedetaljer til det nyetablerte endurorittet i Nittedal.
Mille Johnset var raskest av alle jentene på siste runde av British Downhill Series i Wales i helga, og tok også seieren sammenlagt. Foto: Yasmeen Green
- 19/09/17
Overlegen seier i Wales
FREDS BAKGÅRD: Fred Syversen guider Stipatruljens Henrik Ulleland ned den helt nye flytstien «Napen», som de har brukt to år på å lage.
- 15/09/17
På nybygde stier i Nordfjord