/ Birken

Ultrabirken for 10. gang – her er løypa

Om én uke går et av Norges mest populære maratonritt for tiende gang. Det er alltid knyttet stor spenning til hvordan løypa blir. Martin Andersen har prøvesyklet løypa og gir fasiten til Terrengsykkels lesere

Sist oppdatert 26. august 2019 kl 09.00
LØYPELEGGER: Bjørn Ballangrud har satt sammen løypa til årets Ultrabirken. Foto: Martin Andersen
LØYPELEGGER: Bjørn Ballangrud har satt sammen løypa til årets Ultrabirken. Foto: Martin Andersen

Interessert i Ultrabirken? Her finner du alle sakene vi har skrevet om utstyr, trening, og andre nyheter om Birken.

Les også: De beste tipsene til Birken

Martin Andersen

Alder: 32år

Bosted: Lillehammer

Yrke: Lektor med opprykk og miljøterapeut

Har syklet i mange år, og har flere friske turer på CV´en. Var med første gang Høgruta i Jotunheimen ble gått på under 24 timer, og  noen raske turer på Denali (ski) , Aconcagua og Mt Blanc.

Tekst: Martin Andersen 

Løypelegger Bjørn Ballangrud har fokusert på å lage en jubileums-løype som skal gi både proffen og mosjonisten en god opplevelse. Årets løype er kuttet ned til hundre kilometer men antall kilometer på sti har økt. Med andre ord ligger alt til rette for en real styrkeprøve.

HER ER LØYPA I ÅRETS ULTRABIRKEN

Siden rittet så dagens lys i 2010, og Ola Kjøren og Tone Kristin Larsen trillet i mål som de første vinnerne av Birken sin ultra versjon, har løypen vært ny for hvert år. Tradisjon tro offentliggjøres ikke løypa før en uke før startskuddet smeller. De seks første årene startet rittet på Rena, noe som medførte mye grus i starten, før rittet ble avsluttet med sti-sykling preget av slitne bein og tåkete syn. I 2015 valgte derfor arrangøren å flytte start til Pellestova, noe som de fleste er enige om at har vært bra. 

Mange av stiene er nok kjent for de som har deltatt noen år. Selv for den beste stifinner er det vanskelig lage ei god løype etter ti år uten å bruke stier som er brukt i tidligere utgaver av rittet. Løypelegger Ballangrud har brukt mye tid med kartverk i jakten på den perfekte traseen. 

Selv om mange av stiene kan være kjent for mange er rekkefølge, retning og sammensetningen i stor grad endret, og løypa kan beskrives som en smakebit av det beste fra de tidligere løypene. Løypa innbyr til mye lek, høy puls og til tider høy fart. I tillegg stiller den krav til både utholdenhet, tekniske ferdigheter og god disponering. Selv om årets versjon med sine 100km er den korteste i rittets historie blir det ingen lett affære. I tillegg til økt antall andel kilometer med sti byr løypa på snaut 2100 høydemeter. 

Dette er påbudt i sekken i Ultrabirken

Vind-/regntett jakke med lange ermer

Vind-/regntett bukse med lange bein

Votter/hansker med lange fingre

Hodebekledning (lue/buff)

Langt undertøy (trøye og bukse)

Tørre sokker

Mat

Verktøy

Slange(r)

Pumpe (patroner)

Lappesaker og noen reservedeler

Førstehjelpsutstyr (minimum enkeltmannspakke)

Mobiltelefon

Øyerfjellet og Sjusjøen byr på milevis med sti, og mange vil si at det er av landets beste høyfjells-sykling. Her finner du alt fra steinete og nesten ufremkommelige stier, til raske flyt-stier selv svigermor kan kose seg på. For å tilfredstille alle sti-elskere finner du litt av alt i årets utgave, men rekkefølgen er ikke tilfeldig.

Løypa går over så og si over alle de kjente fjellene i området, og rasker med seg flere av de gjeveste Strava segmentene.

KVALITET: Løypelegger Ballangrud har fått med seg proffsyklist Petter Fagerhaug på gjennomsykling av løypa - og Fagerhaug har bare gode ord å si om årets versjon av Ultrabirken. Foto: Martin Andersen
KVALITET: Løypelegger Ballangrud har fått med seg proffsyklist Petter Fagerhaug på gjennomsykling av løypa - og Fagerhaug har bare gode ord å si om årets versjon av Ultrabirken. Foto: Martin Andersen

Les også: Dette må du ha i sekken i Birken

Stipartiene blir brutt opp jevnlig med korte partier på grusvei. Ved å knytte sammen stiene på denne måten oppnår man både å kunne bruke de fineste stiene rundt om på fjellet, samtidig som det gir jevnlig mulighet til å drikke og spise, sier Ballangrud. Videre vektlegger han viktigheten av ernæring for å få en fin opplevelse. Glemmer man å spise og drikke fra start av kan de 100 kilometerene bli lange. Det er lagt opp til 5 matstasjoner under veis i løypa.

 

Fortsatt noe du lurer på? På forumet debatteres Ultrabirken hvert år, og her kan du lese om andres erfaringer og tips.

 

Publisert 26. august 2019 kl 09.00
Sist oppdatert 26. august 2019 kl 09.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen