Birken fikk tirsdag formiddag klarsignal fra kommuneoverlegene i Åmot og Lillehammer til å arrangere Birkebeinerrittet som planlagt 28. august.
– Vi har ikke avhold et ordinært arrangement siden Birkebeinerrittet 2019, så vi gleder oss fryktelig til å møte alle deltakerne igjen i august. Birkebeinerrittet 2021 skal arrangeres på Birken-vis, som Norges største sykkelritt og Norges største sykkelfestival, sier daglig leder i Birken Eirik Torbjørnsen til Terrengsykkel.
– Det er jo ingen garanti for at det ikke kan dukke opp noe fullstendig uforutsett. Men vi har nå fått tommel opp for å arrangere sykkelritt i august, sier han.
Taket på maks 5000 deltakere er det som gjelder i henhold til reglene for trinn fire i den nasjonale gjenåpningsplanen regjeringen la fram i slutten av mai.
I tillegg til deltakerbegrensningen på 5000, må Birken forholde seg til gjeldende smittevernregler både nasjonalt og lokalt.
Allerede har 4000 deltakere meldt seg på, ifølge arrangøren.

FARTSFEST: Blir det nye dueller nedover Ballettbakken i år? Foto: Kristoffer H. Kippernes
Krever koronasertifikat
De som skal delta i Birkebeinerrittet i år, må kunne vise fram grønt koronasertifikat for å slippe inn i startslusen. Det betyr at deltakerne enten må være vaksinert eller ha en negativ hurtigtest som er maks 24 timer gammel.
Birken hadde et møte med kommuneoverlegene i Åmot og Lillehammer, og begge godkjenner den planen Birken har lagt for å ivareta smittervern og overholde nasjonale og lokale restriksjoner.
– Vi har gått igjennom den planen Birken la fram, og den ser fornuftig ut. Basert på den situasjonen vi er og den gjenåpningsplanen som foreligger, er jeg ganske overbevist om at det blir Birkebeinerritt i august, sier kommuneoverlegen i Åmot Ole Bodenwald Lohmann.
– De største utfordringene er i forbindelse med start og mål, men nå har mye av det løst seg etter at vi fikk koronasertifikatene og muligheten med hurtigtesting for de som ikke er vaksinerte, sier han.
Torbjørnsen forklarer at Birken har løst utfordringen med start og mål på den måten at det vil bli opprettet en sluse der deltakerne må vise fram sitt koronasertifikat eller bevis på negativ hurtigtest for å slippe inn til start, og tilsvarende lukket område ved målgang.

BIRKEN FOREVER: Start og mål var ansett som utfordrende områder i forhold til smittevern, men koronasertifikater og hurtigtester løser dette. Foto: Kristoffer H. Kippernes