Pumptracken Årsøya i Selbu er Trøndelags største, med en asfaltert flate på 620 kvadratmeter.
– Asfalten kom på plass på torsdag, så nå det er fritt fram for å bruke pumptracken. Det eneste som mangler, er litt skilting av retninger og baner, og litt pynting og tilrettelegging av området rundt pumptracken. Men det kommer i løpet av sommeren, sier prosjektleder for pumptracken Marius Sørensen.
Pumptrackanlegget på Årsøya består to baner: Både en liten pumptrack for barn og en stor pumptrack i full skala. De kan sykles hver for seg eller i kombinasjon.
I tillegg skal det bygges en hopplinje i tilknytning til pumptrackene. Denne blir påbegynt til uka og forventes å stå ferdig før sommerferien. Hopplinja blir ikke asfaltert men bygges i jord med grus som toppdekke.
– Hopplinja blir et jord- og grusanlegg. Det gjør at vi kan tilpasse og utvikle den videre avhengig av hva brukerne ønsker, forklarer Sørensen.
Aktivitetstilbud for alle
Pumptrackene og hopplinja inngår som en del av det omfattende aktivitetstilbudet i Årsøya fritidspark. Der er det fra før bygget frisbeegolfanlegg, strandvolleyballbane, lekeplass for småbarn og turstier, samt grillplasser og campingmuligheter med gratis wi-fi. Det er heller ikke langt til Selbus omfattende nettverk av stier og grusveier for de som vil sykle i terrenget.
– Ambisjonen er at Årsøya fritidspark skal være en attraktiv destinasjon for både tilreisende og fastboende, med tilbud for alle i familien fra de aller yngste til de aller eldste. Pumptracken og hopplinja er lagt inn i dette prosjektet, sier Sørensen.
Det er de siste åra bygget en rekke slike anlegg rundt om i landet. Her er oversikten over pumptrackanlegg i Norge

I BRUK: Pumptracken i Årsøya fritidspark i Selbu er allerede i flittig bruk. Foto: Marius Sørensen
Fra ide til åpnet anlegg på et halvt år
Prosjektgruppa i Årsøya fritidspark begynte å diskutere mulighetene for et sykkelanlegg i fjor høst. De kontaktet Rekkje Stiutvikling, som har utarbeidet planene for både pumptrackene og hopplinja, og som utfører jobben.
Tegninger og finansiering var på plass før jul, og selve byggingen startet så snart snøen og tæla hadde gått. Fra første spadetak ble gjort 3. mai til ferdig asfaltert pumptrackanlegg gikk det altså knapt fire uker.
Anlegg til 20 millioner kroner
Sykkelanlegget er en del av Årsøya fritidspark, som har en samlet prislapp på 20 millioner kroner. Budsjettet for de nye sykkelbanene er på drøyt to millioner kroner, inkludert asfaltering.
Anlegget er finansiert som et spleiselag mellom egenkapital fra Årsøya fritidspark, tilskudd fra kommunen og dugnadsinnsats.
– Den lokale entreprenøren Kyllo Maskin har gjort alt grunnarbeidet på dugnad. Det har vært helt avgjørende for at dette skulle komme på plass, sier Sørensen.
I tillegg har Årsøya fritidspark fått tippemidler til fire ulike delprosjekter: Barnepumptracken, den store pumptracken, hopplinja og lysanlegg.
Pumptrackene er nå ferdigstilt, mens hopplinja og lysanlegget gjenstår.
Usikker på hvordan en pumptrack brukes? Her ser du hvordan Brage Vestavik bruker pumptrack i sitt treningsarbeid.