Vil koordinere sambruk

Spørreundersøkelse skal kartlegge stisyklistenes bruk av og kunnskap om utmark.

Sist oppdatert: 23. januar 2017 kl 07.00
Stisyklistene i Sogndal har lagt ned mye arbeid i stiene på Kaupanger. Nå skal Vestlandsforsking kartlegge hva brukerne vet om området for å kunne koordinere sambruken bedre. Foto: Håvard Nesbø
Stisyklistene i Sogndal har lagt ned mye arbeid i stiene på Kaupanger. Nå skal Vestlandsforsking kartlegge hva brukerne vet om området for å kunne koordinere sambruken bedre. Foto: Håvard Nesbø
Lesetid: 2 minutter

– Hvordan kan ulike former for rekreasjon og grunneiernes bruk av utmarka fungere side om side? Og hvordan kombinerer vi nye former for friluftsliv med tradisjonelle aktiviteter?, sier Ida Marie Gildestad.

Hun er en av forskerne som jobber med studien ”Fleirbruk av utmark” som tar for seg bruken av utmarksområder i Indre Sogn, spesifikt på Kaupanger i Sogndal kommune. Studien er ikke et sykkelprosjekt, men syklister er en av brukergruppene i området. I den sammenheng har Vestlandsforsking utarbeidet en spørreundersøkelse for å se hva stisyklistene vet om bruken av området. 

Les også: Bygger stier på Kaupanger 

Har du syklet på sti eller terreng i Sogn? Vestlandsforsking ønsker med spørreundersøkelsen å nå både lokale og tilreisende syklister. Undersøkelsen er anonym, og det er ikke krav til forkunnskaper.

Grunnlag for lokale tiltak  
Formålet med undersøkelsen er å finne ut hvordan en best kan koordinere sambruk av ulike aktiviteter som sykling, vandring, bærplukking og jakt i samme område.

– Med denne undersøkelsen vil vi undersøke populære utfartssteder for terrengsyklister og legge fram dette for grunneiere, interesseorganisasjoner, idrettslag og andre som bruker området. Ved å kartlegge dette og legge det fram for aktørene håper vi å finne et felles utgangspunkt for å diskutere bruken av disse områdene som både tar hensyn til lokal verdiskaping, allemannsretten og grunneiernes interesser, sier Gildestad.

Samtidig trekker hun fram at mange refererer til Allemannsretten i forbindelse med bruk av utmark til friluftsliv, men at det i den forskriften også ligger plikter om hensynsfull bruk for å ikke volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade.

Se Terrengsykkel-TV: Stisykling Kaupanger - Kraftgata 

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Publisert 23. januar 2017 kl 07.00
Sist oppdatert 23. januar 2017 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen