Smoove Universal chain lube

Smoove kjedeolje og avfetting

Det er mange voksbaserte smøremidler på markedet. Smoove hevder å være blant de aller beste. 

Vi har testet Smoove i flere måneder og på flere forskjellige sykler og kan si oss enige at smøremiddelet er blant de beste på markedet. Vi fikk levert Smoove-flasken med 120 ml voksbasert olje sammen med en større flaske (250 ml) Smoove avfetting. 

Les smøre-diskusjonen på Forumet:

AV FØRST SÅ PÅ: Før første gangs bruk av Smoove anbefales det at du bruker Smooves egen prep-avfetting.
AV FØRST SÅ PÅ: Før første gangs bruk av Smoove anbefales det at du bruker Smooves egen prep-avfetting.

Smoove anbefaler at du bruker et avfettingsmiddel, såpe og skyller og tørker kjedet godt før første gangs bruk av Smoove-oljen. Vi har prøvd smøremiddelet både på nye kjeder, uten bruk av avfetting først og på gamle kjeder med bruk av Smooves avfetting før vi smurte på.  

Avfettingen er effektiv på olje og gammel voks på kjedet. Den løser opp gamle voksklumper og renser kjedet godt. Den lukter også ok av sitrus, uten at det blir for sterk lukt. 

Etter bruk av avfetting tørket vi godt av kjedet og lot det stå noen timer før vi smurte på Smoove smøremiddel. Vi har påført det ved å lage en hvit stripe på innsiden av kjedet, på den siden som ligger mot tannhjulene. Den hvite fargen på smøringen gjør det lett å se når du har smurt hele kjedet. Smøringen er såpass tyntflytende at det renner og spruter litt ned på felgen. Vær obs på dette hvis du har felgbremser og pass på å ikke få det på bremseskivene. Når hele kjedet har fått en dose Smoove har vi tråkket kjedet bakover en del runder for å fordele smøremiddelet utover. Så har vi latt sykkelen stå noen timer, ofte over natten, før vi har tørket litt av med en tørr fille. Vi bruker en gammel t-skjorte til dette. 

Sykkelvask uten hageslange? Les vår test av mobile spylere.

 

DRØY I BRUK: Vår 120ml flaske har holdt i flere måneder med bruk på flere sykler.
DRØY I BRUK: Vår 120ml flaske har holdt i flere måneder med bruk på flere sykler.

Opplevelsen av Smoove er at det gjør drivverket både stillegående og ganske friksjonsfritt. Foran årets Birkebeinerritt renset vi kjedet og la på et nytt lag med Smoove. Kjedet holdt seg stillegående og smidig gjennom hele rittet, selv om det var vått og grisete. Grusen i Birken er kjent for å gjøre drivverket tørt og knasende ganske så fort, men ikke i år med Smoove på kjedet. 

Vi har også hatt veldig god erfaring med bruk av Smoove på skikkelig våte terrengturer. Kjedet har holdt seg smidig og stille gjennom flere timer med gjørmete sykling. Vi har kunnet sykle 4-5 turer med sykkelvask i mellom, uten å påføre ny Smoove. Da har vi unngått å skrubbe kjedet mellom hver tur. Etter endt sykkeltur i grisete forhold, inkludert Birken, har kjedet vært ganske rent og relativt tørt. Vi har opplevd at kjedet holder seg smurt og stillegående selv etter 10 timer med stisykling, eller opp mot 300 km i terrenget. 

Røket kjedet? Se Mekkeskolens tips for hvordan du kjapt tråkker videre.

Ved påfyll av smøring etter sykkelvask har vi kun påført Smoove-smøring, uten å rense kjedet med Smoove-rensen på nytt. Da gjerne med en kjapp avtørking med en fille umiddelbart etter påføring før sykkelen settes bort for natten. Dette varer igjen i mange timer sykling under normale forhold. Smoove-prepen har vi så kun tatt fram igjen når voksen hoper seg opp rundt trinsehjulene. Skjer dette etter første påføring har du vært for raus med Smooven. 

Smoove oppleves som et veldig effektivt smøremiddel som i motsetning til andre gode oljer også holder kjede og drivverk ganske så rent og tørt. Smoove motvirker i stor grad de svarte kjedene med tilhørende flekker på klær osv som vi opplever når vi bruker andre oljer beregnet på vått føre. Prisen per centiliter er litt høyere enn på en del andre smøremidler, men Smoove oppleves som såpass drøy at det fort vil tjenes inn. 

PLUSS

Lett å påføre - Smører godt - Varer ganske lenge - Trekker ikke til seg møkk - Drøy i bruk - Demper drivverksstøy - Ren

MINUS

Krever nøye kjederens før første bruk - Kan klumpe seg litt i trinsehjulene ved raus påføring