Cruxjam i Gressvikmarka jubileumsutgave

Helga 21.-23. april arrangeres Fredrikstad Cruxjam for femte gang, og feirer med flere nyheter.

Sist oppdatert 12. april 2017 kl 07.00
stisykling fredrikstad gressvik gressvikmarka
Are Tallaksrud er regjerende cruxekonge og tilbake for å forsvare tittelen i år. Foto: Pål Valbjørk

Tradisjonen tro blir det cruxekonkurranse, kidcrux, cruxelunsj, kåring av årets cruxekonge- og cruxedronning med påfølgende cruxefest på lørdag, samt stiturer med ulike vanskelighetsgrader, demodager, sykkelhistorier og leirglede i tre dager til ende. Alt med base i Trondalen, Gressvik IFs eget stiparadis.

– Cruxjam’en er absolutt ikke bare en cruxekonkurranse. Det er en stifestival med fokus på sykkelglede og masse sosialt, der hovedsaken er å ha det hyggelig, sier Hanne Holmstrøm Karlsen, som er en av ildsjelene i festivalkomitéen.

Lørdagens stiturer møter cruxekonkurransen for felles lunsj i skogen, og deretter kan de turdeltakerne som ønsker følge resten av cruxekonkurransen som tilskuere, forteller Karlsen, som også er initiativtaker til klubbens jentegruppe og blant annet skal guide søndagens jentetur.

Les også: Lav terskel får jentene til skogs

Saken fortsetter under

lunch Cruxing - Pål Valbjørk 1400x932
Cruxelunsjen er en av lørdagens sosiale høydepunkter. Foto: Gressvik IF Stisyklister

Cruxelunsjen er ett av lørdagens sosiale høydepunkter. Foto: Gressvik IF Stisyklister

Møt Drepærn
Selv om ikke alle detaljer for cruxekonkurransen er spikret, blir det minst ett nytt crux i år. Det har fått navnet Drepærn, og er et langt og seigt crux oppover.

Se film fra Drepærn  

– På Drepærn får man poeng etter hvor langt opp man kommer. Det vil stå poenglapper på trærne etter hvert teknisk parti oppover Drepærn. Så tar man nest siste crux og rett i Drepærn er pallen i sikte, sier cruxegeneral Ole Henrik Illenberger Solgaard. 

I fjor ble Are Tallaksrud cruxekongen, mens Anette Røssum Bastnes ble tidenes første cruxedronning. Begge er tilbake i år for å forsvare titlene utenfor Fredrikstad. 

Slik gikk Cruxekonkurransen i fjor: Cruxet seg til kongelighet   

Cruxjam 2016 var Bastnes første terrengsykkelkonkurranse. Opplevelsen ga slik mersmak at hun meldte seg på den norske enduro-serien 80/20, der hun ble nummer fire sammenlagt.

Les også: – Jeg må vel legge lista høyere i år 

Saken fortsetter under

Cruxing 4 - Pål Valbjørk 1400x933
Noen crux går nedover. Cruxjam 2016 Pål Valbjørk

Noen crux går nedover. Foto: Pål Valbjørk

Slik funker cruxekonkurransen
Alle får utdelt et personlig "cruxkort" så sykler deltakerne samlet til første crux. Alle har tre forsøk per crux. Når alle har hatt sine tre forsøk cruxer følget seg videre til neste crux.

Kortet inneholder 10-12 crux av ulik vanskelighetsgrad med avkrysningsruter, og arrangøren tar forbehold om at noen crux kan måtte kuttes noen om det tar for lang tid. Det gis mer poeng for å klare cruxet på første forsøk enn på tredje, og noen crux har bonuspoeng.

– I år blir det er en god blanding av tråkkecrux, kanter og to nedovercrux. En del av cruxa har bonus hvor hovedcruxet er lettere. Det vil også bli mulig å kombinere nest siste crux, som er et nedovercrux, med Drepærn. Tar man dette cruxet og rett i Drepærn får man bonus, sier Solgaard. 

Saken fortsetter under

Pål Valbjørk - Ole Henrik Illenberger Solgård - kloppbygging Gressvik IF - Foto Hanne Holmstrøm Karlsen
Cruxegeneralene Pål Valbjørk og Ole Henrik Illenberger Solgaard har lagt ny klopp til årets festival. Foto: Hanne Holmstrøm Karlsen

Cruxegeneralene Pål Valbjørk og Ole Henrik Illenberger Solgaard har lagt ny klopp til årets festival. Foto: Hanne Holmstrøm Karlsen

Fest i tre dager til ende
Festivalplassen i Gressvikmarka åpner fredag klokka 15. Første fellestur går i rolig tempo og starter fra øvre parkering ved Stjernehallen klokka 17. Resten av turene går fra festivalplassen i Trondalen.

Lørdag er det sykkeldemo og aktivitet i pumptracken fra klokka 10, samt påmelding til cruxekonkurransen fram til klokka 11.

Selve cruxekonkurransen starter klokka 12, og det gjør også dagens fellesturer. Her blir det flere alternativer å velge mellom på ulike nivåer, inkludert nybegynnertur for jenter.

Søndag fortsetter festivalen med fire fellesturer, også disse med tilbud til ulike nivåer.

– Ole Henrik skal guide en teknisk cruxetur, det blir en skikkelig langtur på 3-4 timer for de litt øvede, ny jentetur for ferske jenter, og ikke minst FFF-tur med Pål (Valbjørk): "For fete kæller, fete syklær, på fete stiær," sier Karlsen.

 

Jentetur - Pål Valbjørk 1400x933
Jentetur er fast innslag på turmenyen både lørdag og søndag. Foto: Pål Valbjørk

Jentetur er fast innslag på turmenyen både lørdag og søndag. Foto: Pål Valbjørk

Publisert 12. april 2017 kl 07.00
Sist oppdatert 12. april 2017 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen