Birkebeineren er verdens største terrengsykkelritt, og den nest siste helgen i august hvert år tar over 20000 syklister turen fra Rena til Lillehammer.

De dagene det pågår koker det i begge byene, og syklister i alle fasonger myldrer både rundt Håkons hall og i sentrum av Lillehammer.

Når så mange syklister skal bevege seg fra A-Å krever det samtidig et enormt apparat av ansatte og frivillige. I tillegg til de som jobber direkte med rittet, fylles området opp av journalister og fotografer, i tillegg til hundrevis av skuelystne.

De siste årene har jeg og Kristoffer bivånet sirkuset med arbeidsøyne, og det er merkelig å se stresset en selv ofte er med på å skape helt utenfra. Dette er bildene som Kristoffer husker best fra årene vi har vært og jobbet.

 

birken_0001
TIDLIG OPP: Det er ikke bare rytterne som står opp tidlig på rittdagen. Vi journalistene er i sving fra før soloppgang for å gi både lesere og deltakere nyheter
birken_0002
FØRST OVER FJELLET: Det ligger alltid prestisje i å være førstemann over fjellet fra Rena til Lillehammer. Her ser du blant annet Birken-veteran Kjell Karlsen stupe ned ballettbakken tidlig på morgenen.
birken_0003
RESTEN AV RØKLA: Så er det bare rundt 17.000 deltakere som gjenstår før Birkebeinerrittet er over.
birken_0004
DOMINOEFFEKT: I bunnen av Ballettbakken er det alltids noen som kommer på at det kan være lurt å bremse litt iblant også.
birken_0005
HVA BLE TIDEN? Noen av deltakerne rekker knapt å lande på bakken før klokka blir sjekket.
birken_0006
TRØYEGALLERI: Birkebeinerrittets mangfold av trøyer kan være både en smerte og en fryd for øyet. En hyllest til godt øl syns vi er innafor.
birken_0007
AUDA: Dette øyeblikket går det gjetord om ennå. Johannes Reiten brukte Reodor Felgen-kunnskaper av ypperste sort, og reparerte en ødelagt setepinne med teip og en trekloss. Sittekomforten kan man bare spekulere i.
birken_0008
ENDELIG FERDIG: Som fotograf kan man lure på om folk driver med denne syklinga for nytelsen eller smerten sin del. Kanskje er det begge deler?
birken_0009
VETERANEN: Ole Christian Silseth kjenner rittet og løypa bedre enn de fleste, og har vært en tydelig Birken-profil i mange år.
birken_0010
SKAL VI SE, DA...: På Rena jobber de frivillige utrettelig med å lete frem startnummer til nervøse syklister
birken_0011
INNRYKK I BYGDA:..mens de innfødte skuer ned på sirkuset fra terassen.
birken_0012
HELT SIKKER?: Under arbeidslampene på Rena fredag kveld er det flere som gjør de siste innkjøp. Gjerne innkjøp av sportsdrikke de aldri har prøvd før.
birken_0013
EN SISTE SJEKK: Litt mindre farlig er det å få en kyndig mekaniker til å se på sykkelen. Men dette bør helst være gjort lenge før man kommer til Rena.
birken_0014
ALT MED?: Therese Johaug ser helst at du pakker sekken etter reglementet.
birken_0015
PÅ VEKTA:...og at du husker å veie den, selvsagt. Man vil vel ikke bli disket, vil man vel?
birken_0017
DANSEBAKKE: Ballettbakken, den O så store. Hvor skummel er den egentlig? Er det sant at man sliter ut bremseklossene der? Trenger man dekk med store knaster? Kommer man til å falle?
birken_0018
OPPBRUKT: Etter å ha brukt alt av energireserver på å klare merket eller sette egen rekord, er det godt med et klapp på skuldra fra kompisen.
birken_0019
NEPPE RIKTIG: Hva slags aerodynaisk effekt man jaktet på her er heller usikkert.
birken_0020
KLEDD FOR ANLEDNINGEN: SÅ varmt var det kanskje ikke, men noen har vel høyere kroppstemperatur enn andre..?
birken_0021
TOTALHAVARI: Man skulle kanskje ikke tro det er mulig å vrake et hjul i et grusritt, men alt kan skje mellom Rena og Lillehammer
birken_0022
FORFERDET: Funksjonæren fra Birkebeinerrittet visste ikke helt hvordan han skulle imøtekomme denne karen som hadde vært nedpå.
birken_0023
RACEREN: Stian Remme brukte ekspertisen sin fra landeveien, og parkerte hele feltet bak seg. Selv om resten av "røkla" kjørte dobbelt så fort i ballettbakken, hadde bergenseren skaffet seg et stort nok forsprang til at det holdt hele veien inn.
birken_0024
TID FOR ETTERTANKE: Så er man i mål, da. Øyeblikket man har sett fram til, og trent til i et helt år er over. Hva nå?
birken_0025
BLÅLØRDAG: Også kameramenn trenger en hvilepause etter endt tjeneste i Birken.
birken_0026
KJENTFOLK: Et av de trivelige aspektene ved Birken, er å treffe syklister jeg kjenner fra rundt om kring i hele landet. Det var hyggelig å treffe på Ronny Ræstad fra Fræna. Helt til jeg fikk beskjed av sluseansvarlig om å fjerne meg fra slusa.
birken_0027
TIL SAMLEBÅNDET: Hadde jeg ikke fjernet meg fra mål-slusa, hadde jeg sikkert krøllet til systemet. Og system må det være, med flere tusen syklister som skal gjennom arenaen ved Håkonshall.
birken_0028
VRAK: Lars Petter Stormo over målstreken uten dekk.
birken_0030
SYKKELSTALL: Proposjonene rundt Birkebeinerrittet kan ikke beskrives, de må bare oppleves. Så mye. Av absolutt alt.
birken_0031
FOLKA: Men oppi alt dette store kaoset, er det enkeltpersoner som sørger for at hjula går rundt, og arrangementet går smidig for seg. Disse to kjører motorsykler foran eliteklassene.
birken_0032
KAN DU BARE..?: En hyggelig funksjonær holder sykkelen mens krampa gir seg.
birken_0033
HEDER OG ÆRE: Hvem som vinner eliteklassene i Birken er alltid like spennende. Spesielt på herresiden har det vært totalt uforutsigbart de siste årene. Hvem vinner i år? Vi får se!