Arrangøren av Fat Viking på Geilo innså i høst at reiserestriksjoner og smitteverntiltak i forbindelse med koronapandemien ville sette en stopper for å gjennomføre Fat Viking på ordinært vis i år, med start og mål på Geilo.
Da snudde de seg rundt med ildsjelen bak eventen Nina Gässler i spissen, og lanserte et globalt konsept der deltakerne kunne tilbakelegge distansen lokalt: Fat Viking Global Edition.
Reglene for Fat Viking Global Edition var enkle: Sykle 50, 100 eller 150 kilometer på fatbike mellom fredag 29. januar og søndag 31. januar og del opplevelsen med resten av verden. Og slik gikk det.
Det ble syklet i alle verdenshjørner, fra USA og Canada til Australia, England, Scotland og Wales, Nederland, Frankrike, Tyskland, Østerrike, Polen, Namibia og Russland, for å nevne noen. På land og strand, i fjell og fjære. Totalt var det flere hundre deltakere.

GLOBALT: Selv om deltakerne i årets Fat Viking Global Edition syklet hver for seg i sine lokalmiljøer, delte de opplevelsen på nett og skapte på den måten en felles eventopplevelse. Her fra Storbritannia. Foto: Tom Sutton

LIVERPOOL: En Yellow Submarine inspirert teksten til en sang av en ikke ukjent britisk popgruppe. Foto: Ron Phelan
Jeannine Hollenstein fra Sveits gjennomførte 50 kilometer sammen med mannen og tre barn i de sveitsiske alpene.
– Konseptet med en slik Global Edition var midt i blinken for oss. På denne måten kunne vi gjøre dette som en familieaktivitet og samtidig dele opplevelsen med andre fatbikere over hele verden, sier Hollenstein.

FAMILIEPROSJEKT: Den sveitsiske familien Hollenstein fullførte Fat Viking Global Editions 50-kilometer i helga. Foto: Privat

ALPENE: Simon Hollenstein fra Sveits tok seg tid til å nyte utsikten underveis. Foto: Simon Hollenstein
Filippineren Leonardo Gomez II, som for tida bor i den kanadiske provinsen Manitoba, er fersk i fatbikesammenheng, men syklet over 100 kilometer i løpet av helga.
– Jeg oppdaget eventen gjennom Facebook og fikk lyst til å prøve. I fjor sommer syklet jeg 160 kilometer på terrengsykkel, så jeg trodde jeg kunne greie det. Men dette var tøft, for sier Gomez til Terrengsykkel.

FATBIKE-FERSKING: Leonardo Gomez II fra Filippinene er ny i fatbikesammenheng og er stolt over at han gjennomførte over 100 kilometer på Fatbike i Manitoba i Canada der han er bosatt. Foto: Leonardo Gomez II
Den finske fatbike-veteranen Toni Lund gjennomførte 150 kilometer i det sørvestlige Finland. Turen gikk blant annet innom Kurjenrahka nasjonalpark og Vaskijärvi naturreservat, og inneholdt overnatting ute og mat over åpen ild. Lund også syklet Fat Viking på Geilo i 2017, og gjennomførte det 350 miles (500 kilometer) lange Iditarod Trail Invitational i Alaska i 2015 og 1000-mile (1600 kilometer)-utgaven av Iditarod Trail Invitational i 2018.

FINLAND: Fatbike-veteranen Toni Lund var innom to finske nasjonalparker i løpet av sine 150 kilometer i helga. Overnatting ute ble det også. Foto: Toni Lund
Fristet til å prøve deg på vintersykling? Hvis du lurer på hvilken fatbike du skal velge, har vi råd og tips for det.

TURGLEDE: Toni Lund fra Finland stekte pannekaker på bål i løpet av sin 150-kilometer tur under Fat Viking Global Edtition. Foto: Toni Lund

NAMIBIA: Torsten Herrmann syklet sine 50 kilometer under Fat Viking Global Edition i Nambias sandørken. Foto: Torsten Herrmann
Her til lands ble det syklet på ulike steder fra nord til sør, øst til vest i helga, inkludert i Lakselv i Finnmark og Drammensmarka, på Osterøy ved Bergen og helt inn til svenskegrensen. Og selvsagt på Fat Vikings arnested Geilo.
Magnus Lindaas fra Drammen, som selv arrangerer Global Fatbike Day i sitt lokalmiljø hvert år, var en av de mange norske deltakere. Han synes både initiativet og konseptet med Fat Viking Global Edition var midt i blinken.
– Jeg synes alt med fatbike er herlig, og konseptet med en "Global Edition" hvor alle kunne sykle i sitt nærområde var helt topp. Det er naturligvis veldig fint i disse Covid-tider, men selv uten korona er dette en måte å gjennomføre «ritt» som jeg tror vil appellere til veldig mange, sier han.
Lindaas trekker fram en rekke fordeler med årets konsept.
– Når eventen arrangeres på denne måten, blir det ingen logistikk rundt transport og innlosjering, det er ikke noe "tidspress" utover det hver enkelt legger på seg selv. Og med så mange som deler opplevelsene sine på sosiale medier, føler i alle fall jeg at vi tross alt er en større gruppe som er sammen om noe positivt, sier han.
Til tross for temperaturer godt under 20 blå, gjennomførte Lindaas den lengste distansen, 150 kilometer. Prosjektet delte han på to dager: På fredag syklet han 70 kilometer, fra «startskuddet» for Fat Viking Global Edition gikk klokka 12 og fram til kuldegradene hadde tatt følelsen i både fingre og tær fra han. De siste 82 kilometerne gjorde han unna på lørdag.
– Det var en herlig, men kald opplevelse. Jeg er veldig glad for initiativet til Nina (Gässler), og glad for å kunne være med, sier Lindaas.

KJØLIG: For Magnus Lindaas ble Fat Viking Global Edition en kjølig fornøyelse, tidvis under 20 kuldegrader, men vakkert var det. Foto: Magnus Lindaas
Korona og smitteverntiltak til tross, det er lagt opp til en rekke fatbikearrangementer i Norge denne vinteren. Her er oversikten over vinterens fatbike eventer 2021.

MONT BLANC: Franske Christophe Rubin syklet sin Fat Viking Global Edition-distanse i området rundt Mont Blanc. Foto: Privat