/ Utfor

Hess-Bolstad, Strædet og Sandviken vant utfor-NM

Junioren Frikk Hess-Bolstad kjørte fortest av alle.

Sist oppdatert: 21. august 2016 kl 17.10
Frikk Hess-Bolstad kjørte fortest av alle på utfor-NM i Hafjell. Her fra verdenscup i Østerrike tidligere i sommer. Foto: NCF
Frikk Hess-Bolstad kjørte fortest av alle på utfor-NM i Hafjell. Her fra verdenscup i Østerrike tidligere i sommer. Foto: NCF
Lesetid: 5 minutter

Hilde S. Strædet fra Kristiansands CK forsvarte NM-tittelen fra i fjor, og Lars Sandviken fra Drammen CK ble ny norgesmester for menn senior.

Både den rykende ferske juniornorgesmesteren Frikk Hess-Bolstad og Simen Smestad på andreplass kjørte raskere enn samtlige seniorryttere, og leverte mesterskapets beste tider.

– NM betyr veldig mye for meg. Det er dette jeg har trent for i hele år, og jeg har hatt en del uflaks denne sesongen, så derfor var det veldig fint å få det til på NM, sier Hess-Bolstad.

Seier på lånt sykkel
Hess-Bolstad leverte ikke bare dagens raskeste run. Han gjorde det også med lånt og utestet sykkel etter at han brakk ramma på sin egen under trening på lørdag.

– Det ble litt hard landing etter det mest sketchy hoppet i løypa, og da brakk sykkelen. Det var selvsagt kjipt, men jeg fikk låne en annen sykkel og tenkte jeg at jeg fikk gjøre det beste ut av det. Så på en måte ga det enda litt ekstra motivasjon også, sier Hess-Bolstad.

– Sykkelen var veldig uvant selv om jeg byttet masse deler i går for at den skulle bli likest mulig min egen. Det gikk ganske bra etter et par runs, men jeg bestemte meg for å ikke ta det hoppet med den lånte sykkelen. Det ville vært litt risky, sier han. 

Les også: To norske i verdenscupfinalen 

Gulldrømmen glapp
Smestad hadde satt alle krefter inn på å forsvare NM-tittelen i juniorklassen, men måtte se seg slått av kompisen Frikk Hess-Bolstad. Smestad var 3.91 sekunder bak Hess-Bolstad i finalen, men over halvminuttet foran Ole-Herman Bergby på tredjeplass som punkterte tidlig i løpet med mellomtid bare noen sekunder bak vinneren. 

Les også: Skal forsvare NM-gullet 

Topp 3 menn junior
1. Frikk Hess-Bolstad, IK Hero, 3:34.26
2. Simen Smestad, SK Rye, 3:38:17
3. Ole-Herman Bergby, SK Rye, 4:18.53

Fullstendige resultater alle klasser 

Førsteårsjunior Brage Vestavik var ikke med på årets NM. Han er på Crankworx i Canada.

Les også: – Bare å få sykle i Whistler er stort 

Ny norgesmester i menn senior
Lars Sandviken kjørte på 3:40.25, og var 2.68 sekunder raskere enn Terje Nylende fra Oppdal, som tok NM-sølv i menn senior. Sandvikens klubbkollega Grunde Kvålseth sikret seg den siste pallplassen i seniorklassen. Fjorårets norgesmester Isak Leivsson stilte ikke til start i år.

Topp 3 menn senior
1. Lars Sandviken, Drammen CK, 3:40.25
2. Terje Nylende, Oppdal SK, 3:42.93
3. Grunde Kvålseth, Drammen CK: 3:45.55

Knut Løkås, som hoppet inn i rittet mellom slagene som sjef for den praktiske gjennomføringen av mesterskapet, ble nummer fem i seniorklassen. Han var i mål på 3:48.71, og var drøyt tre sekunder unna pallen.

Løkås har ikke konkurrert aktivt siden sesongen 2014, men gjorde comeback som konkurransesyklist sist helg i den felles skandinaviske cupen i Oppdal.

– Jeg hadde som mål å komme blant de topp fem, så jeg er storfornøyd, sier Løkås, som forteller om glimrende forhold til tross for regnskyll like før kvalifiseringen og et arrangement som har gått på skinner hele helga.

Saken fortsetter under

Terje Nylende - VM Utfor 2014 Hafjell - NCF 1400x933
Terje Nylende tok sølv under NM på Hafjell i sag. Årets mesterskap gikk i samme løype som ble brukt under VM i 2014. Foto: NCF

Terje Nylende tok sølv under NM på Hafjell i sag. Årets mesterskap gikk i samme løype som ble brukt under VM i 2014. Foto: NCF

Nytt NM-gull til Strædet
Hilde Sangesland Strædet forsvarte NM-gullet fra 2015. Hun gjorde unna sin finale-run 4:18.28, og var med det 8.6 sekunder raskere enn Vera Leivsdottir på andreplass. Helene Thon Moland tok NM-bronsen i kvinneklassen.

– Det var veldig moro å bli norgesmester i år igjen. Men jeg skulle ønske det var litt flere jenter med. I fjor var vi seks på NM og i år var det bare tre, så det skulle vært fint om vi fikk lurt med litt flere jenter fra jentecampene våre, sier Strædet, og legger til at det var en jente fra campen med på dagens mesterskap, riktignok i sportsklassen.

– NM virker nok litt skummelt, men ett sted må man jo begynne og det er bare et ritt, sier hun.

Topp 3 kvinner senior
1. Hilde Sangesland Strædet, Kristiansands CK, 4:18.26
2. Vera Leivsdottir, Bergen MTB Klubb, 4:26.88
3. Helene Thon Moland, Hemsedal IL Sykkel, 4:35.19

Enduro tar jentene
Strædet tror endurobølgen stjeler en del av jentene som kanskje tidligere ville satset på utfor, og hun har egentlig forståelse for det.

– Til enduro er det jo veldig bra rekruttering, og det blir bare flere og flere. Nå er jo nesten alle rittene fulle, mens på utfor er det litt motsatt og det er nok litt enduroens skyld. Jeg skjønner at folk kjøper seg stisykkel, for den kan man jo sykle overalt med. Med utforsykkel er man avhengig av heis eller shuttle, men det er jo to sporter som går litt inn i hverandre, og jeg er for all sykling, sier Strædet, som selv kjører enduro neste helg på Oppdal.

– Jeg digger begge deler og klarer ikke å velge bare en, ler hun.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Hilde S Strædet - Hillbilly Enduro 2016 - Snorre Veggan 1400x933
Hilde Sangesland Strædet ble norgesmester i utfor i år som i fjor. Her fra Hillbilly Enduro på Ål i juli. Foto: Snorre Veggan

Hilde Sangesland Strædet ble norgesmester i utfor i år som i fjor. Her fra Hillbilly Enduro på Ål i juli. Foto: Snorre Veggan

Publisert 21. august 2016 kl 19.00
Sist oppdatert 21. august 2016 kl 17.10
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen