Historien bak Blur

Da Santa Cruz først lanserte Blur i 2002 var den merkets første sykkel med opphenget VPP. VPP-opphenget var kjøpt ut av sykkelmerket Outlands konkursbo og ble parallelt lisensiert ut til Intense.  Outland var et merke som eksisterte i noen hektiske øyeblikk i 1994 og 1995. Deres modell Outland VPP 5 rakk likevel å bli legendarisk for sine ekstreme tråkkeegenskaper, tross da uhørte 125 mm vandring, samt for sin leie tendens til å falle fra hverandre i løpet av kort tid. Leigh Donovan rakk også å vinne et utfor-VM-gull på en Mongoose-merket Outland, samt at Brian Lopes vant et VM-gull i parallell-slalåm på en tilsvarende sykkel. 

Outland la ned årene i 1995 og først i 2001 fant Santa Cruz på at de skulle kjøpe ut patenten på det revolusjonerende demperopphenget. Starten på en helt ny designretning for fulldempere var lagt. DW-link, Maestro, BMCs multilink-oppheng og mange flere har senere kommet til med lignende oppsett som Outlands originale VPP. 

(Nerde-alarm: Ja, retningen på linkene og lengden og utvekslingen varierer mellom opphengene nevnt her, men alle har det til felles at en stiv bakramme hektes på en stiv frontramme ved hjelp av to korte linker som vipper både på frontrammesiden og på bakrammesiden.)

VPP: Virtual Pivot Point gir et rotasjonspunkt mellom rammene som flyter et steg langt bak sykkelen. Foto: Santa Cruz
VPP: Virtual Pivot Point gir et rotasjonspunkt mellom rammene som flyter et steg langt bak sykkelen. Foto: Santa Cruz