– Toget har langt ifra gått. Vi har opplevd en veldig god tone fra både Miljødirektoratet og Statsforvalteren, som gjør meg grunnleggende positiv.
Det forteller styreleder i Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS), Kjell Ivar Moland, etter å ha vært i møte med Miljødirektoratet om den foreslåtte nasjonalparken i Østmarka, forrige uke.
Det mest positive fra møtet, og som gir Moland en viss optimisme, er dette:
– Det var først og fremst at Miljødirektoratet slik vi oppfatta dem var tydelige på at hvis det skal legges begrensninger på sykling så skal det være naturfaglig begrunnet og i tråd med friluftsmeldinga, ikke for å ivareta andre hensyn eller ønsker.
Han oppfattet direktoratets rolle i saken som å påse at den formelt og saklig holder seg innenfor de rettslige og miljø-/naturfaglige rammene.
– De sa også at dersom det ikke finnes nok forskning på sykkelslitasje og så videre, så måtte man vurdere om det var noe som skulle gjøres.
Lydhøre
Den siste tiden er det blitt mobilisert både sentralt i NOTS og i lokallaget i Oslo, med bakgrunn i Statsforvalterens forslag til nasjonalpark i Østmarka.
Forslaget kan i utgangspunktet gjøre sykling forbudt i den populære sykkelmarka, og NOTS har tidligere uttalt til Terrengsykkel at de skal gjøre alt de kan for å gjøre restriksjonene så lite inngripende som mulig for stisyklistene.
I øyeblikket ligger Statsforvalterens anbefaling hos Miljødirektoratet, som skal gjøre sin faglige vurdering av forslaget.
Der var altså NOTS-leder Moland, sammen med et styremedlem og lederen i vernegruppa til NOTS, i møte for å legge frem syklistenes synspunkt og innspill til forslaget.
– Vi fikk tatt opp de tingene som vi var opptatt av de måtte ha litt fokus på. Vi opplevde at de var veldig interessert og lydhøre for det vi hadde å si, er Molands oppsummering av møtet.
– Tidligere i prosessen enn vi trodde
En annen grunn til at Moland er optimistisk, er at saken ikke har beveget seg like langt opp i det byråkratiske systemet som han og NOTS trodde.

NOTS-SJEF: Kjell Ivar Moland.
– Slik vi forstår det er prosessen litt annerledes enn hva vi trodde. Det kalles jo en anbefaling, det de fortalte på møtet, er at det ikke foreligger noen formell anbefaling ennå. Når Miljødirektoratet har gjort sin kvalitetssjekk, så skal den tilbake til Statsforvalteren og så skal den på høring, sier han - og legger til:
– De er tidligere i prosessen enn vi trodde, så det er gode muligheter for å komme med våre syn.
Miljødirektoratet har hverken offentlig eller til NOTS ytret hvilken standpunkt de har i saken, men Moland gjentar flere ganger at han følte de satte pris på innspillene de fikk.
Blant tingene NOTS trakk frem i møtet er:
Stilte spørsmål ved hvilket beslutningsgrunnlag som ligger til grunn for anbefalingen, som blant annet er NINA-rapporten om bruk og vern av Østmarka. Den tar blant annet for seg brukerkonflikter som NOTS ikke kjenner seg igjen i.
Problematisering av grensedragningen i den sørlige delen av parken. At den enkelte steder ligger helt ut til utfartsporter til marka.
At man snur restriksjonsmodellen, som normalt sett er at sykling er tillatt så fremt det ikke er forbudt.
Presentasjon av NOTS, og hvem organisasjonen er og hva den ønsker.
Fremsnakking av stivett.
Samtidig var også Moland klokkeklar på en ting:
– Jeg presiserte at vi ikke er ute etter særrettigheter, men vi er ute etter å bli likebehandlet. Så er det ikke opp til oss å avveie våre interesser opp mot andre, det blir departementets.