– Ekstremt, ekte og usminket

Skaidi Extreme er tuftet på Finnmarks råskap. For fjerde gang rigges det til terrengfest med det beste fylket kan by på av terreng, kultur og natur.

Sist oppdatert: 2. september 2015 kl 07.00
Henrik Hollingsæter Kippernes vant Skaidi Extreme 2014. Han er tilbake for å forsvare seieren i år, men like mye for å samle nye opplevelser. Foto: Frank Rune Isaksen.
Henrik Hollingsæter Kippernes vant Skaidi Extreme 2014. Han er tilbake for å forsvare seieren i år, men like mye for å samle nye opplevelser. Foto: Frank Rune Isaksen.
Lesetid: 4 minutter

SKAIDI EXTREME

 • Sted: Skaidi/Alta

 • Dato: 5. September, 2015

 • Distanser: Skaidi Extreme 40km, Skaidi Adventure 20km, Skaidi Ungdom 15-20km og Skaidi Barn

 • Underlag: Sti, dyretråkk, traktorveg, minimalt fast dekke

 • Profil: teknisk, flyt, klatring og nedover

 • Kvinner Elite: Ariane Kleinhans (Sveits), Andrea Kuster (Sveits), Kristin Aamodt

 • Menn Elite: Ola Kjøren, Lars Granberg, Henrik Hollingsæter Kippernes, Lars Ragnar Manengen, Geir Lien, Søren Nissen (Danmark), Daniel Strand (vinner av OF300)

 • Vinnere 2012: Lars Ragnar Manengen, Pia Sundstedt (FIN)
  Vinnere 2013: Geir Treseng-Lien, Sally Bigham (GBR)
  Vinnere 2014: Henrik Hollingsæter Kippernes, Ariane Kleinhans (S-AFR)

 • Hjemmeside: http://www.skaidixtreme.no

 • Online påmelding stenger 3. september klokka 23.59

Opplevelseskonseptet har tatt av, og årets startfelt er blant de sterkeste i rittets fireårige historie, både i form av elitefelt og antall ryttere til start.

Null styr
– Det er egentlig latterlig billig og utrolig enkelt logistikkmessig. Du betaler bare et par tusenlapper for å komme deg dit, og så er alt inkludert fra du kommer til du drar, mat, fest og rittkontingent og alt rundt, sier fjorårsvinneren Henrik Hollingsæter Kippernes, og forklarer:

– Du flyr til Alta på fredagen, og dit går det direkte fly fra Gardermoen. Så kommer de og henter deg på flyplassen, og så kjører de deg tilbake på søndag. Du får skikkelig feriefølelse, sier han.

Les også: Kremen av Finnmark på 48 timer 

Stjernespekket
Kippernes er tilbake for å forsvare Skaidi-seieren fra i fjor. Han ble nummer to i UltraBirken på fredag, og får sjansen til å revansjere seg mot Ola Kjøren, som vant UltraBirken med over 10 minutter.

Søren Nissen er også på plass. Han er dansk mester i terrengsykling og ble nummer to i Birken på lørdag – hårfint bak Carl Fredrik Hagen.

De skal slåss med et kobbel sterke og sultne ryttere: blant annet Lars Granberg, Lars Ragnar Manengen, Geir Lien og Daniel Strand (vinner av OF300). Manengen, som imponerte med seier på den tøffe sisteetappen i Trans-Østerdalen, melder om knallform uka før Birken. Han ble riktignok sjuk til rittet, men har god lyst til å vise seg fram denne helga.

Les også: Manengen ruger på comeback 

Saken fortsetter under

Lars R Manengen Skaidi Extreme 2014 - Foto Frank Rune Isaksen 1400x924
Lars Ragnar Manengen ble nummer to i Skaidi Extreme 2014. Han er tilbake i år og melder om at formtoppen er inne så sant forkjølelsen slipper taket. Foto: Frank Rune Isaksen

Lars Ragnar Manengen ble nummer to i Skaidi Extreme 2014. Han er tilbake i år og melder om at formtoppen er inne så sant forkjølelsen slipper taket. Foto: Frank Rune Isaksen

– Vi booket Ariane Kleinhans og Søren Nissen for mange måneder siden, og det er etter at de valgte å komme til oss at de etterpå valgte å delta på Birken. Så i eliteklassene ser vi for oss et skikkelig race. Det blir Nissen mot Kjøren, Kippernes, Manengen og Granberg i rå arktisk natur. Det blir ikke bedre enn det, sier rittleder og initiativtaker Odd Peder Wang-Norderud, som syns det er vanskelig å plukke favoritter blant gutta. 

Birken-vinner Ariane Kleinhans fra Sveits vant Skaidi i fjor og må finne seg i favorittstempel blant elitejentene.

– Med seier i Cape Epic, 4. plass i VM, og med seier i Birken også, skal det mye til om noen tukter henne, mener Wang-Norderud.

Les også: For å være ærlig hang jeg bare på 

Saken fortsetter under

A Kleinhans Skaidi 2014 Foto Frank Rune Isaksen 1400x924
Ariane Kleinhans må finne seg i favorittstempel. Hun vant Skaidi Extreme i fjor, og Birken sist lørdag. Foto: Frank Rune Isaksen

Ariane Kleinhans må finne seg i favorittstempel. Hun vant Skaidi Extreme i fjor, og Birken sist lørdag. Foto: Frank Rune Isaksen

Konseptet har tatt av
Løypa er ny hvert år, men filosofien er den samme som alltid: her er det ingen fordel å ligge på hjul, ingen raske grusveier, kun 40 kilometer med ATV-spor, og spennende Finnmarksnatur, sier Wang-Norderud.

– Tanken bak Skaidi er at altfor mange fokuserer mye på perser og merker. Vi sykler fordi vi elsker å sykle. Du skal slippe skuldrene litt ned og kose deg, sier han til terrengsykkel.no.

Trekker ryttere av alle slag
Eliteklassen er bare en liten del av Skaidi Extreme. I fjor var det 240 deltakere. I år antyder Wang-Norderud at det kan bli opp mot 280.

– Vi har påmeldingsrekord, og hvis en legger til drøyt 120 barn så kan en si at det kommer til å være over 400 syklister på Skaidi, Skaidi hvor det bor 34 stykker til vanlig, sier Wang-Norderud. Han tror det genuine med rittet bidrar til

– Det aller viktigste er at Skaidi er mest for mosjonister, amatører og "vanlige" folk som like å trene og oppleve noe, sier Wang-Norderud.

– Så er det jo ganske unikt for oss vanlige amatører å få stå på samme startstrek og begynne i samme startgruppe som Ariane Kleinhans, Søren Nissen, Lars Ragnar Manengen, Ola Kjøren, Kippernes og resten av eliten, sier han, og legger til at det er påmeldte fra Oslo, Stavanger, Tønsberg og mer, samt hele Nord-Norge.

I tillegg til hovedrittet på cirka 40km, arrangeres også Skaidi Adventure på 20km for de som syns fire mil blir drøyt, samt ungdomsritt og barneritt. 

Skaidi Extreme 2014 - Foto Frank Rune Isaksen 1400x924
Skaidi Extreme er langt mer enn bare et kruttsterkt elitefelt. Det er aller mest for folk flest. Foto: Frank Rune Isaksen

Skaidi Extreme er langt mer enn bare et kruttsterkt elitefelt. Det er aller mest for folk flest. Foto: Frank Rune Isaksen

Publisert 2. september 2015 kl 07.00
Sist oppdatert 2. september 2015 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen