Hva trenger du

 For å fikse et ødelagt kjede må du ha en kjedekutter. En liten en bør alltid være med på tur. Du bør også ha med en skjøte-link eller en ny Shimano-splint hvis du har Shimano-kjede.

Annonse

Kapp av enden

Etter at kjedet har røket må du kvitte deg med det overflødige leddet. Dette er svekket. Legg kjedet godt ned i kjedekutteren å skru ut pinnen. For å bruke en kjedelås må du ha to innerledd i hver ende av kjedet. Hekt på låsen og dra kjedet ut for å feste ordentlig. Sjekk at ting sitter.

Bruk kjedelink eller kjedelås

Det enkleste på tur er å lappe kjedet med en kjedelås som denne fra Sram. Pass på å ha en lås som passer ditt kjede. Låsene kommer i varianter for kjeder til 8-delte, 9-delte og 10-delte drivverk.

Ved bruk av Shimanosplint

Ved bruk av ny Shimanosplint setter du splinten inn med den spisse enden inn i kjedet. Den gamle splinten kan du dytte helt ut med den nye. Skru den tjukke delen av splinten inn i kjedet til den står kant i kant med kjedeplaten. Brekk av ledesnuta med en tang eller baksiden av kjedekutteren. Shimanosplint passer kun Shimanokjeder og kommer i forskjellige varianter til 8-delt, 9-delt og 10-delt.

Bruk den gamle pinnen

Har du ingen kjedelås er det en nødløsning å bruke en kjedepinne om igjen. Bruk kjedekutteren til å fjerne det ytterste innerleddet så du får et frisk ytterledd i den en enden. Ikke skru pinnen helt ut. De fleste kjedekuttere stopper før pinnen er helt ute.

Skru pinnen inn igjen

Hekt kjedet sammen igjen ved hjelp av den lille pinne-stumpen inne i leddet. Skru pinnen inn igjen fra baksiden med kjedekutteren. Ikke skru for langt og evt juster så pinnen blir midtstilt.

Myk opp det stive leddet

Ved gjenbruk av gamle pinner blir kjedet ofte stivt i det reparerte leddet. Bøy og benn litt på kjedet for å løse det litt opp. Husk at gjenbruk av gamle pinner fører til et kjede som ryker lettere enn ved skjøting med kjedelås eller ny Shimano-splint.