Opptur for Yeti

Endelig går det riktig vei for den lille kultsykkelfabrikken Yeti: I år har salget økt med nesten 80 prosent, og snart lanserer de sine egne komponenter.

Sist oppdatert: 9. september 2001 kl 00.00
DRAHJELP: Sliter du med bakhjul som spinner i kneikene? Christini-syklene kobler sammen bakhjul og forhjul for å tilby tohjulstrekk når det trengs.
DRAHJELP: Sliter du med bakhjul som spinner i kneikene? Christini-syklene kobler sammen bakhjul og forhjul for å tilby tohjulstrekk når det trengs.
Lesetid: 2 minutter

I femten år har Yeti satt sammen noen av de mest ettertraktede rammene i bransjen. Yeti var også merket som brakte 90-tallsheltene John Tomac og Juliana Furtado øverst på seierspallene.

Yetis image som hardcore perfeksjonister med stabiltkjørende, raske og bunnsolide rammer er rotfestet gjennom mange års engasjement i i utforsykling. Men det kunne gått skikkelig galt for seks år siden:

Schwinn-tabben

I 1995 ble nemlig Yeti kjøpt av giganten Schwinn, som trengte hjelp til å få fotfeste innen terrengsykling. De ville trekke fordeler av ekspertisen til de 32 ansatte i Durango, Colorado, og flyttet produksjonen over til to av Schwinns egne fabrikker. Yeti skulle til gjengjeld få drahjelp av storkapitalen.

Det hele gikk skikkelig dårlig.

Det ble en kamp om kostnader, Yeti-gründer John Parker tok hatt og frakk og stakk, Schwinn fikk ikke den lønnsomheten de håpet på ut av partnerskapet - og solgte Yeti videre høsten 1999.

Det kan Yeti prise seg lykkelig over i dag: Nå ligger Schwinn i konkursforhandlinger i skifteretten sammen med partneren GT Bicycles...

Kjøpt av Apple-riking

Kjøperen av Yeti var investoren Mike Markkula, som ble mangemillionær som med-gründer av Apple Computers. Han hadde allerede kjøpt den lille, high-end skifabrikken Volant - og så at de og Yeti kunne være bedre egnet under samme tak.

De nye lokalene til Yeti/Volant ble åpnet i Denver i fjor, og Yeti lanserte straks en titan-versjon av legenden ARC. Flere av de gamle ansatte fra tida i Durango dukket også opp for å fortsette der de slapp i '95.

Men i dette partnerskapet ble Yeti vinneren: Volant har slitt med sviktende salg, og måtte for noen uker siden kaste kortene. Nå er det Volant som er til salgs, mens Yeti får fortsette som før.

Yeti har på sin side nesten tidoblet tallet på forhandlere, og spår nå 80 prosent salgsvekst for 2001. På salgsmessa Interbike vil Yeti den første uka i oktober for første gang presentere sin egen linje komponenter, og terrengsykkel.no kommer tilbake så snart vi ser snurten av noe.

Se Yeti-syklene på www.yeticycles.com

Publisert 9. september 2001 kl 00.00
Sist oppdatert 9. september 2001 kl 00.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen