Test: Cat S61 supersolid mobiltelefon

Cat S61 er en telefon tiltenkt anleggsarbeidere. Den har også unike funksjoner aktive friluftsfolk kan sette pris på.

Sist oppdatert: 13. august 2018 kl 13.00
CAT S61: Supersolid telefon til uvøren bruk.
CAT S61: Supersolid telefon til uvøren bruk.

Cat S61

Cat S61 Mobiltelefon

Pris: 8990 kroner

Vekt: 259 gram

Mål: 162 x 77 x 13 mm

 

I jungelen av mobiltelefoner er det ikke gravemaskin- og skomerket Cat man forventer å se med de mest moderne løsningene. Hemmeligheten ligger selvfølgelig i at det er tredjepartsprodusenten Bullitt group som står bak alt det tekniske ved telefonen. Bullitt group har laget telefonen og så har de solgt inn dette til Cat som igjen har kommet med innspill til produktet. Bullitt group har også laget en robust telefon for Range Rover.  Cat-telefonen bruker Android sitt 8.1 Oreo operativsystem. I tillegg til at du selvfølgelig kan laste ned og kjøpe applikasjoner fra Android-butikken, har Bullit group satt opp en egen applikasjonsbutikk for app-er til denne telefonen spesielt.

IMG_2305 (1)
STOR: Cat S61 er en god del større enn Iphone 5S her brukt som sammenligning.

STOR: Cat S61 er en god del større enn Iphone 5S her brukt som sammenligning.

Cat S61 har alle funksjonene du forventer av en moderne smart-telefon med Android. Det er funksjonene de andre telefonene på markedet ikke har som gjør Cat S61 til en spennende telefon for oss som herjer ute i terrenget og utsetter telefonen vår for svette, vann, støv og slag.

Det viktigste først, Cat S61 er skikkelig solid. Alle som har brukt smart-telefonen mer enn noen få år vet at de færreste av dem tåler at du mister dem i badegulvet, i asfalten eller setter deg på den hvis du har den i baklomma på buksa. I tillegg vil mange ha opplevd at telefonen går i stykker på grunn av at den har blitt våt eller svett. 

Cat S61 er i stor grad immun mot alt dette. Den er stor og tung fordi den har et par plasskrevende funksjoner, men det er like mye fordi den har masse beskyttelse innebygget. Med Cat S61 trenger du ikke en klønete beskyttelseseske i plast, eller ekstra beskyttelsesfolie over skjermen. S61-telefonen har skjermglass som er hele 1 mm tykt. Noe som er tre til fem ganger så tykt som glasset i andre telefoner. Dette øker vekten, men gjør også at Cat S61 tåler at du mister den i badegulvet fra strak arm, om og om igjen. Vi har prøvd, og det gikk helt fint. I tillegg til det tjukke glasset er telefonen beskyttet av en kraftig ramme rundt glasset, som også har en opphøyd kant slik at glasset ikke ripes hvis telefonen tar et realt magaplask.

Dette er gode nyheter for oss som sykler i terrenget, løper i fjellet eller går på tur i steinete terreng, eller rett og slett er litt slepphendte. Cat garanterer for sikkerhets skyld skjermen i minst to år mot brekkasje.

UNDER 

IMG_20180615_112247
i BASSENG: Cat-telefonen kan ta fine bilder også under vann.

VANN: Kameraet kan ta relativt skarpe bilder også under vann. 

Når det kommer til vanntettheten er heller ikke den å fnyse av. Telefonen er så vanntett at den har en egen undervannskamera-innstilling som gjør at du bruker knappene på siden til å veksle mellom kamerafunksjonene i stedet for skjermen. Du kan fint ta med deg telefonen i badekaret ut i vannet på stranda, og du kan ta bilder av fisk, folk og steiner under vann. Vi har tatt bilder med telefonen i saltvann og opplevde ingen problemer med lekkasjer selv med telefonen ute i vannet i flere minutter. Cat oppgir at telefonen skal tåle 30 meters dyp i inntil en time.

Dette garanterer jo også at du ikke trenger å bekymre deg for at ryggsvette skal ødelegge telefonen din på sykkel- eller løpetur. Når du slipper å bruke plastpose på telefonen blir den raskt lettere tilgjengelig for spontane bilder og telefonering. På fjelltur kan du ha telefonen hengende på stroppen på sekken uten å være redd for at en real regnskur tar livet av den. Du kan også betjene skjermen med hansker på. Et vesentlig problem hvis du ønsker å ta bilder i fart på sykkeltur, eller besvare et anrop når du er ute og surfer med våthanskene på. Skjermen fungerer med vanlige hansker og med våte fingre.

Å slippe å beskytte telefonen mot fukt gjør den lettere tilgjengelig. Dette er spesielt viktig for spontan fotografering, men også for muligheten til å sjekke kart og annen info på farten i dårlig vær.

IMG_20180616_121156
NYE VINKLER: Med vanntett telefon kan man ta bilder man ikke får tatt ellers.

Hovedkameraet er på 16 megapixler og har oppløsning i full HD. Fotokvaliteten oppleves som god, men spesielt autofokusen er noe tregere enn f.eks Iphone 5S og tilsvarende. Vi fikk kun låne telefonen en kort periode og fikk ikke sammenlignet bildekvalitet direkte med andre telefoner. Bildene oppleves hakket mer kornete enn de som kommer ut av en Iphone 5S, men er likevel av god kvalitet.

Cat S61 har i tillegg et gigantisk batteri - det største blant moderne mobiler. 4,5 Ah gir deg strøm nok til ivrig bruk i to dager. Ved normal dagsbruk varer undertegnedes Iphone 5S til et stykke ut på kvelden etter å fullades om natten - da med en del nyhetslesing og Instagram-titting. Cat-telefonen varte to fulle dager med tilsvarende bruk. Telefonen lades via en moderne USB-C-kabel og har i tillegg vanlig inngang til høretelefoner - uten at dette går utover vanntettheten. Koblingene tettes med solide gummilokk.

Du kan selvfølgelig også bruke trådløse Blåtann-høretelefoner med telefonen. Apples Airpods ble brukt med hell under testperioden. 

Screenshot_20180615-115406
VARMEKAMERA: Den unike FLIR-teknologien gir unike bilder og en funksjonalitet få andre telefoner kan skryte av.

UNIKT: Kameraet med FLIR-teknologien gir deg bilder som synliggjør temperatur - også i mørket. 

Telefonen tåler realt med juling, men det er andre unike funksjoner som virkelig skiller den fra mengden av telefoner fra Apple og Samsung. Mest relevant for oss som er aktive ute er det varmesensitive kameraet, altså i tillegg til undervannsfunksjonene.

Det varmesensitive kameraet er en veldig morsom gimmick, men kan også ha andre praktiske bruksområder utover det å legge ut kule bilder på Insta/Face/Snap.

Du kan bruke telefonen til å sjekke at bålet ditt er helt slukket og du kan bruke den til å se hvor noe lekker varme, f.eks trekk rundt et hyttevindu. Du kan også bruke kameraet til å sjekke at barnematen du har varmet i mikroen er passe varm og at kaffemaskinen har nådd riktig arbeidstemperatur. Du kan også sjekke varmegang i demperne på terrengsykkelen og konstatere at bremseskivene har blitt varme etter en utforkjøring. FLIR-teknologien i varmekameraet har også blitt brukt i et forsøk på å avdekke motorer i landeveissykler blant proffene.

Utover å vise temperatur med forskjellige farger kan du også gå inn på telefonen både i real-time og på et bilde i ettertid å hente ut temperaturer i grader på forskjellige steder i bildet. Ganske så kult, og litt nyttig for de som har slike behov. Kameraet er såpass følsomt at det tar tydelige bilder av håndavtrykk man etterlater seg på en vegg sekundene etter at man har tatt på den. Det er også presist nok til å måle temperaturen på melk til gjærbakst - slik at denne holder omtrent 37 grader. Funksjonen kan brukes uten å ta bilde også, bare ved å peke kameraet på det du ønsker å vurdere temperaturen på. Selvfølgelig kan funksjonen også brukes til å lete etter varme ting i mørket eller i snø.

 

IMG_2306 (1)
LASER: Målelaseren fungerer til å måle avstander opp til 8 meter, men er ikke millimeter-nøyaktig.

LASER: Laseren kan brukes til å måle avstander og lengder innen 8 meter. 

I tillegg til varmekameraet har Cat S61 en lasermåler for avstandsmåling inntil 8 meter. Denne kan i tillegg brukes til å regne ut areal og overflate av rom i den tilhørende appen. Her kan du tegne opp streker i et rom som du ser gjennom kamera og beregne avstander og areal. Målingene er ikke presise på millimeteren, men du kan bruke telefonen til å måle setehøyde og slikt på sykkelen din, eller avstand mellom trær før du henger opp hengekøya. Du kan også måle høyden på en klatrevegg - inntil 8 meter eller lengden på kjøkkenbenken.   

Den siste unike funksjonen ved telefonen er en måler som angir luftkvalitet innendørs. Denne kan stilles inn til å si fra når du bør åpne et vindu eller tilsvarende. Den egner seg dog ikke til å måle forurensning i luft utendørs.

VARSEL: Luftmåleren sier i fra når det er på tide å åpne vinduet.
VARSEL: Luftmåleren sier i fra når det er på tide å åpne vinduet.

VARSEL: Luftmåleren sier i fra når det er på tide å åpne vinduet. 

Noe for deg?

Vi falt litt for Cat S61-telefonen den uken vi hadde den i hånda. Den har god og solid håndfølelse selv om den er så stor at det er vanskelig å nå knapper øverst på skjermen når man holder telefonen med en hånd.

Holdbarheten og vanntettheten er funksjoner vi virkelig setter pris på. Disse funksjonene øker også sjansen for at vi får tatt bilder av morsomme ting på tur. Dessverre er kameraet litt dårligere enn bransjelederne på mobilfronten, noe som er verdt å merke seg - spesielt i litt dårlig lys og med bevegelig motiv ble bildene dårligere med Cat S61 enn med f.eks Iphone 5S.

Varmekameraet, lasermåleren og luftkvalitetsmåleren som er unike ved Cat-telefonen har nok begrenset praktisk funksjon for en friluftsglad bruker, men er fasinerende funksjoner like fullt.

Er du en person som vil ha telefonen lett tilgjengelig uansett vær og føre, gjerne på utsiden av sekken, og som ofte mister den i bakken, eller selv går på trynet med telefonen nederst, er Cat S61 et imponerende produkt. Ønsker du også en telefon du kan dra på helgetur med uten å lade batteriet kan Cat S61 være for deg.

Prisen er høy, men du kan fort tjene det inn på at du slipper knuste skjermer og tilhørende reparasjoner. 

Tekniske spesifikasjoner

CAT S61 MOBILTELEFON

CPU: Snapdragon 660

GPU: Adreno 508

RAM: 4GB

Lagring: 64GB

Skjermstørrelse: 5.2-inch

Oppløsning: 1920 x 1080

Hovedkamera:  16MP

Selfiekamera: 8MP

OS: Android 8.1

Batteri: 4.5Ah

IMG_20180616_120821
EKSEMPELBILDE UNDER VANN
EKSEMPELBILDE
EKSEMPELBILDE
Publisert 13. august 2018 kl 13.00
Sist oppdatert 13. august 2018 kl 13.00
annonse

Relaterte artikler

annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen