/ NM

Nå blir det utfor-NM også for parautøvere

Søndag arrangeres tidenes første utfor-NM for rullestol-syklister, i form av egen klasse under helgas mesterskap i Hafjell.

Sist oppdatert 23. september 2021 kl 09.02
utfor-NM for parasyklister  i Hafjell
NY NM-KLASSE: I år arrangeres det for første gang eget utfor-NM for parasyklister. Det går i Hafjell og kjøres parallelt med NM for de ordinære klassene, og Sigurd Groven er en av deltakerne. Foto: Anders Fausko

Parasyklistenes ufor-NM arrangeres parallelt med det ordinære utfor-NM i Hafjell kommende helg, med finaler for alle klasser på søndag. 

Løypa for rullestolsyklistene blir litt annerledes enn for de ordinære klassene i mesterskapet, men vil ha målgang er på samme sted. Det betyr at også parautøverne får glede av alt som er av publikum og stemning under mesterskapet. 

Årets utfor-NM i Hafjell fungerer også som siste runde i utfor-Norgescupen 2021.  

Stor stas med NM
For utøverne i paraklassen er det generelt få rittilbud i løpet av en sesong, og derfor betyr det ekstra mye at det nå er satt opp en egen klasse for dem i NM. 

– Det er jo dessverre et faktum at terrengsykling generelt og utforsykling spesielt er en idrett som innebærer risiko. Flere av de aktive parasyklistene i Norge har skadet seg på utforsykling, inkludert noen av de som deltar i årets NM. For dem er det derfor ekstra spesielt at de nå kan få lov å fortsette der de slapp da de ble skadet og havnet i rullestol, sier Gunhild Bottolfsen, som er ansvarlig for paraklassen i årets utfor-NM. 

Stor vekst for tilrettelagt terrengsykling
At det først nå er kommet en egen klasse i NM for denne gruppen utøvere, skyldes blant annet at det lenge har vært vanskelig for dem å få tak i egnet utstyr til å utøve sin idrett. Men de siste årene har det skjedd mye på utstyrsfronten, og det merker også de som er involvert i grenen, som internasjonalt går under navnet Adaptive Mountain Biking (Amtb). 

– De siste årene har vår gren hatt stor vekst, spesielt fordi det nå er kommet sykler med både tre og fire hjul som tåler den julingen de utsettes for med utforsykling, sier Bottolfsen. 

I årets utfor-NM er det 12 ryttere påmeldt i paraklassen, deriblant flere profilerte utøvere, inkludert Amelie Eiksen, Sigurd Groven og Richard Heltzer. 

en av Sigurd Grovens terrengsykler
BEDRE UTSTYR: De siste åra har det skjedd mye på utstyrsfronten for parautøvoere i utfor. Dette er en av Sigurd Grovens terrengsykler. Foto: Privat
Publisert 23. september 2021 kl 09.02
Sist oppdatert 23. september 2021 kl 09.02
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen