Luftige svev over Trondheim

Norgeseliten innviet landets heftigste dirt park på lørdag.

Sist oppdatert: 23. september 2016 kl 07.00
Erik Testdal og Didrik Dege Dimmen i aksjon under åpningen av Havstad sykkelpark på lørdag. Foto: Mikkel Byrsø Dan-Rognlie
Erik Testdal og Didrik Dege Dimmen i aksjon under åpningen av Havstad sykkelpark på lørdag. Foto: Mikkel Byrsø Dan-Rognlie
Lesetid: 4 minutter

Havstad Sykkelpark er et åpent nærmiljøanlegg med dirtjumps og pumptrack, satt opp i samarbeid mellom lokale krefter og Trondheim Kommune.

Pumptrack’en var klar allerede i fjor, og det har vært fri flyt i den siden den sto ferdig. Nå er også hoppanlegget 100 prosent på plass med to store hopp på to meter og gap på mellom tre og fire og en halv meter. Ildsjelene i miljøet antyder at det kan være landets mest sofistikerte, og feiret med en skikkelig åpningsfest 17. september.

Les også: Adrian Tell åpner Havstad Sykkelpark 

Talte til folket
Litt høytidelig bør det jo være når snora på Trondheims første dirt park klippes, så ordfører Rita Ottervik fikk slippe til først, etterfulgt av dirtmiljøets egen pådriver Arne Radmann. Så var det Espen Ramstads tur, en av ildsjelene bak prosjektet.

– Stemningen var litt preget av en kanskje litt lang tale, i hvert fall blant de mange yngre som var tilstede, så vi syklistene valgte å gjøre det kort og enkelt i introduksjon, forteller Ramstad, som sto for programmet fra syklistenes side.

Show don’t tell
Showdelen av åpningen var lagt opp etter malen "ferdig snakka. "

– Vi starter rolig med mindre triks for å bli litt varme i trøya, men også for å vise folket at man ikke MÅ trikse på internasjonalt nivå for å ha det gøy, sier Ramstad som sto på landinga og introduserte kjørerne i det de hoppa forbi.

Deretter kom de halvstore triksene slik som nofoot-cancan, Superman, 360, og no-handere, før dagens høydepunkter.

– Vi pleier alltid å gjøre en litt større greie ut av backflip, da dette trikset er det alle kidsa alltid maser om. Så jeg spretter opp på den siste store landinga, og snakker til publikum om hvordan rampa er, og hvordan den kaster oss opp i lufta, før jeg spør om noen er gira på å se en backflip. Kidsa blir jo naturligvis veldig gira, og faktisk mange av de voksne jubla og laga litt bråk der, forteller Ramstad.

Les også: Verdensstjernene satte preg på Hillbilly Huckfest med høye svev og harde landinger 

Saken fortsetter under

Erik Testdal Didrik Dege Dimmen tett flip Havstad Sept 17-16 Mikkel Byrsø Dan-Rognlie 1400x933
Erik Testdal og Didrik Dege Dimmen varmer opp tilskuerne under lørdagens åpning i Havstad sykkelpark. Foto: Mikkel Byrsø Dan-Rognlie

Erik Testdal og Didrik Dege Dimmen varmer opp tilskuerne under lørdagens åpning i Havstad sykkelpark. Foto: Mikkel Byrsø Dan-Rognlie

Så kom Tell
Erik Testdal og Didrik Dege Dimmen dropper inn veldig tett i et "train" og kliner til med baklengs salto rett etter hverandre. Like etter kommer Adrian Tell og gjør det samme.

Showet fortsetter med 360-variasjoner, noen backflip-kombinasjoner, og andre mer spektakulære krumspring, mens frontflippen avslutter oppvisningen.

Ramstad introduserer frontflippen på sammen vis som med backflippen, der han snakker litt om hvordan bua i hoppet er formet, slik at det å gjøre baklengs er veldig enkelt fordi du ligger veldig bakpå fra før av. Derfor må man på en framlengs salto gå mye lengre rundt, og dette trikset er derfor ekstremt vanskelig. Som på backflippen kommer det trampeklapp og heiarop og frontflip! Frontflip! Frontflip! fra tilskuerne. Tell dropper inn, og smeller til med en gigantisk frontflip.

Saken fortsetter under

Adrian360 1000x1200
Adrian Tell med sin 360. Det var bare starten. Foto:Mikkel Byrsø Dan-Rognlie

Adrian Tell med sin 360. Det var bare starten. Foto:Mikkel Byrsø Dan-Rognlie 

Leverte triks i verdensklasse
– Så sier plutselig Adrian at han kan da bare kjøre dobbelbaklengs. Han smeller til og lander den pent, og det er forøvrig første gang han har gjort det trikset på et dirtjump. Jeg tar en supercan til 90graders landing. Erik kom bak med en stor backflip, Olav (Rønnestad Birkeland) med en tucknohander, William (Tell) med en tabletop, Gøran (Arntsen) med en nofootcancan, Didrik med punktering på første hopp og utkjøring før andre, og Adrian som syklet sist, han klemmer til med en klokkerein cashroll. Erik snakka om at han glapp pedalene men det er vi ikke helt sikre på, sier Ramstad og forklarer:

– Cashroll er et triks jeg tror det er 10-15 ryttere i verden som kan. Adrian var den første i verden som gjorde dette på terrengsykkel. Cashroll er en slags frontflip-360, og er utrolig vanskelig, forteller Ramstad.

Deretter fikk alle som ville sykle med eliterytterne, og gutta har ikke mer enn akkurat landa siste hopp før værgudene leverer sitt bidrag: regnskyll i tropisk monsun-stil.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

william tell - Havstad Sept 17-16 Mikkel Byrsø Dan-Rognlie 1400x933
William Tell på Havstad sykkelpark sist lørdag. Foto: Mikkel Byrsø Dan-Rognlie

William Tell på Havstad sykkelpark sist lørdag. Foto: Mikkel Byrsø Dan-Rognlie

Publisert 23. september 2016 kl 07.00
Sist oppdatert 23. september 2016 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen