/ Birken

Remme joker i Birken 2011

For første gang på mange år fikk vi se en soloseier i Birken. Ironisk nok måtte det en landeveissyklist til.

Sist oppdatert: 27. august 2011 kl 19.31
birken birkebeinerrittet
GOD TID: Stian Remme fra Joker Merida hadde god tid over målstreken. Et solobrudd på nesten tre mil og ren kjørestyrke sikret ham seieren i årets Birkebeinerritt.
Lesetid: 3 minutter

Birken har ikke så mye med terrengsykling å gjøre, sa Rune Høydal til NRK under direktesendingen fra Lillehammer. Visst er det fremdeles terrengpartier, gjørme og sand igjen, men i dag var det ren kjørestyrke som avgjorde rittet.

Ble kjørt av tidlig

Vinneren Stian Remme sykler til daglig landevei for Norges beste landeveislag Joker Merida, og er først og fremst kjent som en av lagets beste klatrere. Han kom til Rena i går uten sykkel, og fikk ikke rare tiden til å sette seg inn i små knastedekk. Det ble liten tid til landeveistaktikk underveis, og Remme holdt på å miste seieren tidlig i rittet.

Jeg datt av i det første tekniske partiet så jeg måtte kjempe lenge for å komme opp i teten. Når jeg kom opp i teten var det bare å finne roen og samle krefter. Skulle jeg vinne så måtte jeg jo angripe og det lykkes jo helt perfekt, forteller Remme.

Tøft i motvinden

Det var motvind over fjellet i Birken, og det krevde sitt å holde farten oppe helt alene. Men den store gruppen på 20 mann som jaget Remme organiserte seg aldri spesielt godt, slik at Remme etterhvert økte og økte. Også før han kom av gårde var farten ujevn i gruppen.

–Det ble småstøting også fikk jeg luke så bare gikk jeg. Så var de ganske nære lenge, men når jeg kom opp på toppen der så kjørte jeg bare. Det var motvind hele veien så det var ganske tøft. Det var min sjanse i dag så jeg fikk bare gi det jeg hadde så fikk det bare briste eller bære, sier han videre.

Alene til mål

Remme hadde på det meste 49 sekunders ledelse. Den jagende gruppen bak Remme kom mot mål nærmere og nærmere, og i utforkjøringene mot stadion fikk vi øye på Remmes fravær av tekniske egenskaper. Speaker kommenterte at det var lite å utsette på farten til Remme ned ballettbakken, men da Manengen og resten av rytterne kom stormende hadde de nesten dobbelt så høy fart. Forfølgergruppa jaget i et vilt tempo også utover gresset, men luken var for stor. I mål fikk Remme tid til å gå av sykkelen, løfte den i været og motta en blomsterkrans. Landeveissyklisten Remme vant rittet med et klassisk støt, og ren kjørestyrke. Han var ikke sikker på seieren før han krysset målstreken, men det var en rutinert rytter som ikke lot seg påvirke av dårlig vær som snakket.

UCI-løp i Europa er jo mye høyere nivå, det er bare sånn det er. Det er mange løp i Belgia og Frankrike, og det er mye drit på veien der også, avsluttet han rolig.

Svensk på andre, ringrev på tredje

Det ble Matthias Wengelin fra Raumerrytter som sikret seg andreplassen. I mål var han syv sekunder bak Remme, en avstand som ville vært vesentlig større om Remme ikke hadde tatt seg i overkant god tid. Tredjeplassen gikk til den tidligere toppsyklisten Håkon Austad fra United Bakeries, som beviser at han fortsatt har saft i låra. Jo Nordskar fra samme lag har fortsatt til gode å hente hjem en riktig stor seier, og satt igjen med den sure fjerdeplassen. Lars Ragnar Manengen fikk omsider noe annet enn en andreplass, men han var etter målgang svært skuffet over femteplassen. Han angrep det han var kar om ned mot mål, men skuffelsen var umulig å skjule.

Fjorårsvinner Hannes Genze kom i mål som nummer 18.

Publisert 27. august 2011 kl 00.00
Sist oppdatert 27. august 2011 kl 19.31
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen