Stisykling i Sogndal

Sogndal er etterhvert blitt et kjent sted for friluftsentusiaster. De siste årene er også sykkelmulighetene kommet på lista over grunner til å besøke saft-, høgskole-, fotball- og pudderbygda ved Sognefjorden. På Kaupanger finner du en haug med stier som kan fylle en hel sykkelhelg, men ikke glem å undersøk mulighetene rundt - Molden er en av toppturene i området som byr på fantastisk utsikt og sykling.

Sist oppdatert: 28. mai 2019 kl 13.06
stisykling i norge, stisykling i sogndal, stisykling i norge, kaupanger, dalåker, sogndal
Knut Myking legger seg over i en sving på vei ned fra Molden. Tar du først turen til Sogndal for å sykle, er Molden bare en liten kjøretur unna. / Stisykling i Norge.
Lesetid: 3 minutter

Sogndal er kjent som pudderhovedstaden i Norge.

Mens skifolket søker mot alpint terreng og isbreer, er det de snillere terrengformasjonene med hjortetråkk gjennom skoglandskap som lokker syklistene.

Mesteparten av den gode syklingen foregår rundt Kaupanger, et lite kvarters kjøring fra Sogndalsfjøra. Vi har også tatt med turen til Molden, som ligger i Luster kommune, en liten time unna. 

Syklingen

Grunnen til at du skal dra til Sogn for å sykle sti er nedkjøringene. Flere av de beste turene innebærer grustransport og trilling av sykkelen oppover. Så begynner moroa. Terreng og underlag  er jevnt over ganske snillt, med mye fin skogsbunn, og få teknisk vanskelige partier. Mye av stisyklingen foregår i bratt terreng, så her er det viktig å ha gode bremser! 

Her finner du noen forslag til stisykling i Sogndal.

Stiene

De mest  populære stiene rundt Kaupanger er i utgangspunktet hjortetråkk, gamle ferdselsveier og stier til stølsområder. Da de ble oppdaget av stisykkelmiljøet, kunne de tas i bruk uten særlige behov for tilrettelegging. Det foregår også noe sykling på merkede turstier.

Oversiktskart over Sogn med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Oversiktskart over Sogn med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.

Sykkelmiljøet

Sogndal har mange ski- og fjellsportentusiaster, og mange av stisyklistene kommer fra dette miljøet, som stadig får påfyll av nye studenter ved Høgskulen. Sogndalsmiljøet arrangerer et årlig enduroritt i august,  der entusiaster fra hele landet har sjansen til å prøve seg på noen av de beste stiene. Sogn terrengsykkel er en frivillig organisasjon og lokallag i NOTS. De lokale stisyklistene har utviklet en egen sykkelguide som du finner på nett, med god oversikt over det meste av tilgjengelige turer. Sogndal Lodge tilbyr guidede turer og sykkelutleie. 

Lokalt stivett

Sogndal er ikke et konfliktpreget område, men det foregår mye jakt her. Fra 1. september til 30. desember er det viktig å utvise ekstra hensyn. De lokale syklistene har god kommunikasjon med jegermiljøet, og som besøkende bør du sette deg inn i hva som er avtalt for jaktperioden. Det finnes mange skogsbilveier rundt Kaupanger som er låst med bom. Ikke parkér bilen foran slike bommer. 

...og ja - shuttling er heller ikke helt sosialt akseptert. Se gjerne den lokale stietikette-plakaten for Sogndal i vår oversikt over stisykling i Sogndal.

I Terrengskolen gir Aslak Mørstad deg en innføring i de 10 stivettreglene.

Sykkelbutikker 

Både Intersport Sogndal og friluftsbutikken Bratt har verksted, slitedeler og kompetanse på sykkel. 

Mer info: Du finner sykkelguiden på  sykkelforer.rocketfarm.no. Tilbudet på Sogndal Lodge finner du på sogndallodge.no.

GPS-spor til alle turene finner du på gps.terrengsykkel.no. Disse kan du laste ned og se nærmere på. Har du en GPS med kartvisning, kan du følge sporet når du sykler.

Publisert 28. mai 2019 kl 13.06
Sist oppdatert 28. mai 2019 kl 13.06
annonse

Relaterte artikler

annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen