Laget består av seks utøvere, derav to veteraner: Isak Leivsson (22) og Terje Nylende (24) har flere sesonger på internasjonalt nivå på baken. Videre er Frikk Hess-Bolstad (18), Brage Vestavik (17), Simen Smestad (17) og Ole-Herman Bergby (17) tatt ut på laget.

Flere av utøverne skal til verdenscupen i Lourdes allerede til helga, og ellers er det IXS-cup og Norgescup som blir hovedfokus for sesongen.

Annonse

Utøverne
Isak Leivsson (22) er en veteran på landslaget og er den av utøverne på laget med flest meritter på CVn, med 10 topp-40 resultater i verdenscup og en 12. plass i Hafjell 2012 som sine beste resultater. Han er også fem ganger norgesmester i utfor.

– Isak har bodd i USA i vinter, og har syklet mye med gode syklister der, så vi håper han vil få en ekstra god sesong i år. Isak sykler for profflaget Propain Dirt Zelvy, og vil kjøre verdenscup sammen med dem, sier Ballangrud i en pressemelding fra NCF.

Saken fortsetter under

Isak Leivsson - VM Hafjell - Per Erik Mæhlum 1400x924
Isak Leivsson under VM i Hafjell 2014. Foto: Per Erik Mæhlum

Isak Leivsson under VM i Hafjell 2014. Foto: Per Erik Mæhlum

Terje Nylende (24) er den andre veteran på laget, og er den som har vært med lengst i landslagssammenheng. Terje har tre plasseringer blant de topp 60 i verdenscupen med en 48. plass i Meribel i 2014 som sitt beste resultat. – Terje vil være en stor ressurs på laget med sin lange erfaring, og de yngre gutta vil kunne lære mye av han. Terje vil i år fokusere på IXS-cup og Norgescup, sier Ballangrud.

Brage Vestavik (17) har ennå ikke kjørt sin første verdenscup, men har likevel blitt plukket opp som en av tre ryttere på et topplagene i utfor: Devinci Global Racing.

– Vi ser virkelig frem til å se hvordan Brage vil gjøre det i sitt første år som junior. Han vil kjøre full verdenscup sammen med Devinci-laget, i tillegg til at han vil kjøre utvalgte IXS-cup ritt sammen med landslaget og alle Norgescupritt som passer, sier Ballangrud.

Saken fortsetter under

Brage Vestavik - Kjerringåsen DH 2014 - Foto Robert Goodwin 1400x924
Brage Vestavik under Kjerringåsen DH. Foto: Robert Goodwin

Brage Vestavik under Kjerringåsen DH. Foto: Robin Goodwin

Frikk Hess-Bolstad (18) er på god vei oppover mot internasjonalt nivå.

– Frikk er meget talentfull og har de siste årene tatt treningen mer på alvor, noe som har gitt utslag i mange gode resultater i norgescupen og en femteplass i juniorklassen under IXS-cupen i Winterberg i 2015. Frikk vil kjøre noe verdenscup, utvalgte IXS-cup ritt sammen med landslaget og Norgescup, sier Ballangrud.

Simen Smestad (17) har bare syklet utfor i noen år, men har allerede rukket å imponere landslagsledelsen og fått plass på utforlandslaget denne sesongen.

– Simen har i løpet av meget kort tid tatt kjempestore steg grunnet veldig høy treningsvilje, noe som ga han en sammenlagtseier i norgescupen i fjor som første års junior. Simen vil kjøre noe verdenscup, utvalgte IXS-cup ritt sammen med landslaget og Norgescup, sier Ballangrud.

Ole-Herman Bergby (17) har foreløpig ikke så mange resultatene å vise til, men har en treningsvilje og sykkelteknikk som har overbevist landslagsledelsen. – Med riktig veiledning og erfaring, er vi helt sikre på at Ole-Herman vil få resultatene som viser at han fortjener en plass på laget. Følg med på denne råtassen til sommeren. Ole-Herman vil kjøre utvalgte IXS-cup ritt sammen med landslaget og Norgescup, sier Ballangrud.

Saken fortsetter under

WC Hafjell - Foto Per Erik Mæhlum - 1400x924
Utforlandslaget satser langsiktig og har satset på flere unge utøvere i år. Foto: Per Erik Mæhlum

Utforlandslaget satser langsiktig og har tatt opp flere unge og lovende utøvere for 2016. Her fra Hafjell i 2014. Foto: Per Erik Mæhlum 

Støtteapparatet
Bjørn Ballangrud jobber til daglig som trener på NTG Lillehammer med ansvar for teknisk utvikling og ledet landslaget fra 2009 til 2013. Han har hovedansvar for planlegging og gjennomføring av landslagsoppdrag.

Niclas Stensrud Andersen har selv vært med på landslaget tidligere, og er med master i idrettsfag fra NIH en stor trenerressurs for laget. Han har allerede gjennomført en utenlandssamling med laget i Spania.

Slik blir sesongen for utforlandslaget
Så langt har landslaget gjennomført to samlinger med juniorene: En dagssamling i Mysen der de syklet i løypene på Brages hjemmebane, snakket om sesongen og forventninger til utøverne, og gjennomførte en styrketreningsøkt.

Andersen hadde også med seg juniorene til La Fenasosa bikepark i Spania i påsken, der de fikk gjennomført en god samling med fokus på teknikktrening og rittspesifikk tidstrening.

Videre vil laget gjennomføre tre samlinger i Norge. Disse vil være åpne for unge motiverte utøvere utenfor landslaget.

– Første samling blir 29. april til 1. mai på Nesbyen. De to andre vil bli på Hafjell i løpet av sommeren. Mer info om dette kommer senere, sier Ballangrud.

– Av ritt kommer vi til å fokusere på IXS-cup for å la utøverne få erfaring fra nivået under verdenscup, slik at de kan få matching på internasjonalt nivå uten det økte presset man opplever på en verdenscup, sier han.

Rittplan
14.-15. mai IXS-cup. Winterberg (Tyskland)
18-19 juni IXS-cup. Schladming (Østerrike)
23.-24 .juli IXS-cup. Les 2 Alps (Frankrike)
10.-11. september VM Utfor. Val Di Sole (Italia)