Stibygging er en forholdsvis fersk aktivitet i Norge.
Men på kort tid har det blitt populært med både tilrettelegging av sti på hobbybasis, og utvikling av sykkelanlegg både av kommersielle og frivillige aktører.
I de aller fleste tilfellene er det dog bare ikke å sette spaden i jorda og begynne.
Det ønsker Opplysningskontoret for terrengsykling med Lars Wraae Jensen i spissen å adressere.
– Veileder for terrengsykkelbransjen: Lover og regler for planlegging, tilrettelegging og drift av stier og anlegg» er resultat av mer enn 2 års utviklingsarbeid. I den 190 sider lange publikasjonen kan tilretteleggere, stibyggere, kommuner og grunneiere bla. finne veiledning i forhold til relevant lovgivning, søknadsprosessen, ansvarsforhold samt løpende skadeforbyggende arbeid. Tydelighet rundt disse temaene kan gjøre det enklere å få gjennomført prosjekt, gi større trygghet i forhold til å investere i stiutvikling samt styrke bransjen som helhet, sier Jensen i en pressemelding.
Han presiserer samtidig at veilederen ikke bare vil være aktuell for syklister, men også andre brukere og aktører som har interesse av utbedring av sti:
– I Norge er syklister og gående i stor grad likestilte når det kommer til ferdselsretten på stier. Dessuten vil man i tilretteleggingsprosessen som regel måtte forholde seg til ganske like prosesser, enten en sti er bygget primært for sykling eller for annen ferdsel. Her handler det først og fremst om størrelsen på tiltaket, og hvilke reguleringsmessige forutsetninger som ligger til grunn på stedet. Jeg tror de fleste typer stiprosjekt vil ha glede av veilederen, og per i dag er dette kanskje den mest målretta litteraturen som finnes på feltet.
Veilederen vil finnes både digitalt på siden, og vil kunne bestilles i fysisk print-versjon mot betaling.
«Opplysningskontoret for Terrengsykling er medlemsorganisasjon for norske terrengsykkelanlegg og -destinasjoner. Initiativet ble startet i 2015 som del av Kommunal- og Moderniseringsdepartementets fjellsatsing, med støtte fra blant andre Buskerud, Oppland og Hedmark fylkeskommune.
OFT har ambisjon om å styrke posisjonen til norsk terrengsykling gjennom å stimulere til erfaringsdeling, og utbredelse av «best practice» i bransjen. Systematisering og deling av informasjon og kunnskap er en viktig del av denne jobben. Gjennom å bidra til god og bred koordinering, ønsker OFT å påvirke hvordan myndighetene og andre premissgivere former bransjens rammevilkår i fremtiden.»
Medlemmer: