Proffkontrakten med endurolaget til den amerikanske sykkelprodusenten gjør Blom Johansen til Norges første enduroproff.

– Å komme på et team har vært målet mitt i 11 år, og det gjør seg ikke selv. Jeg er stolt av det jeg har oppnådd, og det er alltid gøy å være først med noe. Så vidt jeg vet, er jeg den eneste i Norge som får betalt for å sykle enduro, sier Blom-Johansen.

Annonse

– Jeg håper jeg kan være en god ambassadør for sporten, at jeg kan være et lite forbilde og vise yngre utøvere at hvis man vil, så kan man få det til, og man kan leve av det. Men det føles jo ikke akkurat som noen jobb. Jeg har jo syklet uten å få betalt for det i 12 år, så dette er nesten uvirkelig.

Les også: Sterkt levert i Enduro World Series 

Merittert lag
I Ibis Cycling Enduro Race Team er Blom Johansen i celebert selskap med blant annet svenske Robin Wallner og de sveitsiske tvillingsøstrene Anita og Carolin Gehring.

Wallner har tatt store steg internasjonalt etter at han ble en del av teamet, og ble i år nummer 14 sammenlagt i Enduro World Series. De to sveitsiske jentene ble nummer tre og fem sammenlagt for sesongen. Videre er U21-rytteren Dillon Santos fra USA en del av laget.

Ibis Cycling Enduro Race Team ble nummer to i Enduro World Series team ranking for 2016.

Saken fortsetter under

Zakarias Blom Johansen - Ibis bike 2017 - Foto Joakim Rissveds 1400x933
Dette er sykkelen som blir Zakkas viktigste arbeidsverktøy. Foto: Joakim Rissveds

Dette er sykkelen som blir Zakkas viktigste arbeidsverktøy. Foto: Joakim Rissveds 

Være eller ikke være
For Blom Johansen betyr kontrakten at han fortsetter å satse på sykkel. Han hadde gitt seg selv denne sesongen til å satse alt, og se om det kunne gå.

– Denne sesongen har jeg satset etter alt eller ingenting-filosofien. Jeg har brukt de midlene jeg hadde, reist rundt så mye som mulig og kjørt så bra jeg kunne, sier Blom Johansen, som er glad for at innsatsen er blitt notert i bransjen.

– De har vel sett at jeg jobber hardt og målbevisst, og at ekstra støtte fra dem kan gjøre at jeg kan ta syklingen et steg videre. Nå får jeg sjansen til å se hvor god jeg kan bli. Det ville vært veldig vanskelig for meg å satse fullt om jeg ikke hadde fått en team-kontrakt nå, sier han, og legger til at han også hadde et par attraktive jobbtilbud på bordet som han ville slått til på dersom det ikke hadde blitt noen kontrakt.

Men nå er det sykkel som blir jobben, og han føler seg heldig.

– Man trenger jo litt flaks også. Det er mange gode som sykler bra, men som ikke får napp noe sted, sier Blom Johansen, som samtidig takker alle som har bidratt til at han har kommet dit han er.

Les også: Zakka vant Europacup-finalen 

Saken fortsetter under

Zakka treningssamling - 2015 - Basque by Bike 1400x933
Zakarias Blom Johansen på treningssamling i baskerland i fjor. Foto: Basque by Bike

Zakarias Blom Johansen på treningssamling i baskerland i fjor. Foto: Basque by Bike  

Store endringer i tilværelse
Med kontrakten kan Blom Johansen fokusere 100 prosent på syklingen. Han slipper å ta hånd om logistikken rundt reising og bestille billetter og hotell, han får et mekanikerteam og en rekke sponsorer i ryggen.

– Det blir noe helt annet. Og ikke minst kunne konsentrere seg om syklingen, i stedet for å stresse med å få laget middag og så stå og skru på sykkelen til elleve-tida om kvelden før ritt. Jeg gleder meg til å teste det ut, sier Blom-Johansen.

Neste sesong kommer han til å kjøre samtlige runder i Enduro World Series, og oppkjøringen starter formelt 1 november. Da blir det store endringer i tilværelsen for den snart 25 år gamle rytteren fra SK Rye.

– Det er helt fantastisk å få lønn fra teamet, få reiser og alt betalt. Nå trenger jeg ikke lenger jobbe ved siden av satsingen, selv om jeg nok kommer til å gjøre det. Jeg liker å ha noe annet å tenke på enn bare sykling. Jeg tror det fort kan bli litt ensporet å bare trene, spise og sove. Men hvis jeg har noen treningsuker hvor det blir veldig mye, kan jeg velge å bruke all tida på syklingen, og jeg kan dra lenger på reiser og samlinger, sier Blom Johansen.

Akkurat det siste er noe han gleder seg mye til. Laget kommer til å ha samlinger i nærheten av fabrikken i Santa Cruz i California, og de vil ha testdager med underleverandører der de kan få hjelp til finjusteringer på ulike komponenter.

– Det blir fint å få skikkelig proff hjelp til oppsett. På demping for eksempel er det mye å hente for meg, sier han.

Saken fortsetter under

zakka samling 2015 - Basque by Bike 1400x933
Zakarias Blom Johansen får nå mulighet til å reise på flere og lengre treningssamlinger, og håper han skal ta sykkelkarrieren enda et steg videre. Foto: Basque by Bike

Zakarias Blom Johansen får nå mulighet til å reise på flere og lengre treningssamlinger, og håper han skal ta sykkelkarrieren enda et steg videre. Foto: Basque by Bike

Les også: Vil sykle flere ritt i utlandet 

Flere tilbud – gikk for atmosfæren
Blom Johansen hadde også innledende samtaler med andre i tillegg til Ibis Cycling Enduro Race Team. Men det var Ibis-gjengen han fikk best kjemi med.

– Jeg bestemte meg egentlig tidlig for at det var dette laget jeg ville kjøre for. Jeg har kjent Robin Wallner en god stund, og på de EWS-rundene jeg har kjørt, har jeg fått være litt i teltet deres, bare for å ha et sted å være når jeg trenger å skru. Da merket jeg meg at dette laget kunne passe meg veldig godt. Det var en hyggelig stemning i teltet og god atmosfære rundt laget, forteller Blom Johansen.

Han opplever at laget bryr seg genuint om at rytterne har det bra og trives.

– Jeg føler ikke at det er noe stress rundt resultater så lenge jeg er seriøs med det jeg driver med.

Saken oppdateres med flere bilder.

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.

Zakka treningssamling 2015 - Basque by Bike 1400x933
Zakarias Blom Johansen vant den norske enduroserien 80/20. Grunnlaget la han blant annet på treningssamlinger som her i Baskerland. Foto: Basque by Bike

Zakarias Blom Johansen vant den norske enduroserien 80/20. Grunnlaget la han blant annet på treningssamlinger som her i Baskerland. Foto: Basque by Bike