Nissen og Kleinhans vant Skaidi

Selv om Søren Nissen og Ariane Kleinhans van overlegent i Skaidi Extreme, måtte de slåss for hver meter mellom start og mål.

Sist oppdatert: 5. september 2015 kl 17.34
Søren Nissen vant Skaidi Extreme. Foto: Skaidi Xtreme & Ziggi/Reklamehuset Nord
Søren Nissen vant Skaidi Extreme. Foto: Skaidi Xtreme & Ziggi/Reklamehuset Nord
Lesetid: 5 minutter

Søren Nissen, som ble snytt for seieren på Birkebeinerrittet sist helg, vant med nesten ett minutts margin til Ola Kjøren. Nissen gjorde unna de fire milene på 1:58:54, mens Kjøren var inne på 1:59:53.

– Terrenget her er som navnet sier, ekstremt, og det er virkelig en fordel å ha fulldemper. Jeg visste at med en hardtail måtte angripe fra start og kjøre bunn gass hele veien fra start til mål, ellers ville jeg ikke ha noen sjanse. Jeg gjorde det, og jeg greide å holde Ola Kjøren bak meg hele veien, sier Nissen, som brukte samme hardtail på Skaidi som han kjørte Birken med sist helg.

Dansken kjørte med en dempegaffel fra islandske Lauf med 60mm vandring, og innrømmer at det var ikke helt optimalt på det grove terrenget.

– I motbakkene har jeg tatt mye tid på Ola, men i nedoverbakkene tok han godt innpå meg, sier Nissen.

Knalltøff ekspedisjonsopplevelse
Både Nissen og Kjøren kjørte Skaidi Extreme for første gang, og oppdaget umiddelbart at de 40 kilometerne i Finnmarks villmark ikke gir noe gratis.

– Du må hele tiden jobbe med sykkelen, og det er veldig annerledes enn i Birken, der du lett kan kjøre 35-40km/t. Her hadde vi gjennomsnittsfart på 19 km/t, sier Nissen.

Les også: – Ekte, ekstremt og usminket 

Saken fortsetter under

Skaidi Extreme 2015 - pallen menn - Foto privat 1400x924
Pallen i herreklassen: Søren Nissen vant, med Ola Kjøren på andreplass og Lars Granberg på tredjeplass. Fjorårsvinner Henrik Kippernes ble nummer fire. Foto: Privat

Pallen i herreklassen: Søren Nissen vant, med Ola Kjøren på andreplass og Lars Granberg på tredjeplass. Fjorårsvinner Henrik Kippernes ble nummer fire. Foto: Privat

Kjøren ga det han hadde
Ola Kjøren ble slått med ett minutt, men er likevel storfornøyd med dagen og opplevelsen.

– Jeg er godt fornøyd. Dette er noe av det bedre jeg har gjort  i år av ritt. Jeg fant fin flyt der det var nedover og utfor, og jeg kjørte det jeg hadde hele veien, sier Kjøren, som også debuterte i Skaidi-sammenheng. Han er imponert over både løypa, organisasjonen og stemningen.

– Det er et veldig fint ritt, og annerledes enn alt annet jeg har kjørt. Du føler virkelig at du er ute på en rittekspedisjon. Løypa er variert med noen lange, harde bakker, noe fine flytstier og masse flater med mye humper, sier Kjøren.

– Rittet er veldig proft gjennomført og alle ildsjelene her leverer et imponerende godt arrangement, med bankett med kortreist mat, bra folk og god stemning. Et ritt og en helg jeg anbefaler for alle, sier Kjøren.

Saken fortsetter under

skaidi Ola Kjøren - Skaidi Xtreme & Ziggi:Reklamehuset Nord 1400x924
Ola Kjøren er godt fornøyd med andreplassen i sitt første forsøk på Skaidi Extreme, og kommer gjerne igjen. Foto: Skaidi Xtreme & Ziggi/Reklamehuset Nord

Ola Kjøren er godt fornøyd med andreplassen i sitt første forsøk på Skaidi Extreme, og kommer gjerne igjen. Foto: Skaidi Xtreme & Ziggi/Reklamehuset Nord

Les også: Suverene Ola Kjøren vant UltraBirken 

Lars Granberg sikret seg den siste pallplassen, mens fjorårsvinner Henrik Hollingsæter Kippernes fikk den sure fjerdeplassen. Granberg hadde imidlertid over fem minutter opp til Nissen.

Vant med over 12 minutter
I dameklassen var det enda større gap mellom pallkandidatene. Fjorårsvinneren Ariane Kleinhans fra Sveits hadde ingen problemer med å forsvare tittelen i år. Den ferske Birken-vinneren var inne på 2:29:54, over 12 minutter foran Kristin Aamodt på andreplass.

Deretter gikk det nesten 20 minutter for tredje kvinne var i mål: Andrea Kuster fra Sveits klokket inn på 3:07:52.

Ekstremt på flere plan
– 40 kilometer høres kanskje ikke så ekstremt ut, men det var hard jobbing hele veien, og 2.5 time med full konsentrasjon om løypa og linjevalg, for her er det slett ikke noen klar løype overalt, sier fjorårsvinneren, som visste hva hun gikk til.

Derfor hadde hun tatt med seg egnet utstyr. Hun kjører på en Specialized Epic rittfulldemper, og mener den var perfekt for oppgaven, både fordi den er lett og rask, og fordi den har Brain-teknologien som gjør at rytteren ikke aktivt trenger å låse/aktivere dempingen verken foran eller bak.

– Du trenger definitivt en fulldemper til denne løypa, og den krever så mye av deg mentalt at da er det viktig å ha færrest mulig andre ting å tenke på. At sykkelen tar seg av låsing og aktivering av dempingen gjør at du kan bruke all hjernekapasiteten på løypa, sier Kleinhans.

Nå reiser hun videre til Swiss Epic, et 6-dagers etapperitt i Alpene, og kommer til å kjøre samme sykkel og oppsett der. Og neste år er Kleinhans nesten garantert tilbake i Finnmark i september.

– Dette arrangementet er så unikt og annerledes at jeg bare må prioritere det. Jeg brenner for min idrett, og jeg merker at de som arrangerer her også gjør det. Alle føler seg velkomne her, og etter at jeg hadde gjort dette i fjor, så var jeg helt sikker på at jeg måtte gjøre det igjen, sier Kleinhans.

Les også: For å være ærlig hang jeg bare på 

Topp 3 menn elite 39.5km
1. Søren Nissen, Racing Team Stevens-iHus, Danmark, 1:58:54
2. Ola Kjøren, Team Milsluker’n, 1:59:53
3. Lars Granberg, Sepura Toyota racing with Birk, 2:04:33

Topp 3 kvinner elite 39.5km
1 Ariane Kleinhans, Team RECM, Sveits, 2:29:54
2. Kristin Aamodt, Team Milsluker’n, 2:42:23
3. Andrea Kuster, Sveits, 3:07:52

Fullstendige resultater 

Skaidi er ikke bare for eliten Foto: Skaidi Xtreme & Ziggi:Reklamehuset Nord 1400x924
Skaidi er ikke bare for eliten Foto: Skaidi Xtreme & Ziggi/Reklamehuset Nord

Skaidi Extreme er ikke bare for eliten. Foto: Skaidi Xtreme & Ziggi/Reklamehuset Nord

Publisert 5. september 2015 kl 17.34
Sist oppdatert 5. september 2015 kl 17.34
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen