Les også: Stor test av lette toppturstøvler

Rundt 600 deltakere brøt seg fredag morgen løs på løypelegger Aksel Selmers hjertebarn; Ultrabirkenløypa. Etter noen mil på grus i starten, fikk rytterne smake på noe av det beste snaufjellsterrenget i Norge, nøye planlagt for å gi en knallhard, men god opplevelse. Overalt i løypa var det kun smil, latter og lykkerop som var å observere, selv de som hadde punktert klarte ikke å se mørkt på tilværelsen.

Dette er vår beretning fra Ultrabirken 2014 i bilder, værsågod!

SYKLET DU ULTRABIRKEN? DEL DINE OPPLEVELSER PÅ FORUMET!

Se bildene større? Klikk på det første bildet, og navigér med piltastene!

DE FØRSTE MENN: Litt etter klokken 10 på morgenen begynte de raskeste rytterne å skimtes i fjellandsskapet. Erik Sæter på vei over Svartåsen. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

RENNA: Ned fra Reinsfjell var stien både smal og dyp, og full av steiner. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

2 X SVART: Svartkledd rytter på vei ned fra Svartåsen i strålende høstvær. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

SPLÆSJ: Det obligatoriske gjørmebildet må med i enhver rittreportasje. Nesten. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

RENVASKET: Jan-Frode Lorås fra Gauldal SK / Datametrix benyttet vaskefasilitetene etter målgang (foto: Snorre Veggan).

SPEAKERMAN: Ola Bustad, godt kjent for sine ypperlige evner som speaker på sykkelritt, tok seg tid til å sykle selv. Han så ut til å stortrives. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

HOPPLA! Anders Holm tok en ufrivillig tumlerunde i lyngen... (foto: Kristoffer H. Kippernes)

KNÆKK: ...og erklærte i det han passerte at sesongens andre sykkelhjelm var knekt. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

FORUMFOLK: Espen Thorstensen og Per Andreas Norseng henger liker gjerne sammen på forum som på sti. Alt handler om sykkel, selvsagt. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

IDYLL: Hva er vel bedre enn lange, slake utforkjøringer på snaufjellssti? (foto: Kristoffer H. Kippernes)

UTSIKT: Utsikten, kanskje? (foto: Kristoffer H. Kippernes)

VÆRT HER LENGE: ...bortsett fra denne gjengen, da. Godt vant, sikkert. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

PUNGA! Med 120 kilometer rittdistanse, hvorav mange av de er på sti, er punkteringer mer enn sannsynlig. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

FEIL VEI?! .. og så må man holde øye med skiltinga. Mange kjøre feil i denne svingen, selv om det tilsynelatende skulle være umulig. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

OGSÅ FOR DAMENE: Ekstra moro var det å se såppas mange damer sykle Ultrabirken. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

KOORDINERT: ... og gutter, her har vi ett og annet å lære om fargekoordinering av damene. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

HVOR ER´N? Rytterne ble fort små i det storslagne landskapet. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

ORDNA SEG GODT: Stein Vegar Larsen hadde tidenes støtteapparat, så det ut til. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

IKKE PÅ TOPP: Johannes Reiten har hatt solide plasseringer i Ultrabirken før, men i år ble det med en 21. plass. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

STIJEGER: Odd Erik Farstad i en grell scene-kontrast til de dype skogene på Elverum hvor han vanligvis sykler. Blid, dog. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

SYKKELPOLITI? Denne farkosten ga oss umiddelbare assosiasjoner til sommer og Pacific Blue på TV´n. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

LYS OG SKYGGE: Den dramatiske himmelen spilte lysmåleren på kameraet mangt et puss i løpet av dagen. Av og til på en god måte. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

SPEILING: Bare ett av veldig mange fine steder langs traséen. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

SPA? Flere hadde vært nedpå underlaget en liten tur, uten at det så ut til å legge noe nevneverdig demper på humøret. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

PÅ NINER: Forumdiskusjoner til tross, twentyniner fungerer altså til å sykle fort med. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

I LYNGEN: Karl Christian Sandstø sykler ritt i et landskap en hver stisyklist burde prøve. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

VELFUNGERENDE TAKTIKK: Kristin Aamodt spilte kortene riktig, og var raskest av samtlige kvinner i Ultrabirken. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

HATTRICKEN UTGIKK: Jon Kristian Svaland ga alt, men det holdt ikke helt inn i år. I mål var han helt utmattet, og trengte lang tid på å komme til hektene. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

GLADLAKS: Denne dansken derimot, hadde all grunn til å smile. Erik Skovgaard Knudsen vet å sette pris på god sti, og med seier i Ultrabirken føltes stien kanskje ekstra god? (foto: Kristoffer H. Kippernes)

TAKKET OG BUKKET: Tilfredsheten over å være i mål var enorm for dansken. (foto: Snorre Veggan)

OPTIMISTER: Amund Hognestad Jensen (t.v) sykler mest på grus, men ble dratt med på UltraBirken av stisyklist Erik Resaland. Rytterne fra Team Optimist tok rittet som en tur, men var skuffet over at det ble mer trilling enn forventet. Om det skyldtes teknikk eller form sa de ingenting om (foto: Snorre Veggan).

KLARTE DET: Stian Heimdal fra Skarnes syklet forrige ritt i 1996. Ikke rart han var glad for å ha fullført UltraBirken (foto: Snorre Veggan).

GLADE: Jørgen Sørensen (t.v)  fra IF Sagene sykkel og Jacob Jacobsen fra SK Rye / Team Isklar likte årets løype, selv om de mente den var tøffere enn i fjor. Spesielt utforkjøringen ned Hafjell slo godt an. Ikke like populær var stigningen opp igjen (foto: Snorre Veggan).

TID TIL ETTERTANKE: Ikke alle benyttet seg av to hjul på fjellet. Bærplukking er kanskje en minst like sjelerensende prosess som å sykle sti? (foto: Kristoffer H. Kippernes)

PÅ REKKE OG RAD: Heldigvis var det lite antydninger til kø, selv om det var mange syklister i traséen. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

LIKER STI: Frank Jonny Brenno fra Nesbyen hadde bare syklet grusritt tidligere, men var ikke i tvil om at stiritt er best. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

FULL KONSENTRASJON: Martin Haugo løfter blikket på raske fjellstier. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

INN MOT MÅL: Etter utforkjøringen fra Reinsfjell lå dette terrenget mellom rytterne og målstreken. Grusvei, snaufjell og smale, fine stier. (foto: Kristoffer H. Kippernes)

SYKLET DU ULTRABIRKEN? DEL DINE OPPLEVELSER PÅ FORUMET.

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel