Öppna landskap i Skaidi Xtreme

Arrangørene av Skaidi Xtreme lovte deltakerne en opplevelse utenom det vanlige. Terrengsykkels faste lege, Lars Eftang tok utfordringen og dro til Vest-Finnmark for å oppleve.

Sist oppdatert: 5. september 2012 kl 09.09
VINNER: Lars Ragnar Manengen kom rett fra Birkenseier til seier i Skaide Xtreme. Alle foto: Frank Tore Isaksen
VINNER: Lars Ragnar Manengen kom rett fra Birkenseier til seier i Skaide Xtreme. Alle foto: Frank Tore Isaksen
Lesetid: 4 minutter

Tekst: Lars Eftang, alle foto: Frank Tore Isaksen

Lars Ragnar Manengen vant Skaidi Xtreme i Vest-Finnmark foran Rune Høydahl og Bjørn Vidar Suhr i helgen.

– Helt fantastisk opplevelse, sier Høydahl.

–Jeg har konkurrert over hele verden i 20 år, men dette er et unikt minne for livet! For en natur!Skaidi Xtreme er mer enn et ritt, og langtreisende deltakere fra nord-Norge, Finland og sør-Norge fikk en solid dose Finnmark i helgen: Både reinsdyr langs rittraseen og til bankettmiddag, laks fra Skaidi-elva, vind og nedbør. Som bestilt ble det opphold i det starten gikk, og sola gløttet frem under rittet. Lokale ryttere ga både Manengen og Høydahl kamp om pallplasseringene og viste at sporten lever godt i landsdelen langt nord.

Komplett resultatliste for rittet her:

Tråkke egen løype

«Jag trivs bäst i öppna landskap,» ljomer det over Finnmarksvidda. Geir Lien har fått fart på fulldemperen på den gamle postveien mellom Skaidi og Alta og tyr til Afselius for å beskrive følelsene. Vi har klatret en halv time langs en teknisk sti hvor Norgesmester Lars Ragnar Manengen måtte nedi med foten over Trollelva, og ble umiddelbart arrestert av Rune Høydal: «det blir ti tilleggssekunder, Lars!». Hanne Trønnes holder fint følge. Det er en merittert gjeng som guides av rittegeneral Odd-Peder Wang-Norderud (32) dagen før rittet.

–Her tar vi til venstre, folkens, lyder beskjeden fra guiden. Løypa brekker av postveien og forsvinner rett ut i vidda.

–Her må dokker lage dokkers egen løype! Underlaget er lyng, små tuer og reinsdyrstråkk, og man peiler ut sin egen kurs et stykke før neste sti dukker opp fra intet. Landskapet er helt åpent. Tregrensa så langt nord går ved 150 meter. Sikten er eventyrlig, og et uendelig landskap åpenbarer seg. Reinsdyr skimtes ikke langt unna. Vi tar en pust i bakken på en høyde over Månevann og kjenner at vinden blåser friskt på Finnmarksvidda. Vi skal opp på enda en topp, før en sammenhengende utforkjøring på nesten 350 høydemetre avslutter runden. Wang-Norderud er bekymret for om løypa på 15 kilometer, som skal kjøres 3 ganger under rittet neste dag, er hard nok, og blir møtt med latter. Hardt nok blir ikke noe problem.

Hardt nok

Skaidi Xtreme er navnet på en adventure-helg med utgangspunkt i veikrysset mellom E6 og riksvei 94 i vest-Finnmark. Wang-Norderud fra Hammerfest sykkelklubb ønsket å lage noe mer enn et sykkelritt. Skaidi Xtreme starter fredag ettermiddag i det man lander i Alta åtte mil unna, når lokale guider under bussturen til arenaen på Skaidi, gir innføring i reindrift, laksefiske og ikke minst sykkelsporten i vårt nordligste fylke.

Noen timer senere fredag samme kveld mingler firkløveret fra østlandet med hundre lokale deltakere rundt et bål. Det er Icebreaker-party. Reinsdyrsgryte og tørrfisksuppe forbereder over hundre ryttere på en svært hard prøvelse neste dag. Maten er kortreist. Reinkjøttet er fra Karasjok og fisken fra Hammerfest.

Neste dag har vinden løyet, men løypa er bløt. Det er ritt, og gårsdagens feel-good er erstattet med konkurransenerver. Det blir langt og hardt på det sugende føret. Det er under 40 fastboende på Skaidi, men allerede før start er det hundrevis av tilskuere. E6 er sperret i begge retninger. Lokale ryttere har toppet formen i visshet om at norgeseliten fra Østlandet er på besøk.

Stein Joks fra Sirma syklet knallsterkt og passerte foran Lars Ragnar Mangengen etter den første av tre runder, og ga norgesmesteren hodebry. Imidlertid hadde Manengen, som er i VM-oppkjøring, et par knepp å gå på, og sparket fra ut på andrerunden i et tempo ingen maktet å følge. Rune Høydahl har hatt en eventyrlig stigning gjennom sesongen og leverte til slutt andreplassen, men var truet helt inn av 19-åringen Bjørn Vidar Suhr fra Alta. Suhr er skiløper, men viser stor kapasitet også på terrengsykkel.

107 av 108 påmeldte fullførte Skaidi Xtreme. Rittet er hardt og langt, men komforten og Finnmarks-opplevelsen før og etter konkurransen er eventyrlig. Arrangørene med Wang-Norderud i spissen lyktes med ambisjonene om å skape mer enn bare nok et maratonitt. Opplevelsene på vidda er sterke. Rammen på Skaidi Hotell er intim, her sitter norgesmestre og reinsdyreiere og skravler uformelt. Wang-Norderud planlegger allerede 2013:

– Det eneste som er helt sikkert er at løypa blir ny for hvert år! Her har vi nok terreng å ta av!

GPS-spor fra rittet - inklusive punktering: http://connect.garmin.com/activity/217483786

  • Kun startkontingent koster 400.

  • Full pakke koster 800,- og inkluderer guidet busstransport til og fra flyplasser i Alta/Hammerfest/Lakselv, Skaidi Xtreme sykkeltrøye, icebreakerparty, startkontingent, bankett med 3-retters middag og vin. Tørste syklister må ha mye å drikke, og det er ubegrenset alkoholfri drikke er hele helgen.

Publisert 3. september 2012 kl 00.00
Sist oppdatert 5. september 2012 kl 09.09
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen