Espen Johnsen og Zakarias Blom Johansen er Finale Ligure-veteraner. De har gledet seg til årets utgave av det berømte og beryktede rittet i Enduro World Series helt siden i vinter, og vet hva de kan vente seg. Først og fremst stemning.

– Der nede er det helt topp, kule løyper, flott sted og bra stemming, sier Johnsen.

Annonse

Bård Stokke, som er styreleder i den norske 80/20-serien, ser derimot muligheter for anstendige plassering for flere av de norske om de har dagen.

– Espen og Zakka er jo stødige på sånt som dette, men både Petter Fagerhaug og Eirik Pettersen også noen å regne med, de har knallgod teknikk og rundbanefolk er i himla god form, sier Stokke.

– Jeg gleder meg veldig til en uke i Finale Ligure. Jeg har ingen forhåpninger til rittet resultatmessig, og kjører kun for moroskyld. Alt jeg vet er at det totalt er sju fartsetapper, og løyper som passer rundbanesyklister bra, sier Fagerhaug.

Han kjørte seg inn på pallen i sin endurodebut på Nesbyen i mai, bare sekunder bak endurospesialisten Zakarias Blom Johansen.

Pettersen er også spent på hva helga vil bringe. På torsdagens trening besiktiget han de tre første etappene i rittet, og hva han så var nok til å gi ham gåsehud på en bra og en dårlig måte.

– Særlig den første etappen er drøy. Den andre er også ganske skummel, og det er mye stein her. Det gjelder bare å komme seg gjennom de uten skader for meg i hvert fall, men den tredje etappen ser bedre ut, sier Pettersen.

For Fagerhaug og Pettersen er turen i første rekke en spennende avslutning på sesongen, før arbeidet inn mot 2017 starter for fullt senere på høsten. 

Les også: Thriller i Nesbyen 

Saken fortsetter under

Petter Fagerhaug Nesbyen - Kippernes 1400x933
Petter Fagerhaug debuterte i endurosammenheng under Nesbyen Enduro, som var første ritt i 80/20-serien 2016. Foto: Kristoffer Kippernes

Petter Fagerhaug debuterte i endurosammenheng under Nesbyen Enduro, som var første ritt i 80/20-serien 2016. Foto: Kristoffer Kippernes 

Mange høydemeter
Hilde Sangesland Strædet, Stina Bondehagen og Alice Grindheim debuterer i EWS og er spente på det meste. Samtidig har de lave skuldre med hensyn til resultater, og gleder seg til å se hvordan de ligger an og hva som serveres på øverste nivå.

– Det er gøy når en kan reise ut slik med venner man har fått fra å sykle i 80/20-serien hjemme, men jeg er veldig spent på vanskelighetsgraden her. EWS skal vist være veldig mye tøffere enn norske serien, men hørt at Finale Ligure ikke er den verste slik sett, og at stiene er kule, sier Grindheim.

– Men det er mange høydemeter opp til de i hvert fall. Jeg er spent på hvordan vi skal rekke gjennom hele løypa, sier Strædet, som er regjerende norgesmester i utfor og vant de to siste etappene i 80/20-serien.

Onsdag fikk deler av gruppa gjennomført første trackwalk. Torsdag og fredag er treningsdager, mens rittet startet lørdag. Følgende norske kjører: Zakarias Blom Johansen, Espen Johnsen, Ole Christian Fagerli, Bård Stokke, Ove Grøndalen, Knut Lønnqvist, Petter Fagerhaug, Eirik Pettersen, Alice Grindheim, Stina Bondehagen og Hilde Sangesland Strædet. 

Slik blir Finalerunden
Rittet går over to dager med tre fartsetapper på lørdag og fire fartsetapper på søndag. Begge dager er på 50km, med 1700 meter klatring på lørdag og 1550 meter klatring på søndag, og totalt 3250 nedovermeter fordelt på de to rittdagene.

Slik er stillingen i serien i forkant av siste runde:
Kvinner elite
1. Cecile Ravanel, Frankrike, 2750 poeng
2. Isabel Courdurier, Frankrike, 2330 poeng
3. Anita Gehring, Sveits, 20160 poeng

Menn elite
1. Richie Rude, USA, 2980 poeng
2. Damien Oton, Frankrike, 2590 poeng
3. Jerome Clementz, Frankrike, 2470 poeng
--
113. Zakarias Blom Johansen, SK Rye/Norge, 85 poeng

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

Alice Grindheim - Hilde S Strædet - Espen Johnsen - Bård Stokke Trackwalk EWS 2016 - Foto Bård Stokke 1400x933
Fra onsdagens trackwalk. Foto: Bård Stokke

Fra onsdagens trackwalk. Foto: Bård Stokke