Helt siden nærmiljøanlegget ved Reier skole på Jeløy i Moss kommune åpnet i 2019 har noen av naboene klaget på støy og lysforurensing fra pumptracken og Tufteparken som også er en del av anlegget. Men da ingenting skjedde, gikk naboene rettens vei for å få slutt på lyd- og lysproblemene.
Saken endte med forlik mellom Moss kommune, representert ved MKEiendom som hadde oppført pumptrackanlegget, og naboene til pumptracken etter to dager i Moss tingrett.
Det var Moss Avis som meldte saken.
Bråker for mye - Må fjerne asfalten
Problemet med pumptracken er at de små, harde hjulene på skateboard lager mer støy når de ruller gjennom den asfalterte pumptracken enn hva naboene var forespeilet i nabovarselet.
I henhold til forliket kommunen har inngått med de klagende naboene, må asfalten på pumptracken derfor byttes med grusdekke innen 1. juni i år.
FAKTA: Hovedpunktene i forliket mellom Moss kommune og naboene
1. Benker og bord i Tufteparken fjernes.
2. Tufteparken skal støyskjermes. Kommunen betaler for kostnadene.
3. Tufteparken skal skiltes med forbud mot bruk av musikk.
4. Pumptrack-BMX banen erstattes med grus i stedet for asfalt i kjørebanen, med unntak av i doseringene.
5. Banen skiltes i tillegg med forbud mot skateboard/rullebrett.
6. Lysmast fjernes. Kommunen har anledning til å montere nye og lavere master i samråd med naboene. De nye mastene må tilfredsstille lyskravene til universell utforming slik det er vilkår om for bidrag fra spillemidlene.
Tap for sykkel- og nærmiljøet
Som terrengsykkeltrener i Moss CK bruker Lars Vemund Solerød pumptracken i forbindelse med sykkeltreninger for barn og unge. Men det er den uorganiserte bruken som utgjør den største delen av aktiviteten i anlegget.
– Pumptracken er først og fremst viktig for nærmiljøet. Slike anlegg gjør at barn og unge kommer seg ut og blir introdusert til sykling. Men forliket krever at asfalten fjernes, og uten fast dekke er pumptracken så godt som ubrukelig for små hjul. Det vil jo gå utover de minste barna, og de som bruker sparkesykler og skateboard, sier Solerød.
Han mener det eneste som kan redde denne banen nå, er velvilje fra klagerne.
– Det er nok ikke så veldig sannsynlig på dette tidspunktet, sier Solerød til Terrengsykkel.
Med unntak av en liten pumptrack i Son, er Reierbanen den eneste av sitt slag mellom Fredrikstad og Kolbotn/Ski. Her finner du oversikt over pumptracker i hele Norge

MÅ FJERNE ASFALTEN: Forliket med naboene til pumptrackanlegget ved Reier skole innebærer at asfalten må erstattes med grus for å redusere støyen fra anlegget. Foto: Bård Høstmark