/ NM

NM maraton til Furusjøen Rundt

Rittet i Rondane arrangerer maraton-NM 2020, men sikter mot VM om to til tre år.

Sist oppdatert 5. desember 2019 kl 11.05
Espen Helgesen ble europamester da Furusjøen Rundt arrangerte EM og masters-EM i sommer. Foto: Ola Dahl
Espen Helgesen ble europamester da Furusjøen Rundt arrangerte EM og masters-EM i sommer. Foto: Ola Dahl

Norges Cykleforbund har tildelt norgesmesterskapet i terrengsykkel maraton 2020 til Kvam IL med Furusjøen Rundt rittet, som arrangeres 11. juli. 

– Kvam IL er en veldig rutinert arrangør, og de leverte et fantastisk  europamesterskap i år, og vi er veldig glad for at de søkte om NM 2020, sier Cato Karbøl, som er arrangementsansvarlig i NCF.

Etter at Furusjøen Rundt arrangerte europamesterskapet i terrengsykkel maraton i år, gleder rittleder Ole Kristian Rudland seg til å invitere til nok et mesterskap i Rondane. 

– Vi begynner etter hvert å bli rimelig godt drilla på arrangementer, og er glade for å ha et nytt mesterskap å jobbe fram mot nå, sier han. 

Furusjøen Rundt arrangerte også NM maraton i 2014 og har vært en del av Norgescup maraton i flere år. 

Les også: Slik blir Norgescupen maraton 2020

Like teknisk, enda mindre asfalt
Løypa i Furusjøen Rundt er kjent som både teknisk og fysisk krevende, og forbindelse med at rittet fikk EM i fjor, ble traséen også utvidet med nesten to mil, fra 73 til over 90 kilometer. Basert på tilbakemeldingene fra årets EM, vil arrangøren legge om løypa til NM 2020. Hoveddelen av løypa og den tekniske nedkjøringen til Kvam blir som før, men den siste delen som ble lagt inn i anledning EM fjernes. Traséen ender da på rundt 70 kilometer. 

– Målet er at vi skal ha mest mulig sti, både tekniske stier og raske flytstier, og minst mulig asfalt. Den siste sløyfa som vi la inn til EM ble for monoton og det ble for mye asfalt. Det ønsker vi ikke, så den tar vi ut, sier Rudland. 

Han understreker videre at de er opptatt av å stikke en rettferdig løype, som ikke favoriserer en type rytter. 

– Vi ønsker at den beste rytteren skal vinne. Noen er små og lette og går fort i motbakker, mens andre er gode i de veldig tekniske partiene. Derfor er det viktig å utvikle løypa slik at det blir noe for alle typer ryttere.  

Sikter mot VM
Erfaringene fra årets EM har gitt Kvam IL lyst til å arrangere flere internasjonale mesterskap. Også NM 2020 har status som UCI Marathon World Series, er et nivå tilsvarer verdenscup, slik rittet har hatt de siste tre sesongene. Men på sikt ønsker klubben seg VM. Rudland antyder at det kan være aktuelt om to-tre år. 

– Det å arrangere mesterskap frister til gjentakelse. Men vi har hatt EM, og World Series fortsetter vi med, så da er det bare VM som er interessant nå. Det er en lang søknadsprosess og VM pleier å bli tildelt tidlig. Men vi har siktet oss inn på å søke for 2022 eller 2023, sier han. 

Les også: Ønsker seg EM, VM og verdenscup 

Samtidig vet Rudland at VM er et vesentlig større arrangement enn EM. 

– VM krever et vesentlig større opplegg enn EM, og det er minst fire ganger så dyrt. Det er spesielt UCIs krav som koster, så et eventuelt VM blir en økonomisk utfordring for en liten klubb som Kvam IL, sier han. 

Rudland tror imidlertid at Furusjøen Rundt rittet har gode forutsetninger for å arrangere et VM. 

– Det tekniske og arrangementsmessige er jeg ikke bekymret for. Men vi landet godt økonomisk etter EM, og satt igjen med et overskudd på 300 000 kroner til tross for at vi fikk vesentlig mindre støtte fra det offentlige enn vi hadde forventet, sier han. 

Slik gikk EM Furusjøen Rundt 2019: 
Masters-EM: – Utlendingene kom ikke hit for å ta andreplasser 
Tiago Ferreira vant menn elite: – Det var kamikaze inn på oppløpet  
Mara Fumagalli vant kvinner elite: – Det er nesten ikke til å fatte, jeg har jobbet så hardt for dette 

Publisert 5. desember 2019 kl 11.05
Sist oppdatert 5. desember 2019 kl 11.05
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen