FAKTA

Terrengsykkel presenterer de mest interessante rytterne i årets 80/20 enduroserie. – følg med framover våren!

Se også intervjuer med: 
- Vera Leivsdottir  
- Thomas Klingenberg  
- Espen Johnsen  
- Andreas Øhrn 

Topp 3 menn 80/20 sammenlagt 2016
1. Zakarias Blom-Johansen, SK Rye, 1950 poeng
2. Espen Johnsen, Bergen MTB klubb,1740 poeng
3.Lars Sandviken, Drammen CK, 1570 poeng

Topp 3 kvinner 80/20 sammenlagt 2016
1. Stina Bondehagen, 1800 poeng
2. Alice Grindheim, Drammen CK, 1740 poeng
3. Helene Thon Moland, Hemsedal IL Sykkel, 1640 poeng

For en del er lærekurven i enduro bratt, og slik har det vært for 37-åringen fra Drangedal i Telemark. Den regjerende cruxedronninga startet på bar bakke med en arvet sykkel for to og et halvt år siden, og raste rett opp i toppsjiktet allerede første sesongen hun prøvde seg på 80/20-serien. Det har gitt slik mersmak at hun vil prøve seg mot verdens beste denne sesongen. Men det er den norske 80/20-serien Anette Røssum Bastnes har størst forventninger til.  

Annonse

– Hva var høydepunktene for sesongen 2016?     
– Det første var å bli kåret til tidenes første cruxedronning i Fredrikstad Cruxjam i april, der jeg også kom på og 16. plass totalt, samt andreplass på Frei Enduro, og fjerdeplass sammenlagt i 80/20-serien.

– Hva gleder du deg mest til i sesong 2017?
– Å delta i Enduro World Series-rittet i Wicklow i Irland den 27.-28. mai blir stort. Jeg håper også å komme med på EWS-runden i Finale Ligure i Italia til høsten, der jeg foreløpig står på venteliste. Det blir også artig å få med seg alle endurorittene i 80/20-serien, samt noen av rittene og arrangementene utenom serien. Jeg har ekstra lyst til å gjøre det bra i Telemark Enduro siden det nærmest er hjemmebane for meg.

Se Terrengsykkel-TV: Hafjell Enduro 2016 

– Hvilke ambisjoner har du for sesongen?
– Siden det gikk så bra i fjor, må jeg vel legge lista enda høyere i år. Men det er mange gode jenter, og jeg må nok også belage meg på at det blir hardt å klare det samme igjen. Jeg har uansett mål om flest mulig plasseringer blant de fem beste i de norske endurorittene, og helst et par pallplasser i 80/20-serien. Så vil jeg jobbe beinhardt for å beholde tittelen og tiaraen jeg vant på Fredrikstad Cruxjam, og prøve på en plass blant de 15 beste der. I Enduro World Series er det mer et mål om å gjennomføre og satse på at det kan gi en grei plassering. Det er inspirerende å tenke på at en skal sykle med noen av de beste i verden. For sesongen som helhet er ambisjonen jevnt over å bli en bedre syklist, og så skal jeg lære meg å sykle på bakhjulet før Hilde Strædet gjør det.  

– Hva har du gjort i vinter for å innfri det?
– Jeg har ikke gjort de store forandringene fra i fjor, men har syklet hele vinteren og lagt inn noe styrketrening. Flest mulig timer ute på sti er min strategi. Lite snø for skikjøring her til lands resulterte i en tur til Malaga med barmarkssykling og mye bra nedover- og svingetrening. Jeg fikk også testa enduroløyper der som er med i den spanske serien. Fremover fokuserer jeg på det jeg bør bli bedre på, slik som sittestilling, svingeteknikk og det å slippe bremsene!

Anette Røssum Bastnes - Fatbike 2017 - Helge Janbu 1400x933
Anette Røssum Bastnes har prioritert sykling i vinter, og brukt tjukksykkel når føret har tillatt det. Foto: Helge Janbu

Anette Røssum Bastnes har prioritert sykling i vinter, og brukt tjukksykkel når føret har tillatt det. Foto: Helge Janbu