Bygger Nordens lengste stisykkelløype

Nesbyen åpner Nordens lengste stisykkeltrasé i 2019.

Sist oppdatert: 1. juni 2017 kl 07.00
Prosjektet "Nesfjella til Sentrum" inneholder blant annet en 15km lang flytsti fra fjellet og ned til Nesbyen. Den blir da Nordens lengste av sitt slag. Foto: Trailhead Nesbyen
Prosjektet "Nesfjella til Sentrum" inneholder blant annet en 15km lang flytsti fra fjellet og ned til Nesbyen. Den blir da Nordens lengste av sitt slag. Foto: Trailhead Nesbyen
Lesetid: 4 minutter

Prosjektet, som har fått navnet "Nesfjella til Sentrum", består blant annet av en 15 kilometer lange sykkeltrasé med 950 høydemeter. Den  vil gå fra Syningen på 1100 meter over havet ned til Nesbyen sentrum på 160 meter over havet.

Ove Grøndal og Knut Lønnqvist i Trailhead Nesbyen lanserte ideen til prosjektet i vinter, og tirsdag ble planene presentert for kommunen, næringslivet og andre interesserte.

Saken fortsetter under

Fall Cycling 2016 Dyna - Ove Grøndal 1400x933
Med det nye prosjektet blir løypene i fjellet mer tilgjengelige. Foto: Ove Grøndal

Det nye prosjektet vil også gjøre løypene i fjellet mer tilgjengelige. Foto: Ove Grøndal

Nordens lengste
Løypa vil bli 80cm bred, bygget på bærekraftige prinsipper slik at den skal tåle både vær og vind så vel som stor trafikk, og skal tilrettelegges slik at den kan sykles av familier og barn på de fleste typer terrengsykler så vel som erfarne stisyklister med fulldemper. Og den blir Nordens lengste av sitt slag.

– Bare det alene blir jo en attraksjon, men sammen med det vi har fra før og den utbyggingen vi skal begynne med oppe på fjellet blir vi en destinasjon med et stort og bredt tilbud, sier Grøndal.

Når løypa står ferdig kan hyttefolket sykle ned til sentrum som en trivelig tur med en unik naturopplevelse og spektakulær utsikt. Men langløypa vil også fungere motsatt vei: Folk i Nesbyen vil kunne møte opp på torget og bli kjørt opp til Nystølen, som tilbyr servering, og kunne sykle derifra innover fjellet og avslutte med å sykle ned igjen til sentrum i akkurat det tempo de vil.

Omfattende totalprosjekt
De første spadetakene settes til uka. Da begynner jobben med å etablere familievennlige stier på fjellet rundt alpinsenteret, som vil knyte sammen flere hytteområder og bli en sammenhengende sti opp til starten av det som skal bli den lange løypa ned til sentrum.

Det skal også anlegges flere rundløyper på fjellet, noe Grøndal mener vil utvide sykkeltilbudet betraktelig og gjøre inngangen til de mer tekniske stiene i fjellet lettere.

I tillegg til den nye langløypa og utbyggingen rundt alpinsenteret, er det lagt planer for østsida. Der skal det bygges en 2.5 km lang familieløype i sommer, samt at eksisterende stier skal rustes opp.

Les også: Sju millioner til sykkelsatsing 

Saken fortsetter under

Sommerleir Trytetjern - Trailhead Nesbyen 1200x
Den nye langløypa blir tilrettelagt for både familier og barn. Foto: Trailhead Nesbyen

Den nye langløypa blir tilrettelagt for både familier og barn. Foto: Trailhead Nesbyen

Ser til Trysil
Noe av inspirasjonen til prosjektet har initiativtakerne hentet fra Trysil, som har satset hardt på å utvikle Trysil til en sykkeldestinasjon på internasjonalt nivå. Tre år og halvveis inn i den prosjekterte satsingen er Trysil allerede blitt et begrep blant stisyklister.

– Man ser jo hvor stor økning Trysil har hatt på sin satsing, så vi håper jo at dette vil trekke mye folk hit til Nesbyen, sier Grøndal.

Les også: Sykkelsatsing skaper arbeidsplasser 

Positivt mottatt
– Den interessen som det er blitt rundt dette prosjektet viser at både næringslivet, hyttefolket, innbyggerne og kommunen ser verdien i et slikt tilbud. Vi er nå i gang med å stikke traséen i samarbeid med grunneierne, og denne skal opp til politisk behandling i kommunen til høsten, sier Osmund Ueland, og forklarer at et slikt løft vil gjøre mye for Nes kommune.. 

– De siste 25 åra har utviklingen i Nesbyen sentrum stått stille, og det er mange tomme butikklokaler. Med en sykkeltrasé fra fjellet ned til sentrum håper vi at hyttefolket kan bli mer glad i Nesbyen sentrum og skape mer liv i sentrum, og det vil gagne både næringslivet og kommunen, og gjøre Nesbyen til et triveligere sted, mener Ueland, og legger til at løypa også vil gi nye turmuligheter for innbyggerne i kommunen og turister som ferdes gjennom Hallingdal.

Løypa skal bygges i privat regi, men prosjektet vil søke kommunen om tilskudd til finansieringen. 

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.

Ove Grøndal - Trek 2017 - Foto Ove Grøndal 1400x933
Ove Grøndal gleder seg til å komme i gang med prosjektene som skal sette Nes og Nesbyen på sykkelkartet. Foto: Ove Grøndal

Ove Grøndal gleder seg til å komme i gang med prosjektene som skal sette Nes og Nesbyen på sykkelkartet. Foto: Ove Grøndal

Publisert 1. juni 2017 kl 07.00
Sist oppdatert 1. juni 2017 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen