Stisykling i Kongsberg

Kongsberg er for mange kjent som den gamle gruvebyen hvor det i flere hundre år ble utvunnet sølv fra gruvene. Kongsberg Sølvverk var faktisk i drift til så sent som 1958! Med gruvekompleksene under bakken og stolte skitradisjoner over bakken, skulle man kanskje tro at listen var full - men neida. Kongsberg har også masse bra stisykling å by på og vi gir deg noen gode tips her.

Sist oppdatert 11. mars 2019 kl 12.00
stisykling i kongsberg
KONGSBERG: Sverre Eckhoff og Per-Eivind Syvertsen tar en pause og skuer ut over Kongsberg.

Stisyklingområdene er delt i to, på hver side av byen.

På vestsiden ved Kongsberg Skisenter har du tilgang til et område kalt Gruveåsen som går helt inn til Jonsknuten 904 moh.

Der du ser Knutetårnet som er ett landemerke i Kongsberg. På østsiden av byen finner du mange stier på Sulusåsen og ved byens mest populære badested Kjennerudvannet. 

Det aller meste av stisyklingen foregår mellom 200 og 700 moh. altså under tregrensa. Terrenget har mye tørt jordsmonn som drenerer godt, slik du kan få kjempefin sykling også etter et regnskyll. 

Syklingen

Mange tilreisende syklister har blitt kjent med Kongsberg gjennom arrangementet Utflukt. Stisykkelfestivalen ble arrangert i- og rundt skisenteret i Funkelia. Kongsberg er ypperlig for de som liker bratte klatringer og lange, raske utforkjøringer. Her er det både røtter, steiner og barnålsstier. Rundt Kongsberg finnes det også mange fine grusveier. Flere av disse er stengt for biltrafikk, så de egner seg ypperlig for de som vil ta en lengre tur på grus. 

Her har du noen forslag til stisykling i Kongsberg.

Stiene

I skogene ved Kongsberg er det mange gamle ferdselsveier fra gruvedrift og setervirksomhet på Løkkene rundt byen. NOTS Kongsberg med Gorm Harald Smørgrav i spissen, utfører og organiserer dugnader for å vedlikeholde stiene. Det er de siste årene bygd mange klopper rundt på de mest belastede stiene i Gruveåsen.

Oversiktskart over Kongsberg med inntegnet rute. Fra Stistykling i Norge.
Oversiktskart over Kongsberg med inntegnet rute. Fra Stistykling i Norge.

Sykkelmiljøet

Sykkelmiljøet i Kongsberg er like variert som syklingen. Kongsberg IF Sykkel har mange som driver med grusveisykling og landevei. Klubben har også startet opp med stisyklingsgrupper og utforsykling for barn. Stisyklingsmiljøet er stort og består av flere mindre grupper og vennegjenger som sykler sammen. Ønsker du å komme i kontakt med miljøet, søk opp Facebook-gruppen Stisykling i Kongsberg. 

Lokalt stivett

Forholdet mellom turgåere og syklister i Kongsberg er godt. Når du er på tur i Kongsberg vil du se gamle gruveåpninger og slagghauger etter Sølvgruvene. På Gruveåsen, i området Sachsen og inn mot Knutehytta vil du se flere vannrenner med lokk. Disse er det strengt forbud å sykle på, de er bygget opp igjen som kulturminner og  lokkene tåler verken turgåere eller syklister.

I Terrengskolen gir Aslak Mørstad deg en innføring i de 10 stivettreglene.

Sykkelbutikker

G-Sport på Berjasenteret, Intersport på Stortovet og Sport 1 ved Nymoen Torg har alle kompetanse på sykkel, men flest stisykler selges hos Skalstad Sykkel som er spesialforretning og importør av Ghost. 

Mer info: I forbindelse med Utflukt ble det laget ett veldig godt Stisyklingskart for Kongsberg, det selges fortsatt på ffshop.no.

GPS-spor til alle turene finner du på gps.terrengsykkel.no. Disse kan du laste ned og se nærmere på. Har du en GPS med kartvisning, kan du følge sporet når du sykler.

Publisert 11. mars 2019 kl 12.00
Sist oppdatert 11. mars 2019 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen