Shimanos XT-pedal er til forveksling lik Shimanos aller første SPD-pedaler fra begynnelsen av 90-tallet. Shimano kom ganske nær målet om et perfekt produkt allerede på de første forsøkene. De siste årene har Shimanos pedaler fått litt større overflate for bedre kontakt med skoen og stabilitet under foten. Pedalene har blitt ørlite grann lavere og lettere. Men XT-pedalen er fortsatt ikke noen lettvekter.

I funksjon er XT-pedalen veldig forutsigbar og trygg. Den har et markant inn- og utklikk. Det er lett å treffe rett sted på sko og pedal, uten at kanter på pedalen hekter i skoen. Den justerbare fjæren gjør den super for både klikk-ferskinger og for veteraner som ønsker å sitte skikkelig fast.

Flyten i pedalen sideveis, som gjør at du ikke sitter låst i én fotvinkel, er behagelig og ikke fjærbelastet, slik at du kan finne din egen fotvinkel uten å presse mot en fjær. Du merker likevel tydelig når flyten slutter og utklikket begynner. Fjæren er fast og tydelig nok til at du kan lene deg mot den i svinger uten at du klikker ut før du ønsker. Med nye klosser er det ingen klikk eller slark mellom pedal og kloss. Opplever du at skoen vipper eller slarker mot pedalen leveres pedalklossen med en 1 mm mellomplate for at pedalen skal sitte tettere mot skosålen. Denne er sjelden nødvendig å bruke på Shimanos ekstremt velbygde pedaler.