Dobbelt amerikansk i pumptrack-VM

Tommy Zula og Payton Ridenour fra USA tok tidenes første regnbuetrøyer i pumptrack under VM-finalen i Sveits lørdag.

Sist oppdatert 20. oktober 2019 kl 08.10
Tommy Zula og Payton Ridenour fra USA vant VM-finalen i pumptrack og tidenes første regnbuetrøyer i grenen etter mesterskapet i Bern i Sveits på lørdag. Foto: Red Bull Content Pool

Ironisk nok var det to amerikanere som vant årets VM i Sveits, etter at to sveitsere vant VM i 2018, da mesterskapet ble arrangert i USA i fjor høst.

Tommy Zula vant mesterskapet på en terrengsykkel med 26-tommers hjul, mens BMX-junioren Tristan Borel fra Sveits ble nummer to og Eddy Clerte fra Frankrike tok bronsemedaljen.

Saken fortsetter under

Tommy Zula vant pumptrack-VM 2019
Tommy Zula fra USA vant VM-finalen i pumptrack på sin terrengsykkel med 26-tommers hjul foran BMX-junioren Tristan Borel fra Sveits (bak). Foto: Red Bull Content Pool

Blant damene vant den amerikanske tenåringen Payton Ridenour foran to sveitsere: Nadine Aaberhard tok sølv, mens fjorårsvinneren Christa Von Niederhäusern sikret seg den siste VM-medaljen.

2018 var første gang det ble arrangert VM i pumptrack. Årets VM er imidlertid første gang pumptrack har offisiell UCI-status, og de to amerikanerne er dermed historiens første til å vinne regnbuetrøyer i grenen.

Ridenour vant pumptrack-VM 2019
Payton Ridenour fra USA ble tidenes første til å vinne UCIs regnbuetrøye i pumptrack etter at hun vant VM-finalen i Bern i Sveits. Foto: Red Bull Content Pool

I løpet av 2019 har det vært arrangert 26 VM-kvalifiseringer i 22 land, der de topp fire fra hver av disse rundene var kvalifiserte til VM-finalen i Bern på lørdag. I tillegg ble det arrangert en siste kvalifiseringsrunde i Bern kvelden før mesterskapet, der ytterligere åtte ryttere kvalifiserte seg til VM finalen.

Neste år håper Harstad å arrangere kvalifisering til pumptrack-VM 2020. Byen åpnet nylig det nye sykkelanlegget Harstad sykkelpark 68° Nord der en av de tre pumptrackene innfrir UCI-kravene for VM-sertifisering.

Pumptrackanlegget med VM-banen som åpner i Harstad i høst er første fase av et sykkelanlegg til over sju millioner kroner. Nå kommer også rundbaneløyper, dirt anlegg og flere tilrettelagte stier tilknyttet sykkelparken, og disse prosjektene skal etter planen ferdigstilles i løpet av sesongen 2020.