NTG Lillehammer var det eneste helhetlige tilbudet med en profesjonell til satsende utøvere i Norge. Fra neste skoleår er det slutt.
Bjørn Ballangrud, som er trener ved NTG Lillehammer og tidligere trener for det norske utforlandslaget, bekrefter at tilbudet legges ned. Han forklarer at mangel på søkere er hovedgrunnen til at tilbudet legges ned.
– Vi har aldri hatt noen egen utforlinje ved NTG Lillehammer, Det er bare en sykkellinje, med flere grener. Men det stemmer at vi ikke kommer til å ha noe eget opplegg for utforsyklister framover. Grunnen er rett og slett at vi har for få søkere til at vi kan tilby et bra nok opplegg til at vi kan gå god for det, sier Ballangrud.
Les også: Utfor får ny landslagsmodell og ny trener
Rammer et miljø i en bølgedal
Landslagstrener Niclas Stensrud Andersen synes det er trist at tilbudet legges ned, og tror det vil gjøre det vanskeligere for satsende utøvere å få et helhetlig opplegg som forbereder dem på elitenivå.
– Jeg syns selvfølgelig det er veldig trist at et sånt tilbud legges ned, når utfor allerede er nede i en bølgedal med tanke på rekruttering og deltakelse, sier Andersen.
Som trener og landslagsleder frykter Andersen at nedleggelsen vil gjøre tilbudet til utforsyklistene mindre profesjonelt og føre til at utøverne er prisgitt lokale klubber og deres prioriteringer.
– Så vidt meg bekjent er det nå ingen formelle tilbud til satsende utforsyklister. Vi er nede på det tilbudet de ulike klubbene kan tilby. Det jeg vil savne med det NTG leverer er profesjonalisering og bevissthet rundt toppidrett og 24-timersutøveren, noe utforsyklister har mye å lære av, sier han.
Les også: Ny landslagstrener i utfor
Samtidig tror ikke Andersen at nedleggelsen vil ha store konsekvenser for rekrutteringen til idretten, men skulle gjerne sett at alternative løsninger var vurdert.
– Jeg er ikke bekymret for at dette har noen særlig negativ effekt på utformiljøet. Det er tross alt veldig få av våre utøvere som har gått eller går på NTG og likevel lykkes med sine mål. Men jeg syns det er trist ar tilbudet legges ned, og jeg skulle gjerne sett at de satset mer på utfor og heller flyttet eller utvidet tilbudet til et mer sentralt sted, slik som for eksempel NTG Bærum, sier Andersen.
Les også: Ingen vil arrangere utforritt
Saken fortsetter under

Niclas Stensrud Andersen, som selv var en lovende utforsyklist, synes det er trist at NTG Lillehammer legger ned utfortilbudet. Her fra verdenscupen på Hafjell i 2013. Foto: NCF
Må flytte til Sverige
For Kine Haugom som nettopp vant IXS-Europacupen i klassen U17 år, og tvillingbror Emil, betyr nedleggelsen av utfortilbudet på NTG Lillehammer at de nå må søke seg ut av landet for å satse videre på utfor på elitenivå.
Les også: Haugom vant IXS-Europacupen
Når tilbudet på Lillehammer legges ned, søker de til Falun, der både enduroproffen Zakarias Blom Johansen og tidligere utforproff Terje Nylende har gått.
– Vi ser jo at det ikke er økonomisk forsvarlig å ha en linje med to elever. Selv om stadig flere anlegg satser på å bygge løyper og det er mange som sykler utfor hver helg både i Hafjell og Trysil, så er det ikke så mange som satser på utfor på elitenivå, sier Stine Haugom, som er mor til Emil og Kine.
Interessert i utfor? Her har vi samlet alt om utforsykling, både konkurranser som norgescup og verdenscup i utfor, intervjuer og reportasjer med utforsyklister og saker om destinasjoner for utforsykling.