STISYKLING I TRYSIL: Det er et stort nettverk av stier i Trysil for sykling. Her får du tipsene til din neste sykkeltur. Foto: Sjur Melsås
Lesetid: 13 minutter
Det er i 2021 lett å slå fast at sykkeldestinasjonen Trysil har blitt landets ledende. Terrengsykkel har laget guiden til de beste mulighetene for bra sykling.
Trysil har fantastisk sykling på naturlige stier. Men det er i likhet med veldig mange andre steder i Norge.
Dermed kommer vi ikke unna at det er de tilrettelagte og til dels maskinbygde stiene som gjør Trysil spesielt.
Området som kalles Gullia, var en gang et unnselig skogsområde som vi kjørte forbi på vei opp til skisenteret. I dag inneholder det et nøye planlagt og elegant utformet nettverk av stier som passer terrengsyklister på alle nivåer.
De enkleste stiene kan sykles av små barn og på nærmest en hvilken som helst sykkel, samtidig er det utfordringer som gjør at lidenskapelige stisyklister kan holde på her i timevis.
Her får du en introduksjon til det som vil møte deg, og andre nyttige tips på veien.
Trysil er kanskje et av de stedene i Norge hvor det er enklest å finne fram som stisyklist.
Destinasjonsselskapet har sitt eget stisykkelkart, hvor både stiene i GT Bike Park og flere av de beste naturlige stiene er tegnet inn.
Disse finner du også i appen som destinasjonsselskapet bruker. Den heter Mountainbike United, og du finner den til både iPhone og Android-telefoner. Stiene er både navngitt, og fargekodet med vanskelighetsgrad.
Står du ute på stien kan du også bruke tjenester som Trailguide og mtbmap.no på mobilen for å orientere deg. Vil du helst bare sykle og slippe å tenke på veivalg, er det også mulig å bli med på guidede turer.
Koster det noe å sykle i Trysil?
Per høsten 2021 er det ikke innført obligatorisk betaling i Trysil Bike Arena, men det har kommet signaler om at dette er ønskelig i framtiden. Det er frivillig betaling gjennom det som kalles TrailPass, hvor inntektene går til vedlikehold og bemanning av sykkelpatruljen.
GT Bike Park og Gullia
Det var i området som kalles Gullia at sykkeleventyret i Trysil virkelig tok av, og her ligger stiene som de fleste forbinder med Trysil. Skal du sykle i Gullia er det naturlig å begynne i GT Bike Park.
Her er det tilrettelagt pumptrack, hopplinjer, og enkle stier i umiddelbar nærhet. For de aller minste eller nybegynnere kan det være mer enn nok å bryne seg på her.
Gullia består av mange stier, og de kan sorteres etter vanskelighetsgrad:
Grønn:
Sneaky snake
En superkort løype på 100 meter som ligger ved pumptracken i GT Bike Park.
Green Fox
Snill start på det hele, med trebroer der det trengs. Disse stiene gradert i grønn kan selv barn med "sparkesykler" altså uten pedaler bruke.
Lucky Ducky
Stien ligger ved inngangen til GT Bike Park, er snaut 600 meter lang, og en veldig enkel og lett introduksjon.
Happy Rabbit
En lang serie med småkuler der du kan øve på å få det til å gå fortere og fortere, bare med å pumpe. Har du tjuvtrent litt i pumptracken vil du få bruk for ferdighetene du har tilegnet deg her. Dette er moro for store og små.
Blå:
Blueberry Swing
Doserte svinger lar deg flyte gjennom blåbærskogen.
Zippy
En underholdende transportsti for å komme seg innover i Gullia. Jo mer du tråkker på og tør utfordre, jo mer moro kan du ha.
Rookie
To kilometer oppstigning, der du vinner høyde gjennom snille svinger, og du får små nedkjøringer innimellom.
Missing Link
Etter du har gjort deg ferdig med Redneck og/eller Huckleberry, er dette en fin transportsti for å komme seg nordover i stinettverket igjen.
Tractor Hill
Hvem sa at oppoverbakker trenger å være kjedelige? Tractor Hill slynger seg like dynamisk og spennende opp gjennom skogen som Sweet Dreams går nedover, bare med mindre fart. Svingene og noen elementer her og der holder det spennende hele veien. Og her kan du garantert få noen fine bilder til Instagram-kontoen!
King Lizard
Sti på én kilometer som går i en sløyfe langt sør ute i stinettverket. Her får du både doserte treklopper og annen underholdning.
Papa Bear
Dette er et av de nyeste tilskuddene i Gullia. Papa Bear har både doseringer, kuler, hopp og tre-elementer. Du får lett tilgang til stien fra GT Bike Park, og dette kan være en lur måte å komme seg forbi trafikken i de grønne løypene innover i sti-nettverket.
Sweet Dreams
Det som frem til 2018 var det sørligste partiet i skogen, heter Sweet Dreams. Og søte drømmer er det, samme om du er 6 eller 60 år gammel vil denne berg- og dalbanen av en sti få deg til å trekke på smilebåndet.
Gedigne doseringer som virker å aldri ta slutt, og kuler som du selv bestemmer farten over – her er det lett å få luft under hjulene hvis du ønsker det.
Rockn´Roll
En small og litt teknisk, men snill sti. For de som har syklet så mye i Trysil at de tror stisykling=doserte svinger og flyt herfra til evigheten, er dette en myk start på det virkelige livet.
Woodpecker
Morsom transport til Miss Piggy. Den har en klopplagt seksjon som er 175 meter lang.
Rød:
Cowboy
Dette er en transportsti for å ta deg opp igjen til topps etter du har syklet Redneck og/eller Huckleberry.
Red Mist
Singletrack, røtter, stein og balansering på treelementer. OK - du har aldri prøvd stisykling før. Men nå har du fått prøvd deg litt og bygd opp både ferdigheter og selvtillit på grønn- og blåmerkede flytstier.
Red Mist er et naturlig steg videre. Den går småkupert gjennom skogen og mellom de andre stiene.
Twin Peaks
Stisykling er i utgangspunktet sosialt, men hvis du vil legge inn et lite konkurranseelement, kan en tur innom parallellslalomløypa Twin Peaks være en morsom vri. Det har også vært kjørt showritt her.
French Moustache
Bygde elementer i tre som wallrides, store doseringer i jord, og flere konstruerte steinpartier. Et av høydepunktene er en linje på tre hopp, etterfulgt av en rekke doseringer.
Såkalte tabletop-hopp, det vil si at det er ikke tomrom mellom hoppkant og landing, slik at du kan øve deg gradvis på hvordan det er å få luft under hjulene, uten at du trenger å være redd for å hoppe for kort eller for langt.
Men når du kommer til signaturelementet, en mustasj lagd i tre bør du ha nok fart – og du bør besiktige først.
Miss Piggy
2018´s mest spektakulære nyhet for erfarne stisyklister. Stien er 1,45 km lang og har fått sitt navn fra signaturelementet, grisehalen, et stort treelement som er formet som en spiral! Miss Piggy har flere store treelementer blant annet en av Trysils største wallrides.
Den har også noen stupbratte partier og store hopp.
PS! En meget Instagram-vennlig sti !
Redneck
Redneck er en av de nyere stiene i Gullia, med blanding av hopp, smalsti og treelementer. Her får du en liten dæsj av Hafjell og utforsykling – med Trysilvri rettet mot stisyklister. Flere av elementene kan det lønne seg å stoppe og ta en titt på før du sykler, men det meste kan enten rulles, eventuelt finnes det B-linjer rundt.
Stien er 700 meter lang og ligger innerst i Gullia. Her bør man ha hoppeferdigheter for å sykle!
Se Brage Vestavik sykle Redneck her:
Svart:
Huckleberry
Lenge var dette Trysils mest tekniske, bygde sykkelsti. Hvis du ikke tørr å dra på over det første droppet, så bør du ikke sykle ned der. Her er det ingen «chicken lines», sti for eksperter. Den er 660 meter lang og byr på en store hopp, dropp, stupbratte partier og store doseringer.
Dobbel svart:
B-Rage
Løypa B-Rage satte en helt ny standard. Ikke bare i Trysil, men også i Norge. Løypa som er designet av freeridesyklisten Brage Vestavik og bygget i samarbeid med Trysil Bike Arena, er gradert som dobbel svart.
I klartekst betyr dette at denne løypa kun er for de aller mest drevne syklistene med lang erfaring og stor risikovilje. Her finner du flere hopp med gap, dropp og andre elementer. Felles for dem alle er at det kan være store konsekvenser hvis du kommer for kort eller faller.
B-Rage har også 18-års aldersgrense.
GT Pro Park
Hvis det blir for folksomt i GT Bike Park eller du ikke finner utfordringer nok, kan en tur til GT Pro Park være neste naturlige steg.
Dette er kanskje det enkleste og mest tilgjengelige tilbudet du finner. Rett utenfor hotellet finner du en kort rundløype og forskjellige elementer som kan være en grei start på dagen hvis du er ganske fersk på terrengsykkel.
Fageråsen Bike Park
Fageråsen Bike Park er et av de nyere tilskuddene i stiutviklingen i Trysil. Resort- og hytteområdet ligger nord-vest for Trysil. Hit kommer du enten med bil, eller du kan ta stolheisen fra Skisenteret opp, og sykle fjellrunden over.
Brage Vestavik har blant annet vært med å utvikle området som inneholder tre stier, hopplinjer og en droppsone. Fra Fageråsen får du også tilgang til Fjellrunden og Fjellflyten. Fjellrunden kan du bruke til å knytte Fageråsen sammen med den øvrige syklingen rundt Trysilfjellet.
Magic Moose
Magic Moose, som stien kalles, er en heisbasert flytsti som går nesten fra toppen av skiheisene, via Knettsetra og helt ned til hotell-området i bunnen.
I motsetning til andre heisbaserte stier er Magic Moose en relativt snill sti med mye tråkking – her er utforsykkel og helhjelm i overkant grovt utstyr for formålet.
Du kommer deg fint ned på en hybridsykkel om du ikke har annet å bruke – selv om en terrengsykkel selvfølgelig er å foretrekke. Midtveis kan du ta en stopp på Knettsetra, før det på ny bærer inn og ut av skogsfeltene mellom alpinløypene.
Stien er gradert som blå/middels, og her kan både barn med basiskunnskaper og voksne finne mye moro. Magic Moose har en helt bråte doseringer, hopp og andre elementer.
Naturlige stier
Som mange andre steder i Norge finnes det også et stort og bra nettverk av naturlige stier i Trysil. Om du synes maskinbygde løyper kan bli litt kjedelig i lengden, anbefaler vi deg å ta en titt på denne guiden, hvor vi tar deg gjennom det grunnleggende.
Tar du deg opp og inn i terrenget på motsatt side av dalen, er det et nettverk av stier. Både Grimsåsen og Bjønnåsen har et utvalg stier av forskjellig lengde og vanskelighetsgrad. Disse kan du sykle rett fra sentrum, og ønsker du å gjøre høydemetrene effektivt oppover kan mye gjøres på grus og asfalt.
En liten biltur nord for Trysil ligger Bittermarka, hvor du får fin høyfjellssykling.
Nordmenn elsker å spare penger ved å dra til Sverige, og du kan vedlikeholde tradisjonen når du uansett besøker Trysil.
Det finnes en rekke overnattingsmuligheter i Trysil. Hvis du kommer for å sykle de tilrettelagte stiene og gjerne sammen med familien, er det mest praktisk å ta inn på Radisson Blu-hotellet. Her kan du bokstavelig talt sykle fra døra.
Ellers finnes det utleiehytter i nærheten av hotellet, og det er flere overnattingsmuligheter i sentrum slik som Trysil Hotell, som erklærer seg som syklistvennlig med sykkelvask og sykkeloppbevaring tilgjengelig.
Leie sykkel, guide, utstyr og mekking i Trysil:
Det er ikke bare stiene som gjør Trysil til en sykkeldestinasjon. Trenger du hjelp til ditt besøk finnes det flere muligheter.
Guiding på sykkel i Trysil
Trysilguidene tilbyr både guiding og kursing, eller en kombinasjon av disse. Du kan enten leie guide, eller book deg inn på et av kursene de holder gjennom sesongen. De sertifiserte guidene og instruktørene holder opplegg både for enkeltpersoner og større og mindre grupper.
Leie sykkel i Trysil
Hvis du ikke har egen sykkel, er det mulig å leie. Sport Lodgen, Sentrum Sport og Trysil Skishop har utleie av sykler.
Sykkelservice i Trysil
Sport Lodgen, Shimano Service Senter, Sentrum sport, Flow Industries.
Arrangementer
Trysil har i flere år vært destinasjonen for Terrengsykkels stisykkelfestival Utflukt. Her samles flere hundre syklister en helg i juni for sykling og sosialt samvær, guidede turer, kurs, konserter og mer.
I Trysil er det gjennom sesongen flere arrangementer, både i forbindelse med åpning og stenging av anlegget for sesongen, samt andre happenings.
Andre ting du kan gjøre i Trysil
Badeanlegget på Radisson-hotellet er fint å ty til på regnværsdager. Det som setter en ekstra spiss er surfebølgen, et aldri så lite innendørs Hawaii. Husk å booke plass på forhånd om du vil prøve deg.
Klatre/ -høydeparker er bygget mange steder i Norge de siste årene, men en av de fineste er bygget i Trysil. Den ligger like ved inngangen til stiene i Gullia.
Sommerdestinasjonen Trysil tilbyr ellers både golf, rulleskiløype, fotturer, ridning og rafting i Trysilelva.
Tips til turen med venner
– Gullia på en lørdag eller søndag formiddag betyr som regel mye trafikk. Først må du passere pumptracken uten å kræsje med en pappa i 40årskrisa som ikke har hørt om prinsippet med fordeling av kroppsvekt, og når du kommer ut på stien blir du antakelig stående å stange i kø bak 3-åringer på Like-a-bikes.
En smart snarvei kan være å ta asfalten forbi GT Bike Park, bort til den største pumptracken og Twin Peaks-løypa. Da får du koblet deg på stinettet raskt.
– Når du har gjort deg ferdig med dagens utflukt på de naturlige stiene på andre siden av elva eller vært i Sverige og handlet både snus, bacon og syklet i Rørbäcksnäs, det er da du slår til og utnytter de siste timene med dagslys i fred og ro i Gullia.
Tips til familieturen
– Ikke dra med deg sykkelhenger, barnevogn eller andre kreative påfunn ut i løypa. Da blir du bare til irritasjon og ikke minst fare for andre brukere.
– Mat og drikke. Helten duger som kjent ikke uten, og skulle du ta feil i et veikryss og poden blir sliten, kan en sjokolade på lur være gull verdt.
– Det kan være like greit å leie hytte som hotellrom – har du en stor hytte er det litt bedre plass, og gjerne uteareal. Er du ekstra lur, booker du en hytte som ligger i umiddelbar nærhet av Gullia, så det blir lett å komme seg dit hvis det frister med flere besøk i løpet av en dag.
Trysil
Landets største terrengsykkeldestinasjon med 128 500 gjestedøgn sommeren 2018.
Begynte med utvikling av stier i 2013, med hjelp av franske Bike Solutions. En masterplan ble først utarbeidet, og de første stiene i Gullia åpnet i 2015.
Totalt over 50 kilometer med tilrettelagte og bygde stier, i tillegg til tradisjonelle turstier. To pumptracks, hvor den ene er landets største per høsten 2021.
Har med sykkelsatsingen sin vunnet Folkets Reiselivspris 2019, Reiselivsprisen 2017, og en internasjonal pris for utvikling av fjelldestinasjoner og skiområder, «Cluster Montagne Awards»
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.