Utstyrs- og testredaktør Øyvind Aas i Terrengsykkel skal sykle Birken.
Det er ti år siden sist - og for å feire jubileumet velger han å prøve seg i bukkestyre-klassen.
Sykkelen? En Focus Paralane. Den allsidige landeveissykkelen kan brukes i Birken mye fordi den har plass til store dekk som gjør ferden både mer komfortabel og punkteringstrygg.
Å bruke slike sykler i Birken har lenge vært debattert, og i Terrengsykkel har vi vært så nysgjerrige at vi har testet hva som går raskest.
Se lenger ned i saken for hele utstyrslisten.

GANSKE STANDARD: Sykkelen er en ganske så standard Paralane eTap 2018-modell. Det er en blandeveissykkel med ganske god dekklaring, men også med geometri som muliggjør ganske aggressiv sittestilling. Ramma er superlett og har lavt krankhus for god kontroll i svingene. Totalvekten på 8,2 kilo inkluderer både krossdekk, computer, flaskeholdere og pedaler.

LETTRULLENDE: Det kan godt hende det er lurt med større dekk, men Maxxis-dekkene i 33 millimeters bredde ruller nesten som landeveisdekk og er lette å sette opp slangeløst. Jeg satser på at god terrengsykkelteknikk vil kompensere for lavt dekkvolum i avgjørende øyeblikk i rittet.

AERO-KROSS: Zipp-hjulene er ikke bare aerodynamiske. De er også lette og har vist seg å være ganske støtdempende i ritt som Paris-Roubaix. De er ferdig klargjort for slangeløs sykling så fremt du klarer å få tak i lange nok ventiler.

SKJERMTID: Computeren må med. Den skal sørge for at jeg holder meg i skinnet til Skramstad, samtidig som det alltid er ok å vite hvor langt det er igjen. Wattmålingene blir mest for statistikken i ettertid da man i ritt ikke kan la watt og puls komme i veien for å henge med feltet. Aerostyret gjør at kun smale computerfester fungerer. Dette Garmin-festet er noen år gammelt.

TRÅDLØST: Batteridrevet girsystem har vist seg å være pålitelig. Jeg må bare huske å lade batteriene. Kanskje tar jeg på et par teipstriper rundt batteriet for sikkerhets skyld.

MÅLEINSTRUMENT: Jeg tenker at jeg må se på watten opp til Skramstad for ikke å gå i veggen for tidlig, men sannsynligvis kommer jeg bare til å kjøre det jeg kan, uansett. Tosidig wattmåler i kranken lar meg bruke terrengpedaler og gir meg interessante tall i ettertid. Også her må jeg huske å lade batteriene. De ovale Q-ringene er noen år gamle, men har holdt veldig bra på tvers av sykler og kjedebytter. 50/34 er drev jeg bruker til alt av sykling på vei. Jeg satser på at det holder også i Birken. Om noe kan det bli litt tungt gir i Rosinbakken. Ned fra Sjusjøen kan jeg sikkert sette personlig fartsrekord, men jeg satser på å sette meg på ramma og spare krefter snarere enn å trå som en gal for å bryte 80-grensa.

ACHILLESHÆL: Frontgir og todelt krank kan medføre litt risiko for å miste kjedet. I partiene det rister som verst må jeg benytte meg av gammel terrengteknikk for å holde kjedet stramt. Oppe på storeskiva og omtrent midt på kassetten sitter kjedet godt.

TO FLASKER: King Cage-holder i titan er superlette og holder på flaska uansett. Disse to er over 15 år gamle og har fulgt med over et tosifret antall sykler. Målet blir å klare seg med to flasker med drikke samt noen store slurker fra kopper på drikkestasjonene. Hvis det ikke blir for varmt bør det gå. Siden vi uansett må ha 3,5 kilo tung sekk på ryggen vil ingenting annet enn drikke monteres på sykkelen.

BREDT: Du vet hva dem sier om dem som har bredt sete? De sitter godt. Toupe-setet fra Specialized er også noen år gammelt. Det har sittet på tre forskjellige landeveissykler og er 155 mm bredt.

FLATT: Aerostyret har egentlig lite for seg på grusen. Men den flate styretoppen skal visstnok også dempe litt slag. På landeveistur pleier jeg å sykle uten hansker, men i Birken blir det hansker og godt grep rett på karbonet.

IKKE PLASS TIL MER: Focus oppgir at Paralane skal ha plass til 35 mm dekk, men det avhenger av felgbredde og dekktype. Maxxisdekkene måler 35 mm som montert. Blir det vått vil det bli trangt om plassen. Look-pedalene her vil bli byttet til Time før rittet.

ALLSIDIG GEOMETRI: Paralane har en geometri som ligger tett opptil en standard landeveissykkel. Jeg er 184 centimeter høy, har beinlengde på 87 centimeter og setehøyde på 77,5 centimeter. Med setet montert langt fram på setepinnen kommer jeg i passe posisjon for god balanse over styret og setet.
Spesifikasjoner
Sykkel: Focus Paralane eTap
Størrelse: L/56
Setehøyde: 77,5 cm
Vekt m/pedaler: 8,2 kilo
Ramme: Focus Paralane carbon
Styre/Stem: Easton EC90 Aero/Zipp Service Course SL 110 mm
Sete/setepinne: Specialized Toupe Expert 152mm/BBB Flypost carbon 25,4 mm
Hjul/dekk: Zipp 303/Maxxis Speed Terrane 33mm EXO TR montert slangeløst
Dekktrykk: Ca 50 psi
Drivverk/Bremser: SRAM Red eTap 2x11 m/Rotor 2-InPower 175mm krank m/50/34-drev og SRAM PG1171 11-28 kassett, svart KMC X11 kjede/SRAM Red bremser m/160 mm bremseskiver
Pedaler: Time ATAC XC 12
Diverse: 2 x King Cage titan flaskeholder

ENKEL TEIP: Noen vil sikkert snurre på dobbel styrebånd til BukkeBirken, men jeg liker tynne styrer og blir sliten av for tjukt grep. Jeg håper at underarmsstyrken etter 28 år med terrengsykling holder helt inn.

PRAKTISK BYTTE: Sykkelen kommer levert med et Easton stem med minus 10 graders vinkel og 110 mm lengde. Zippstemet har 6-graders vinkel og samme lengde. Da kan jeg plassere det i bunn og sitte godt. Frontplata på Easton-stemet er også så bredt at sykkelcomputeren ikke lar seg feste med styrefestet. Karbonringene over stemet sikrer full kontakt mellom stem og gaffelens karbonkronerør.