Med navnet Stomperud falt det naturlig å gjøre rittet 91 kilometer langt i anledning maraton-NM.
– Rittet vil som tidligere gå i åsene nord for Lørenfallet, altså Jultonåsen og Egneråsen. Traséen for menn senior består av tre runder, til sammen 91 kilometer, som seg hør og bør når vi er i Stomperudbygda. De andre mesterskapsklassene sykler noe kortere, sier løypesjef Leif Hestvik.
Utvidelsen er en konsekvens av at eliterytterne har etterspurt lenger løype og vinnertider på over fire timer for menn senior. For kvinner senior og master menn blir løypa på 63 kilometer, mens master kvinner sykler 49.5 kilometer.
Se kart og løypeprofil for begge NM-løypene lenger ned i saken.
Alle klasser sykler samme runden fra start. Den er på 32 kilometer, der den første drøye kilometeren går på asfalt bak en masterbil, før løypa går ut i terrenget. Deretter sykler menn og kvinner elite samt master menn en runde på 31.7 kilometer. Etter denne er det målgang for kvinner elite og master menn på 63 kilometer, mens menn elite legger ut på sin siste runde. Denne følger samme trasé som første runde, minus asfaltbiten som ble kjørt med master i starten, og blir da 27.7 kilometer lang, og gir en total rittlengde på 91 kilometer.
Master kvinner sykler samme første runde som de andre klassene, men tar en snarvei på runde to som gjør deres andre runde 18 kilometer lang, og gir en total lengde på 49.5 kilometer.
Stomperudrittet sykler kun første runde av eliterytternes løype, totalt 32 kilometer.
Lengre, mer teknisk og mer spennende
I tillegg til flere kilometer og totalt minst 1900 høydemeter, blir det mer sti og mindre grus og vei i årets utgave av Stomperudrittet, og endringene kommer fra første tråkk.
Bæreg-runden, som har vært første runden i rittet fram til nå og hovedsakelig består av grus og vei, er kuttet til fordel for et nytt stiparti på fem kilometer i Vølnebergåsen/NATO-området. Åpningsstrekningen beskrives som et krevende parti som løypeleggerne har jobbet mye med.
Dermed vil NM-løypa bestå av om lag 75 prosent stier og traktorveier. De øvrige 25 prosent er starten og transportstrekninger til og fra stiområdene.
For kort for NM
Stomperudrittet har fungert som finalen i Norgescup maraton både i 2017 og 2018. Rittlengden har da vært 65 kilometer, med vinnertid på 2:41:15.8 i menn elite i 2018 til tross for tunge forhold i løypa.
– Jeg håper de legger inn en runde til når det skal være NM. Konkurransetida bør jo være over fire timer i maraton, sa Emil Hasund Eid etter seieren i norgescupfinalen i fjor.
Se bildebonanza fra Norgescupavslutningen
Flyttes fram til august
Det er også et ønske fra både ryttere og forbund at NM maraton arrangeres på sommeren. Derfor er Stomperudrittet i år terminlistefestet il 17. august i stedet for i september, slik det har vært til nå. Med flyttingen håper rittledelsen også på tørrere og bedre forhold i traséen. De siste to årene har rittet vært arrangert i ekstremt våte og gjørmete forhold.
Les også:
Flytter Stomperudrittet til august
Slik blir maraton-sesongen 2019
Saken fortsetter under

Løypekart og profil NM 2019 menn elite 91km

Løypekart og profil NM maraton kvinner elite og master menn 63km
Opprettholder turrittet
Det vil også i år arrangeres turrittklasser i Stomperudrittet. Disse blir kjørt samme dag som mesterskapet, men vil gå før NM-starten, som er klokka 13.
Det vil også i år arrangeres turrittklasser. Disse blir kjørt samme dag som mesterskapet, men vil gå før NM-starten, som er klokka 13. Hovedrittet for turklassene er Stomperudrittet der det kjøres en runde i den første sløyfen til NM-løypa, totalt 32 kilometer med start klokka 10:30.
Det arrangeres også ungdomsritt for aldersklassene 11 til 16 år. Klassene 11-12 år og 13-14 år sykler den 16 kilometer lange traséen som ble lansert i fjor, mens klassene 15-16 år sykler første runde av den samme løypa som NM-klassene, totalt 32 kilometer.
I tillegg arrangeres det turritt på 20 kilometer uten tidtaking, hovedsakelig på grus og vei med fokus på det sosiale.
Lenge til sommeren? Sjekk våre vintertips
Interessert i ritt? Her har vi samlet alt om norske ritt og ritt i utlandet, rittresultater, nyhetssaker og rittreportasjer fra rundbane, maraton, enduro og utfor.

Sunniva Dring (til venstre) og Hildegunn Gjertrud Hovdenak etter målgang på Stomperudrittet 2017. Foto: Jon Wiik