Stibyggerne i Hallingdal jobber på spreng om dagen.
Stien som skal hete Hallingspranget vil være den lengste av sitt slag når den etter planen skal stå ferdig høsten 2021. Stien strekker seg over et stort geografisk område, fra toppen av alpinsenteret på Nesbyen og helt ned til sentrum.
Det byr på flere utfordringer for stibyggerne når det kommer til det praktiske og logistikk.
Derfor har stibyggerne i Trailhead Nesbyen tatt i bruk helikopter for å fly inn masser.
– Helikopter høres både dyrt og fancy ut, men når det kommer til tidsbruk og kostnad så er det mest effektivt, sier stibygger Ove Grøndal i Trailhead Nesbyen.
(saken fortsetter under bildet)

OVER HALLINGDAL: Helikopteret på vei til stien med ny last. Foto: Snorre Veggan.

PÅFYLLING: Helikopteret ved området hvor massene hentes. Foto: Snorre Veggan

PÅFYLL: Massen flys inn til stien hvor grunnarbeidet er gjort. Foto: Snorre Veggan
Den mye omtalte stien Hallingspranget i Nesbyen er et av de mest ambisiøse stibyggingsprosjektene i Norge, og Grøndal forteller at det nå er 10-12 stibyggere i drift daglig.
Og med hjelp fra helikopteret går flyttingen av masse rasende effektivt.
– I går hadde helikopteret 95 turer på fire timer. På det raskeste bruker det tre minutter per tur. Vi bruker en såkalt tobb under helikopteret, som vi har to av. Dermed kan én fylles opp med grus av en gravemaskin på depotet mens helikopteret flyr den andre inn. Så kommer helikopteret tilbake og bytter tobb. Ute på stien har vi to stibyggere som tar i mot, og tømmer tobben for grus på noen sekunder.
Helikopteret kan fly opp til 7 timer per dag, og Grøndal forteller at det kan være aktuelt å benytte seg av helikopteret i litt over en måned til.
Det store spørsmålet mange lurer på, er selvfølgelig når stien skal stå ferdig og klar for stisykling.
– Jeg vil ikke spikre noe, men om vi kan få sykla den før snøen legger seg, skal vi være veldig fornøyde. Vi har bare tiden og vegen nå, men hvis ikke noe alvorlig skjærer seg, så er det mulig, sier Grøndal.