Torsnes: Heiefjella Stonecutter trails

Kile Vestre eller Torsnes kirke i Holm

Av: Bronx
Sist oppdatert: 28. oktober 2020 kl 15.11

HVOR?

  • Kommune: Fredrikstad
  • Lengde: 0-10 km
  • Tidsbruk: 0-1 time
  • Vanskelighetsgrad: 2. litt krevende

Slik kommer du dit

Fra Fredrikstad: Rv. 110 mot Svinesund, Rv. 111 mot Øra, Rv. 107 motTorsnes og "Humlekjær 4 km". Ved Kile Vestre kan det være vanskelig åfinne parkeringsplass.Følg rv. 107 rett frem i "Humlekjær 4 km"-krysset for å komme tilTorsnes kirke ved Holm.

Endepunkt

Samme som startsted.

Terreng

Denne runden byr på tre typer stitrase:Stier og kjerreveier brukt i forbindelse med steinhugging.Jevne enkeltsporstier (smuud singletrack på nynorsk).Stier som er i ferd med å forsvinne pga lite bruk.Nøkkelen til en fin tur med stisykkel i Torsnes ligger i linjevalg.Store deler av ruta går på svaberg og det kan være vanskelig å seutgangene herfra, men det er alltid tråkk ut fra og inn på fjell ogopplevelsen blir bedre når du har lært hvor de går.Noen steder kan svabergene by på utfordringer som kan synesuoppnåelige før du har funnet en optimal linje.Dette kan kreve gjentatte besøk og memorering av linjevalg før alt sitter.

Rutebeskrivelse

Skogsbilvei (bilde) fra Kile Vestre mot Orsmyr og til høyre på gressgrodd traktorvei.Følg denne Orsmyrveien på fjell (bilde) forbi steinbrudd og hogstfelt, innstien til venstre, forbi Heiesmia (gammel rønne) og sti til venstreetter 200m som kan være vanskelig å se. Stien dreier venstre og såhøyre og inn i tettere skog etter 300m og nye 300m morsom nedkjøring.

Ta venstre inn på skogsbilveien og høyre etter 10m, høyre etter den hvite bruaog følg skogsbilveien til snuplassen.Denne ligger i enden av en vei med adresse Toresmyr, som du kan kommeinn i fra Holm, hvis du har parkert ved kirken.Fra snuplassen skal du vestover på den gressgrodde skogsbilveien.Følg denne opp i høyden og når skogen åpner seg stikker det en stiinn på venstre side som kan være vanskelig å se.Etter 500m klatring (6% stigning) kommer du til Thorsøvarden,hold rett frem og høyre inn på skogsbilvei og til venstre på en mindre stikksti etter 200m.Sving høyre og fortsett klatringen opp til lavvoen.

Herfra er stienvanskelig å følge, men du skal rett frem og ned i skogen igjen oginn til høyre på en bred sti.Følg denne til den svinger mot venstre. Her ligger det to nedblåstefuruer: Du skal videre på oversiden mellom steinblokkene. Her er stienutydelig, men følg kanten til du ser stien som forsvinner ut gjennomet lite krøx med to steinblokker. Du kommer inn i tettere skog dreierhøyre og venstre og får en lengre rett stigning opp på Ødegårsfjella.Denne stien langs steinbruddene kan være vanskelig å følge, og etter300m skal du ned noen høydemeter i vestlig retning og det er gansketeknisk. Jeg mener dette kanskje er det fineste stistrekket iFredrikstad som avsluttes med 250 meter supersmuud singletrack med 4% fall.Var det gøy?

En gang til?For å forlenge den og kjøre det morsomste partiet en gang foreslår jeg å finne igjen en bitteliten sti som følger Vestre Grandalen tilbake til Tose varde og deretter Ødegårdsfjella en gang til. Se kartutsnitt.

Video

GPS

Tips

Kulturhistorisk Turkart over Torsneskan kjøpes for kr. 100,- i resepsjonen til Fredrikstad Blad eller Coop-butikken i Torsnes.Kartet viser dessverre ikke turtraseene og oppleves mer som et turorienteringskart.Stiene og turtraseene er også tegnet inn på OpenStreetMap.Det er mulig å lage kartfiler kompatible med Garmin GPS vha mkgmap.Send PM, så kan jeg sende deg OSM-basert kartblad for Fredrikstad-området.Topo-kartene som kan kjøpes til Garmin hjelper deg lite i Torsnes.

Publisert 30. juli 2008 kl 00.00
Sist oppdatert 28. oktober 2020 kl 15.11
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen