Når sko finner sin make i en mekanisk klikkpedal kan magi i terrenget oppstå. Vi har testet et bredt knippe klikkpedaler til både grustrening og stisykling og alt i mellom.
PEDALKAMP: En god klikkpedal må være lett å komme inn i, og trygg å komme ut av. Den bør gi god støtte under skoen og veie så lite som mulig. Fra venstre: Time ATAC8, Time ATAC12, Crank Brothers Egg Beater 3, Crank Brot- hers Candy 7, Look X-track, Look X-Track Race carbon, Shimano XT, Shimano XTR, HT M1 Leopard.
Pedalene her er av den såkalte XC-typen. Egentlig beregnet til terrengsykkelritt, men like egnet til det meste annet av sykling i terrenget, også til grussykling med bukkestyre. De har alle relativt liten flate å stå på og en fjærbelastet mekanikk for griping av tilhørende metallkloss festet under skoen. Vi har veid, målt og syklet med disse pedalene på forskjellige sykler, med flere typer sko, både i høy og lav fart. Pedalene har blitt vurdert på objektive mål som vekt, mål og pris, samt subjektiv følelse under bruk.
Med klikkpedaler ønsker vi oss forutsigbarhet. De bør løse ut når vi ønsker det, men helst ikke ellers. De bør være lette å klikke inn i, samt gi en god følelse mens du er klikket inn, uten slark og ulyder. I denne testen har vi ikke kunnet vurdere holdbarhet over lengre tid, men noen av pedalene har vi lang erfaring med og kan dermed bekrefte holdbarheten på disse.
Vi ba om en middels dyr og en dyr pedal fra hvert merke. HT valgte kun å levere ett pedalpar. Deres dyrere pedal er lik som den testet her, men med redusert vekt på grunn av titanaksling.
Det er to hovedtyper klikkpedaler til terrengsykling. De med to fjærbelastede metallbøyler og dem med én fast og en fjærbelastet metallklo. Alle deler samme løsning for montering av kloss til skoene. To skruer som festes i to av fire flyttbare gjengede hull under tåballen på skoen.
Shimano fant opp den moderne klikkpedalen for terrengsykling i 1990 da de lanserte sin første SPD-(Shimano Pedaling Dynamics)pedal, PD M737. Mens alle terrengpedaler deler SPD-pedalens hovedidé; at en liten metalkloss festes med to skruer til skoen, er det noen pedaler som kan brukes med Shimanos egne skoklosser og noen som har egen utforming på skoklossene.
Av pedalene i denne testen kan du bruke Shimano og Look-pedalene om hverandre med samme skokloss. Funksjonen blir likevel aller best med tilhørende sko- kloss. Time, Crank Brothers og HT har egen utforming på skoklossen som gjør at disse kun kan brukes med tilhørende kloss. Selv om mekanismen er relativt lik kan du altså ikke bruke skokloss fra Crank Brothers på Time-pedaler eller motsatt. HTs pedal virker også å være ganske lik Shimano og Look, men må også brukes med unik HT-kloss.
Alle pedalene i denne testen, unntatt de fra Crank Brothers lar deg justere fjærspennet i mekanismen som holder skoen fast i pedalen. Dette gjør at du kan begynne med pedalene løst hvis du er fersk på klikk- pedaler og så stramme dem etter hvert som du blir dreven. På Crank Brothers og Time-pedalene kan du velge mellom to vinkler for utklikk ved å velge hvilken skokloss som går på hvilken sko. Dette gir ikke den samme følelsen av å sitte godt fast som det å stramme en fjær vil gi, men det minsker muligheten for uønskede utklikk for rutinerte brukere.
Shimano selger i tillegg en tilvenningskloss kalt SH56 Multirelease. Denne gjør det enklere å komme ut av pedalene, men den gjør også at du oftere faller ut av pedalene når du ikke vil. SH56-klossen løser også ut ved trekk oppover, noe som kan skape farlige situasjoner ved hopp og i situasjoner der du drar med deg sykkelen opp og over noe med pedalene. Vår anbefaling er å lære teknikken på mykt underlag og så starte med lavt fjærspenn, men vanlige skoklosser. En av de største fordelene med klikkpedaler er nettopp det at du sitter pålitelig fast i pedalene, også når du rykker hardt opp i pedalene.
Hovedargumentet for klikkpedaler har gjerne vært bedre opptrekk under tråkking. Forskning viser at opptrekksbevegelsen i tråkket er ganske så uvesentlig for fremdrift. Viktigere er det at klikkpedaler sikret at du har foten på pedalen hele tiden, også gjennom slagete terreng. I tillegg vil du alltid ha foten i idealposisjon på pedalen. Med flate pedaler kan du ofte havne med foten litt malplassert på pedalen.
«Alle» konkurranse-syklister bruker klikkpedaler i disse dager, både i rundbane, maraton, enduro og utfor. Verdens beste endurosyklist og tidligere utfor- verdensmester Sam Hill er det mest kjente unntaket. Hill har vunnet Enduro World Series de to siste årene og flere VM-titler i utfor på flate pedaler.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.