Stisykling i Trondheim

Innbyggerne i Trondheim er priviligert med å ha førsteklasses stisykling i umiddelbar nærhet til sentrum. Området byr på kupert terreng med bratte kneiker opp og ned. Godbitene er å finne i de to nærmeste utfartsområdene; Bymarka og Estenstadmarka. I Nilsbyen Terrengsykkelpark på Byåsen kan du også finne mer tilrettelagte, maskinbygde stier. Parken er bygd som rekrutteringsanlegg for terrengsykling.

Sist oppdatert: 28. mai 2019 kl 15.04
stisykling i trondheim, stisykling i bymarka, nilsbyen terrengsykkelpark, stisykling i norge
Syklingen i Trondheim er fremfor alt bynær. Både i Estenstadmarka og Bymarka har du fin utsikt over Trondheim. / Stisykling i Norge.
Lesetid: 2 minutter

Bymarka vest for sentrum er størst og mest brukt av stisyklister.

Terrenget er variert og du kan sykle sti fra Gråkallen (551 moh.) og helt ned til havnivå.

Estenstadmarka øst for sentrum er mindre brukt og kjennetegnes av kupert terreng med brattere kneiker både opp og ned. Du kan også kombinere turer i Estenstadmarka med turer i terrenget lengre øst.

Syklingen

Stiene er først og fremst bynære. Nesten uansett hvor du er i byen får du utrettet mye på sykkelsetet med to timer til rådighet. Både Bymarka og Estenstadmarka byr på stisykling med god variasjon. Bruker du noen dager kan du få både superflyt og teknisk knot, både opp og ned. Trondheim har et utbredt nettverk av langrennsløyper, og de fleste stiene går i tilknytning- eller i sammenheng med disse. 

Stiene

Både i Bymarka og Estenstadmarka sykles det primært på turstier. Myrpartier og andre strekninger som blir uframkommelige når det er mye nedbør er kloppet med tanke på turgåerne. Noen få strekninger er tilrettelagt av syklister.

I skianlegget Nilsbyen har sykkelklubben TVK satt i gang byggingen av en sykkelpark. Lett inspirert av stiene i Trysil skal Trondheim nå få eget rekrutteringsanlegg for terrengsykling, og det er åpent for alle. Les mer om Nilsbyen Terrengsykkelpark.

Oversiktskart over Trondheim med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Oversiktskart over Trondheim med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.

Sykkelmiljøet

Trondheim har mange stisyklister. Miljøet er lite organisert, men mange er aktive på forumet på terrengsykkel.no, og her får du lett turfølge hvis du spør. Sykkelklubbene Trondhjems Velocipedklub (TVK), NTNUI og Nidaros Sykkelklubb bruker stiene i marka til trening og konkurranser. 

Lokalt stivett

Som i andre store byer hvor marka ligger nært, er det flere brukergrupper av stiene. Populære stier for gående som Geitfjellet og Henriksåsen bør unngås på utfartsdager. 

I Terrengskolen gir Aslak Mørstad deg en innføring i de 10 stivettreglene.

Sykkelbutikker

Sykkelspesialistene i byen er Hank Sport, Sykkelsenteret og Sportsbua. Du kan også få god hjelp på kjedebutikker som XXL, Intersport og  G-Max. 

Mer info: Det er alltid gode diskusjoner om stisykling i Trondheim på forumet til terrengsykkel.no. En kartoversikt over stiene er tilgjengelig på osm.reitstoen.com.

GPS-spor til alle turene finner du på gps.terrengsykkel.no. Disse kan du laste ned og se nærmere på. Har du en GPS med kartvisning, kan du følge sporet når du sykler.

Publisert 28. mai 2019 kl 15.05
Sist oppdatert 28. mai 2019 kl 15.04
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen