Verdenseliten til Skaidi Xtreme

Karl Platt avslutter sesongen i Finnmark, i godt selskap fra inn- og utland.

Sist oppdatert: 17. august 2016 kl 07.00
Karl Platt fra Team Bulls er en av flere utlendinger som kommer til Skaidi 3. september. Men med den CVen tyskeren kan vise til, må han finne seg i et favorittstempel. Foto: Team Bulls
Karl Platt fra Team Bulls er en av flere utlendinger som kommer til Skaidi 3. september. Men med den CVen tyskeren kan vise til, må han finne seg i et favorittstempel. Foto: Team Bulls
Lesetid: 4 minutter

3. september kjøres Skaidi Xtreme for femte gang. Rittet har i løpet av sin relativt korte fartstid greid å opparbeide seg et rykte som et attraktivt ritt med sterkt internasjonalt felt.

Årets utgave er ikke noe unntak. Fjorårsvinner Søren Nissen er tilbake i år, men må regne med å slåss for å forsvare tittelen. Tyskerne Karl Platt, Stefan Sahm og Anderl Hartmann kommer til Skaidi, så vel som portugiseren Luis Pinto.

Karl Platt, som blant annet er en av bare to utøvere som vunnet Cape Epic i Sør-Afrika fem ganger: I 2004 med Manny Heymanns, i 2007, 2009 og 2010 med Stefan Sahm og i 2016 med Urs Huber. Sveitseren Christopher Sauser er den andre som har vunnet det beryktede rittet fem ganger. Han har også vunnet etapperittet TransAlp seks ganger og er dobbelt tysk mester i terrengsykling maraton. 

Den norske eliten, representert med blant annet Lars Ragnar Manengen, Henrik Kippernes og Geir Lien, skal heller ikke avskrives i kampen om pallen. Videre stiller også Finnmarks beste, inkludert Offroad Finnmark vinner Daniel Boberg Leirbakken. 

I fjor var det Søren Nissen som vant rittet, bare dager etter at han tapte seieren i Birken til Carl Fredrik Hagen på oppløpet. Bak nissen kom Ola Kjøren på andreplass og Lars Granberg på tredje.

Les også: Nisse og Kleinhans vant Skaidi 

Saken fortsetter under

Kippernes Skaidi 2014 - Foto Frank Rune Isaksen 1400x924
Henrik Hollingsæter Kippernes under Skaidi 2014. Foto: Frank Rune Isaksen

Henrik Hollingsæter Kippernes under Skaidi 2014. Foto: Frank Rune Isaksen 

På damesiden er Hildegunn Gjertrud Hovdenak på plass og forhåpentligvis i form igjen etter en trøblete sesong preget av sjukdom og formsvikt. Hun møter blant annet Hielke Elferink, som er trippel nederlandsk mester maraton og har vært på pallen i både Cape Epic og Swiss Epic.

I fjor var det Ariane Kleinhans fra Sveits som tok seieren, med 12 og et halvt minutts margin til Kristin Aamodt på andreplass. Sveitsiske Sabine Stalder ble nummer tre, nesten en halvtime bak Kleinhans.

Saken fortsetter under

A Kleinhans Skaidi 2014 Foto Frank Rune Isaksen 1400x924
Ariane Kleinhans fra Sveits vant fjorårets utgave av Skaidi, akkurat som i 2014 (bildet). Foto: Frank Rune Isaksen

Ariane Kleinhans fra Sveits vant fjorårets utgave av Skaidi, akkurat som i 2014 (bildet). Foto: Frank Rune Isaksen

Jobber for omdømmet
Rittleder og ildsjel Odd Peder Wang-Norderud er stolt over å ha skapt et arrangement med en atmosfære som trekker både internasjonale utøvere, norske eliteryttere og lokale syklister. Men et slikt omdømme kommer ikke over natta, og er noe Wang-Norderud jobber systematisk for hele året.

Les også: Kremen av Finnmark på 48 timer 

– Vi er et lokalt arrangement med lav profil, rå natur, og det gir en annen opplevelse. Vi tror ikke at en stor premiepott er løsningen for å få profilene til å komme. Mange av de internasjonale eliterytterne kommer hit på grunn av personlig vennskap, bekjentskap og ikke minst jungeltelegrafen. Gode representanter som Ariane Kleinhans, Sally Bigham og Jennie Stenerhag gjør at vi kommer i kontakt med dem. Jeg har selv truffet Karl (Platt) både på Lanzarote og i Sør-Afrika, og nå kommer han altså til Skaidi, sier han.

– Vi har jo for eksempel Søren (Nissen) som kom i fjor, og trivdes såpass at han uten tvil kom tilbake i år. Da har vi jo oppnådd det vi ønsker, sier Wang-Norderud.

Saken fortsetter under

skaidi 3 Søren Nissen - Skaidi Xtreme & Ziggi:Reklamehuset Nord
Søren Nissen er en av mange som har latt seg lokke tilbake til Skaidi. Han er tilbake for andre gang, og skal i år kjempe mot blant annet Karl Platt. Foto: Skaidi Xtreme & Ziggi/Reklamehuset Nord

Søren Nissen er en av mange utlendinger som har latt seg lokke tilbake til Skaidi. Han er tilbake for andre gang, og skal i år kjempe mot blant annet Karl Platt. Foto: Skaidi Xtreme & Ziggi/Reklamehuset Nord

Wang-Norderud understreker at Skaidi ikke betaler startpenger til noen. Derimot hender det at arrangøren er behjelpelig med startavgift eller overnatting, hjelp til å ordne flybilletter eller logistikk.

Han tror også at tidspunktet sent på sesongen er et pluss, både for utenlandske og norske eliteryttere.

– Tidspunktet med første helga i september er også heldig for oss. Dette er Karls siste ritt i år, så da er det liksom ok å slippe ned skuldrene og oppleve noe annet, sier Wang-Norderud.

Byr på opplevelser
Men det holder ikke å invitere dem. De må få opplevelser og konkurranse som innfrir for at de skal komme tilbake.

Lars Ragnar Manengen er en av de norske rytterne som har blitt hekta på rittet og konseptet. Han vant rittets første utgave i 2012, ble nummer to i 2014, nummer sju i fjor og er tilbake etter mer i år.  

– De er veldig flinke til å få det til oppi der, og de vil ikke bare ha med de beste norske, de vil ha med de beste i verden. Og det har de jo fått til, sier Manengen, som reiser like mye for opplevelsen.  

– Skaidi er en spesiell opplevelse. Det betyr helt sikkert mye for de internasjonale rytterne at de får en sjanse til å oppleve den delen av verden og Norge, sier han.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Skaidi er ikke bare for eliten Foto: Skaidi Xtreme & Ziggi:Reklamehuset Nord 1400x924
Skaidi er ikke bare for eliten. Foto: Skaidi Xtreme & Ziggi/Reklamehuset Nord

Skaidi er ikke bare for eliten. Foto: Skaidi Xtreme & Ziggi/Reklamehuset Nord 

Publisert 17. august 2016 kl 07.00
Sist oppdatert 17. august 2016 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen