/ Fatbike

Global Fat Viking samler syklister verden rundt

Fra Namibia til Canada, hundrevis deltar i det globale sykkelarrangementet med røtter på Geilo.

Sist oppdatert: 26. januar 2024 kl 11.47
fat viking 2024
KLARE FOR FJELLET: Rundt 40 syklister skal bryne seg på fjellet og snøen på Geilo denne helgen. Foto: Nina Gässler.
Lesetid: 3 minutter

– Nå er det jo exciting!

Det sier Nina Gässler på telefon til Terrengsykkel.no. Hun holder på med siste forberedelser til Fat Viking - et sykkelarrangement for de spesielt interesserte.

Lørdag skal rundt 40 syklister prøve seg på å sykle henholdsvis 50, 100 eller 150 kilometer på snø, med utgangspunkt på Geilo.

– Hva slags arrangement er dette, er det en konkurranse eller tur?

– Du kan jo si det sånn at noen har lyst til å vinne, noen kommer til å vinne, men for de fleste er dette en manndomsprøve. Jeg vil si at alle som fullfører distansen de har valgt, har klart en bragd. De fleste er påmeldt 150-distansen. Men hvis noen ikke makter å fullføre hele distansen vil vi fremdeles klasse dem en finisher, sier Gässler.

Fat Viking-løypene går på en blanding av snødekte grusveier, langrenssløyper, scooterspor, trugeløyper og turløyper. Uansett må man bruke fatbike - det står i reglementet, og noe annet ville heller neppe fungert.

– Hvem er det som kommer for å sykle?

– Mange er gjengangere. Flere av dem kommer for å kvalifisere seg til Iditarod. Men så er det også en del ikke-typiske syklister, som kanskje har gjort mye annet og vil ha et eventyr.

Foto: Nina Gässler.
Foto: Nina Gässler.

Blitt stort globalt

Og det er ikke bare på Geilo det skjer i helgen. Hele verden rundt skal flere hundre fatbike-entusiaster i sving i det som kalles Global Fat Viking. Arrangementet ble til i pandemien:

– Når vi måtte avlyse på grunn av Coronaviruset i 2021 var vi så lei oss for at de ikke kunne komme hit og sykle. Så vi bestemte oss for å gjøre det globalt, man kan sykle 5, 10 eller 15 mil der man er, og så sender vi et finisher-klistremerke. Det fungerte så bra at vi har fortsatt med det, i fjor sendte jeg ut 450 finisher-klistremerker til hele verden, fra Namibia til Canada.

– Vent nå litt, sa du Namibia?

– Ja, det er en hel gjeng i Namibia som sykler i ørkenen, de har vært med siden 2021. I USA har vi en gjeng på 20 personer som sykler i viking-kostymer, og i Finland er det en gjeng som har laget eget fat viking-øl.

– Gjør bare ting mer spennende

En rask titt på yr.no viser at det ikke akkurat er sol og varme som meldes for helgen. Snø og vind kan gjøre det krevende å sykle på fjellet, men det tar ikke Gässler tungt:

– Det gjør bare ting mer spennende. Det blir nok langsomt føre. I fjor var det superraskt, vi hadde nesten is flere steder. Men i år må vi nok regne med at det er flere steder vi må gå.

En komité bestående av Gässler og syklister fra Norge og Nederland står for arrangenmentet sammen med Geilo IL. Gässler forteller at et godt samarbeid med løypelagene i området har vært viktig for å kunne arrangere.

– Jeg er selv styremedlem i Geilo Sti- og Løypelag. Selv om en fatbike med lavt lufttrykk ikke setter mye spor, er vi jo klar over at det kanskje vil merkes i løypene. Men vi har spurt pent om lov, og har fått mye goodwill, det er utrolig hyggelige folk som sitter i styrene rundt om kring. Og så har vi vært tydelige på at det er vi som arrangør som sender ut folk i løypene.

Publisert 26. januar 2024 kl 10.47
Sist oppdatert 26. januar 2024 kl 11.47
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen